Uppenbarligen inte nej. Jo kanske på Henrik Vinge, han är ju ändå juristutbildad. Men om inte förr så kommer de att behöva lyssna på lagrådet, och de kommer inte att uppskatta det. Om inte juristerna, sociologerna och kriminologerna sätter ner foten redan i utredningarna dvs. Det ska ändå bli lite intressant att se vilka de tänker sig ska medverka i alla dessa utredningar, Sveriges urval av kvalificerade jurister är ju liksom inte oändligt?
Bara den senaste utredningen om (bl.a.) anonyma vittnen (SOU 2021:35) - som leddes av justitierådet Stefan Johansson - hade följande experter som biträdde: advokaten Bengt Ivarsson, biträdande enhetschefen vid Brottsförebyggande rådet Johanna Skinnari, hovrättslagmannen i Hovrätten för Västra Sverige Åke Thimfors, polisintendenten Lena Bergenstråle, dåvarande chefsjuristen, numera rättschefen, vid Domstolsverket Charlotte Driving, verksjuristen vid Kriminalvården Henrik Holmström, vice riksåklagaren Katarina Johansson Welin, vice överåklagaren Olof Kronlund, generalsekreteraren för Brottsofferjouren Sverige Fredrik Mellqvist och juristen vid Brottsoffermyndigheten Fredrik Selin. Och som sakkunniga biträde numera kanslirådet, vid Justitiedepartementet Christina Blomberg och rättssakkunniga vid Justitiedepartementet Evelina Sandgren.
Bengt Ivarsson sammanfattar utredningens bedömning "
Utredningen konstaterar på goda grunder att det saknas skäl att införa anonyma vittnen då det skulle få ingen eller liten effekt för att bekämpa den grova organiserade brottsligheten. De av Europadomstolen fastslagna ramarna för anonyma vittnen innebär att det bland annat är enbart vid mycket grova brott som begås inom organiserad brottslighet som det kan accepteras att vittnen hörs anonymt.
Det snäva användningsområdet bekräftas även av våra nordiska grannländer och andra länder som har lagstiftning om anonyma vittnen. Ett införande av anonyma vittnen skulle dessutom riskera att leda till att människor som bevittnat vardagsbrott skulle kräva att få vara anonyma för att ställa upp och vittna. Det finns således en uppenbar risk att benägenheten att vittna på ett generellt plan skulle minska om anonyma vittnen infördes i Sverige. Det är därför klokt av utredningen att avfärda detta förslag."
Men lika fullt - ett eller högst två år senare ska det skrapas fram ett motsvarande gäng (förhoppningsvis) kvalificerade människor, som lär vara kollegor till tidigare experter och utredare, för att utreda samma sak en gång till. Nu med direktiven "ett system med anonyma vittnen ska införas".
Skattemedlen verkar räcka till mycket på denna punkt i alla fall.