Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Känner igen det därfår absolut inte ge henne några råd i ridningen! Men när tränaren säger något, då är det minsann ok
Misstro och misstro. Barnet tycker om sin ponny och skulle nog aldrig kunna säga att hon faktiskt inte vill ha ponnyn. Men samtidigt så visar hon ju att engagemanget inte finns.
Jag fick min första ponny när jag var i ungefär samma ålder som din dotter, kanske något år yngre, minns inte riktigt. För mig fanns det inte på kartan att man bara skulle rida och sen låta mamma sköta resten. Redan från början hade mamma gjort klart för mig att denna ponnyn var mitt jobb att sköta. Mamma var också hästmänniska och hade flera egna hästar.
Så länge jag skötte om ponnyn och skötte skolan fick jag behålla honom. Visst kom det perioder då det var mindre kul att gå ut och mocka på kvällen när det var mörkt, kallt, regnigt och jävligt och i perioder fick min mamma tjata en hel del. Men när det väl kom till kritan så tog jag mig ändå i kragen och gjorde det som skulle göras.
När man är 13 tycker jag faktiskt att man är gammal nog att sköta en ponny. Vissa här talar om att det inte är rimligt att en 13-åring ska ha ett så tight schema. Låt säga 40 min ridning, 20 min att mocka, fylla vatten och fixa foder (är man effektiv här kan man fixa foder+fylla vattenspannar för nästkommande dag samtidigt så går det snabbare nästa dag), sen plocka in hästen, borsta lite, visitera och mysa innan läggdags, 20-30 min kanske, ibland lite mer, ibland lite mindre. Så i runda slängar nästan 1½ timme totalt. Det är inte speciellt mycket. Sen rider hon ju kanske inte varje dag så då kan man stryka de där 40 minutrarna de dagarna.
När man är 13 är det ju inte riktigt så heller att man är i skolan från kl 8 till kl 16. Om jag inte minns fel var jag kanske i skolan från 8.30 till 14.00 när jag var i den åldern, vissa dagar slutade man redan vid 12.30-13.00, sängdags vid 22-tiden på kvällen är väl rimligt. Vet ingen vettig 13-åring som sitter med läxor från kl 14 till kl 22, det är 8 timmar. 8 timmar minus 1½ timme i stallet de dagar hon rider, 6½ timme kvar, kanske 2 timmar till läxläsning om det är mycket läxor? 4½ timme kvar att spendera på kompisar, titta på TV, sitta vid datorn eller vad hon nu vill göra. Kollar vi sedan på de dagar då hon i princip inte har några läxor alls och dessutom inte rider så är det ytterligare minst 2 extra timmar där hon kan göra vad hon vill. Sen kan man avsätta någon halvtimme eller så från det för middag med familjen och annat.
Jag tycker inte det låter som ett speciellt pressat schema. Har hon asmycket läxor någon dag och dessutom ska rida så får väl kompisarna stryka på foten den dagen? Tycker bara det är nyttigt att lära sig att ibland måste man prioritera och ibland måste man välja bort sånt som är roligt till förmån för sådant som faktiskt bara måste göras, som att läsa läxor och sköta om hästen. När man är 13 år är man gammal nog att börja lära sig sånt och jag tycker att man gör barnen en björntjänst om de inte får lära sig det redan från början.
Sen är det klart att hon kan få hästfria dagar. Om hon vill ha filmkväll eller sova över hos någon kompis någon gång kan hon ju få slippa stallet den dagen, men jag tycker absolut inte man ska vara rädd att sätta lite press på henne.
Tillägg: Som svar på a1agnlju's inlägg, jag hade inga kompisar i stallet, jag var alltid ensam, bodde på hästgård och de enda personerna utom jag själv i stallet var mina föräldrar.
Däremot tycker jag inte att man behöver vara typen som cyklar två mil i snöstorm och uppförsbacke (åt båda hållen) och sköter hästen alldeleles själv, även när man är sjuk, för att få ha häst. Och att läsa om barn och unga tonåringar som stått med allt ansvar och saknat hjälp från föräldrar eller andra vuxna - det låter mest tragiskt.
Fast läggdags för en 13åring kl 22 är alldeles för sent!
Så du anser att ungdomar blir utnyttjade i stall då dom vill LÄRA sej så mycket som möjligt inom hästeriet.
Men då måste du ju anse att ungdomar i alla andra idortter eller andra former av hobby också blir utnyttjade då dom också måste LÄRA sej från grunden så mycket som möjligt... eller ?
Om du nu inte visste det så är hästskötare ett YRKE som endast kan lära sej genom att praktisera och praktiser och ännu mera praktisera......
Hur mycket tror du inte en proffsidrottare tränat genom åren för att just kunna bli så bra att dom kan kalla sej för proffsidrottare ? ? ?
Även om man inte har ambitionen att bli proffs så kanske man ändå vill lära sej så mycket man kan...
Det är inte att bli utnyttjad utan det är att skaffa sej lärdom för hela livet...