Sv: bommens kurvatur
Ingen kommer att vilja svara först med risk för att bli idiotförklarad av antingen det ena eller det andra lägret....
Sticker väl in huvet i getingboet....
Du är modig du, Eva
Jag sticker in mitt huvud tillsammans med dig .... undrar om vi tänker likadant?
Blir det skillnad på sadelns passform när ryttaren sitter upp på hästen? Ja
Ja.
Och i så fall, i vilken riktning? Beror på flera saker, om hästen går i form eller inte. En låg form ger tex en "rakare" högre rygg.
Precis, det beror ju på massa saker. Jag tänkte mig svaret att den tenderar att bridga mer.
Hur mycket ändras trycket från sadeln när ryttaren sitter upp, och var sker ändringen huvudsakligen? Hur mycket finns det säkert bra siffror på men trycket kommer företrädesvis i framkant på vardera sidan om manken med största trycket på uppsittningssidan.
Det var ju en otroligt luddigt formulerad fråga från mig. jag tänkte mig när man redan hade suttit upp :smirk: Hursom, samma svar som förra frågan, trycket tenderar att öka fram och bak (mest fram), men det beror förstås också på hur sadeln ligger innan man klättrar upp. Kass fråga.
Hur stort välfördelat genomsnittligt tryck kan man acceptera kortsiktigt och långsiktigt? Den måste jag fundera på
Bladen är runt 800cm2, ryttaren väger 75kg, det ger ett fördelat tryck runt 9 kPa. Artärtrycket är runt 4-5 kpa, ventrycket 1,3 - 2,7 kPa i häst.
Känns inte helt bra, blod till musklerna är ju alltid intressant. Vore bra med lite större yta, och det har vi nog om man räknar att trycket också distribueras ut något via pad och paneler. Lite bättre blir det iaf.
Nu räcker det med blodtransport lite då och då, och det får man när man rider, men marginalerna är inte stora. Har man ridit länge så svullnar ryggen upp lite när man sadlar av, som kompensation för det störda flödet.
Med en bridgad sadel kommer man lätt upp i 25 kPa i dom fyra anliggningsytorna. Alldeles för mycket, dessbättre är stora tryck under kort tid inte lika skadligt för vävnaden som lägre tryck under längre tid. Bra att många bara tränar <60min och ställer in pålle sen.
Var är det vanligast att en bladsadel trycker när den inte passar?
Den bryggar
Precis. Trycket i dom fyra punkterna når runt 25kPa. Det blir inte alls lika utpräglade problem på en sadel som rockar, även fast det bara är två ytor då. Däremot är den gungig att rida i, välpassande är bäst.
Hur spelar ryttarens vikt respektive hästens storlek in på bladens böjda form?
(om dom nu har en böjd form alltså, och inte är helt raka .... ) Jag är inte säker på att jag begriper frågan. En tung ryttare på en kortryggad häst är svårast. Är "bars'en" för långa kommer det att brygga, är de väldigt korta blir det mindre anläggningsyta. Pest och kolera lixom
Jo, det gäller ju att försöka välja häst efter ryttare.
Man skall aldrig använda tumregler, dom försöker bara ge enkla svar på komplicerade frågor. Men ändå, frågan var tänkt att ge ett svar på om böjningen på bladen bör ändras för olika belastningen. (böjningen som inte finns alltså .... )
Ungefär nåt i den här stilen då, how's that?
Man utgår från en häst på 500kg och en ryttare på 75kg. För den kombinationen skall sadeln ligga helt an mot hela ryggen, och inga justeringar görs för uppsatt ryttare. För varje 10kg tyngre ryttare ökar man böjen med runt 3-4 mm, för varje 50kg lättare häst ökar man böjen lika mycket.
Inga negativa svar används, alltså sadeln skall aldrig bridga oavsett vikt på ryttare eller häst. I praktiken blir det i dom flesta fall att sadeln alltid skall ligga helt an ouppsuttet, även på mitten. Gör den något annat så är det bättre att den rockar en liiten aning. Undvik bommar som är raka på mitten alltså, om det nu finns såna nånstans.