Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Jag är med på att munkontrollen inte finns i hopp och dressyrtävlingar. Där är det betslingen som kontrolleras. (dressyr) Men jag menar att kontroller av munnen görs av tandspecialister eftersom de flesta hästägare idag är medvetna om att mun och tänder är viktigt att ha koll på. Då upptäcks eventuella sår osv. Jag vet att min häst är väldigt fin i munnen eftersom jag gör regelbundna kontroller. Det känns bra att veta.Vet inte om du missförstår lite här kanske?
På islandshästtävlingar kontrolleras alltid munnen på alla hästarna i finalen, och några i varje uttagning. Man tittar efter sår, kollar så att inte nosgrimmorna sitter för hårt etc. Helt enkelt en liten hälsokontroll av munnen så den är okej efter ridning.
Om dessa hopp eller dressyrhästar har sår i munnen så upptäcks det vid munkontrollerna av tandspecialist.Så att det på de flesta islandshästtävlingar finns varningar för sår i munnen, det betyder inte att islandshästryttare rider grövre än andra tävlingsryttare. Utan bara att eftersom man inte har samma kontroller på andra tävlingar, så vet man inte hur hopp- eller dressyrhästarna ser ut i munnen efter avslutad ritt. Det kanske skulle bli lika många eller till och med fler varningar där.
Har hästen sår så har den det även vid kontroll hemma. Kontrollen blir inte mera värd eller annorlunda för att den görs på en tävlingsplats.Att kollas hemma i stallet är något annat. Det hoppas jag (men vet att så inte är fallet) att alla gör på sina hästar. Kikar av munstatusen med jämna mellanrum och tar ut en veterinär för ordentligare kontroll. Men det är inte det vi har på våra tävlingar.
Nu var jag inte på SM och har inte sett så många bilder därifrån, så jag kan inte uttala mig om just SM.
Däremot tycker jag att hela tävlingsmomentet på islandshästar börjar likna en ond cirkel. Eller kanske har det alltid liknat en ond cirkel, men jag upptäcker det mer och mer.
Min häst är mjuk, välriden, smidig, rörlig, har fina naturliga rörelser, välmusklad, balanserad och bär sig bra. Jag brukar få höra att jag rider mjukt och fint och att vi som ekipage ser harmoniskt ut.
Men vinner gör vi inte så ofta. Det gör någon som rider grovt, eller har extremskoning på sin häst, eller har sadeln jättelångt bak och händerna uppe vid öronen, eller eller eller... Ofta en kombination av flera punkter.
Och det är här den onda cirkeln är.
"Ful" ridning = "Flashigare" häst
"Flashig häst" = Ofta mer publikfavorit och högre poäng, helt enkelt "bättre"
Om en domare skulle ha två hästar framför sig, en med bra lyft, mjuk och bärig och fin ridning, och en med lite grövre ridning, lite styvare häst men riktigt flashig gång, då får ofta den andra hästen högre poäng. Om den skulle få lägre skulle folk reagera på det istället, "Varför får h*n så låga poäng när hästen är så häftig? Vad dömer domaren på egentligen?"
Det är jättebra att diskussionen börjar komma upp, bra att stora namn som Skulason uttalar sig och är kritiska mot det här. Diskussionen BEHÖVS! Hur långt är vi beredda att gå? Vad vill vi uppnå? Vill vi ha ett SM om 10 år med hästar som sparkar sig själva i hakan, eller vill vi ha ett SM om 10 år där hästarna inte är lika "flashiga" som nu men ridningen mjukare och alltihop mer harmoniskt?
Vad ska egentligen ge en 10:a? En 8:a? När är det för grov ridning?
Super att domarna får göra avdrag för grov ridning, bra att skonings- och boots-regler har ändrats. Det är på rätt väg. Jag personligen hoppas att utvecklingen fortsätter åt det hållet!
Sedan kan jag bara tillägga att jag tror alla discipliner inom hästsporten behöver dessa diskussioner, det är inte bara vi. Grov ridning och att människans vinnarskalle går ut över hästen finns överallt, hela tiden, och det måste vi göra något åt.
Om dessa hopp eller dressyrhästar har sår i munnen så upptäcks det vid munkontrollerna av tandspecialist.
Har hästen sår så har den det även vid kontroll hemma. Kontrollen blir inte mera värd eller annorlunda för att den görs på en tävlingsplats.
Har hästen sår så har den det även vid kontroll hemma. Kontrollen blir inte mera värd eller annorlunda för att den görs på en tävlingsplats.
Egentligen orkar jag inte ens kommentera, men jag gör ett försök... Varnar för att jag är supertrött och borde sovit för flera timmar sedan, så det kan bli lite luddigt.
Självklart har hästen sår i munnen även vid kontroll hemma om den har det på tävling, förutsatt att hemmakollen görs inom rimlig tid från tävlingen. Men jag förstår inte vad det har med något att göra?
Tävlar du i hoppning, dressyr eller någon annan gren kan du tävla fast din häst har sår i munnen. Du får ingen varning/blir inte diskad för det eftersom ingen (utom du) vet att din häst har sår i munnen. Förhoppningsvis rider man inte med bett på en häst som har sår i munnen, men jag är säker på att du vet lika bra som jag att puckon finns det överallt.
Det jag menar är att "vår" munkoll på tävling är bra för att de som då tävlar med en häst med sår i munnen får en varning. Det uppmärksammas, och precis som Sputnick säger, visar att det inte är okej med skador i munnen.
Så jo, enligt mig blir faktist "tävlingskontrollen" (Som inte är likadan som den en veterinär utför, vill jag bara påpeka. Inte på långa vägar lika ingående) både annorlunda och mer värd. För att
1. Du får en varning om hästen har sår i munnen
2. Du blir diskad om du fortsätter rida hästen med bett (på samma tävling) efter att du fått varning för sår i munnen
Det får alltså konsekvenser. Åker man och tävlar vill man ju inte få varningar/bli diskad. Så man undviker så gott man kan att hästen ska få sår i munnen.
Vad händer om du rider på din häst hemma, som du fått veta har sår i munnen? Just det, ingenting.
Nu menar jag alltså inte att just du rider runt med sår i munnen på hästarna, det hoppas och tror jag att du inte gör. Men man kan ju inte blunda för att det finns puckon överallt.
Om dessa hopp eller dressyrhästar har sår i munnen så upptäcks det vid munkontrollerna av tandspecialist.
Har hästen sår så har den det även vid kontroll hemma. Kontrollen blir inte mera värd eller annorlunda för att den görs på en tävlingsplats.
Det är 3 stora skillnader som du missar, den första är att kontrollen är obligatoriskt (för alla i final, för övriga är det stickkontroll) och den andra är att kontrollen leder till något nämligen diskning. Dessutom så sker kontrollen i samband med tävling, även mindre sår som läker snabbt och inte lämnar ärr upptäcks.
Tyvärr är det ju så att alla inte resonerar som du. Det finns de som inte kollar sina hästars munnar, och det finns även de som rider trots sår i munnen på hästen, tråkigt nog. Därför tycker jag det är bra och seriöst att det görs kontroller vid våra tävlingar, inte för att sätta dit någon, utanför att visa att det INTE är okej med munskador orsakade av ryttaren/bettet..
Jag förstå inte att man hela tiden kommer tillbaka på detta med dålig ridning på Islandshästar, varför är det inte samma trådar för dressyr, hopp, trav, körning.
.
Att ryttare skulle rida mycket hårdare på tävling än annars låter ju inte bra. Det har jag dock aldrig varit med om. Är det vanligt inom islandssporten menar du? Varför i så fall?Diskussionen hör ju dock till det att det verkar som att "tävlingsdjävulen" flyger i folk, vilket gör att de rider mycket hårdare på tävling än hemma, och att hästarna dessutom blir tusen ggr mer heta och laddade på tävling.
Därför är det större risk att dra upp sår i mungipan, exempelvis, under en hetsig final. Gör man det, blir det konsekvenser på en islandshästtävling.
Det blir det inte på de tävlingar där munkontroll inte görs.
Jag förstår skillnaden, men detta är ett helt nytt fenomen för mig. Många ryttare har fått höra att deras hästar har sår i munnen, men det har berott på ridningen, den vanliga, både träning och tävling. Jag har inte varit med om att ridningen blir annorlunda/hårdare på tävling. Ett underligt fenomen för mig.Jag tror vi pratar om lite olika saker nämligen. Vi menar inte att hästarna springer runt med sår i munnen varje dag hela året, utan att såren kan uppkomma under hård ridning på tävling. Sånt upptäcker inte tandläkaren, eftersom det faktiskt läker rättså kvickt. Därför är det bra att munnen kollas direkt efter en hetsig final, för att markera att grov ridning som t.o.m orsakar sår, inte tolereras.
Jag tror den som får veta att hästen har fulla munnen med sår blir förtvivlad och ledsen på sig själv. Det borde vara värre än en diskning från en tävlingsklass. De allra flesta vill sina hästar väl. (bevittnade en tävlande ponnyryttare som fick reda på att ponnyns mun var full av sår. Hon var helt förkrossad. INTE roligt. Förhoppningsvis leder det till mjukare ridning)Dessutom blir du varken diskad eller får officiella varningar av din tandläkare på hemmaplan, men det får du ute på banan.
Hur långt är vi beredda att gå? Vad vill vi uppnå? Vill vi ha ett SM om 10 år med hästar som sparkar sig själva i hakan, eller vill vi ha ett SM om 10 år där hästarna inte är lika "flashiga" som nu men ridningen mjukare och alltihop mer harmoniskt?
"Av vad hjärtat är fullt talar munnen".
Jag är själv Islandshästryttare och därför ligger det nära till hands.
Hmm, jag ställer mig frågande till det. Du har säkert gjort det, men inte numera.
Bara ett konstaterande, bla utifrån vissa saker som du har skrivit.
Det är jättebra att diskussionen börjar komma upp, bra att stora namn som Skulason uttalar sig och är kritiska mot det här. Diskussionen BEHÖVS! Hur långt är vi beredda att gå? Vad vill vi uppnå? Vill vi ha ett SM om 10 år med hästar som sparkar sig själva i hakan, eller vill vi ha ett SM om 10 år där hästarna inte är lika "flashiga" som nu men ridningen mjukare och alltihop mer harmoniskt? Vad ska egentligen ge en 10:a? En 8:a? När är det för grov ridning?
Super att domarna får göra avdrag för grov ridning, bra att skonings- och boots-regler har ändrats. Det är på rätt väg. Jag personligen hoppas att utvecklingen fortsätter åt det hållet!
Sedan kan jag bara tillägga att jag tror alla discipliner inom hästsporten behöver dessa diskussioner, det är inte bara vi. Grov ridning och att människans vinnarskalle går ut över hästen finns överallt, hela tiden, och det måste vi göra något åt.