Sv: Behövs fullblodet i det dagens ridhästavel?
Jag tror inte att problemet är " om fullblod behövs i halvblodsaveln" utan "finns det bra fullblodshingstar?" Hills double fick vi en blupptråd till: Enligt premierarna har han underhals, veka kotor, uttåad fram, stupande bog och paddlande trav. Vilken stoägare söker dessa egenskaper?
Å andra sidan - gå tillbaka och läs Irco Marcos exteriöra beskrivning... Att han överhuvudtaget fick några ston är väl en gåta, om man bara går på det.
Sanningen är väl att han fick ganska många ston och en attans massa framgångsrika avkommor. Svensk hoppavel hade inte varit vad det är idag om vi inte haft Irco Marco, den fule Robin Z (jodå, jag minns snacket...) och för att inte tala om den där Cortez som "hade nåt fel på bakbenen så han inte kunde trava" (typ eller nåt)....
Jag själv skulle gärna hitta en ny Carnoustie.
Jag är övertygad om att vi behöver fullbloden som avelsmaterial, men det kanske inte förstakorsningarna man vill åt egentligen utan ett eller flera led bakåt därifrån. Och då gäller det ju att man som stoägare är ihärdig och behåller och avlar vidare på det material man bygger upp för sig själv i generationer.
Det kanske är så som ASVHs avelsledare säger, att man inte kan se att dressyr- eller hoppegenskaper påverkats av fullbloden. Men saken är ju den att det är fler egenskaper än att sprattla fint med benen i dressyr eller hoppa med ihopvikta ben som hopphäst som behövs för framgång i längden. Arbetsvilja och uthållighet, lätthet i kropp och rörelse etc ska inte föraktas!
Men det handlar ju om att man använder RÄTT fullblod på samma sätt som man väljer rätt individer av alla andra raser. "Bra för att vara fullblod" kan man läsa/höra ibland och i min värld ska ett sto inte vara ett dugg sämre för att det är ett fullblod än den hade varit om det varit ett halvblod. De ska bedömas under samma lupp om man ska kunna göra några avelsframsteg.
Och för att spinna lite till på den tråden så begriper jag inte hur man än idag kan godkänna fullblodshingstar på att ridas runt lite och visa upp sina gångarter - oftast rätt mediokra. För vilka är det som är mest sugna på fullblodsinslaget? Fälttävlan kanske? Och vad vill man att de hästarna ska kunna göra? Jo, de ska HOPPA! Och då helst med landningsställen väl ihopvikta i språnget, samtidigt som de ska kunna vara kvicka att fälla ut dem efter hinder. Så, varför kollar man inte åtminstone om hingstarna överhuvudtaget kan ta sig över hinder utan fara för ryttarens liv innan de godkänns?