Sv: Att rida ut vs inte.
Att unghästen stärks av varierande belastning och underlag är väl självklart, det jag undrade var om det verkligen gick att underhålla det med enbart ridning på ridbana/ridhus.
Angående elitryttare så rider väldigt få hästägare på den nivån men alla tror sig säkert rida på ett sunt sätt - frågan är om det verkligen är på det viset? Jag fick intrycket av att ditt uttalande var väldigt allmänt riktat och inte handlade om elitryttarna då man knappast kan jämföra deras ridning med vanligt hästfolk.
Svaret är att det går att underhålla aldeles utmärkt, bara man har förmåga att rida hästen i balans samt vet hur man varierar arbetet på ett ergonomiskt och för hästen stärkande, inte nedbrytande sätt.
Min kommentar var allmän i tråden då den tenderar att bli en smutskastnings tråd att usch och fy, stackars hästar som alltid går i ridhuset/ridbanan - därmed går de sönder.
Så enkelt är det inte.
Som i allt arbete, oavsett vad man gör med hästen, handlar det om hur den rids först och främst.
sen håller jag med dig om att gemene hobby svensson nog inte är den mest lämpade att rida i ridhuset/paddocken 7 dagar i veckan, just av denna anledning. Men som sagt - man kan inte hårddra det och få det till att ridning på ridbana/ridhus 90% av veckan är det dödstraff på för alla, för det stämmer inte.
Halvt knapplån:
det fanns en väldigt intressant artikel i Equipage för några nummer sen, där en fälttävlans profil (kommer inte ihåg vem), och Kristian von K, berättade om hur man bäst stärker och främjar sin häst arbetsmässigt. Där kommenterade man vikten av just ergonomiskt arbete, och att det många missar, är att det faktiskt inte är VAR man befinner sig, som spelar roll. Har man en häst som tex blir otroligt spänd utomhus, så ska denna häst skrittas, inte ridas i galopp över fält osv, då den om den är för spänd, endast jobbar emot sig själv, belastar fel, bygger fel muskler osv osv. Bägge är elit ryttare och rider därför givetvis massor med ridpass på ridbana/ridhus, ca 5 dagar i veckan. Det var oerhört intressant hur nogsamt deras upplägg var och hur de just "bröt upp" sina pass till att handla om olika sorters arbete och kropps belastning, för att stärka, inte bryta ner. Summa summarum så deras poäng var att arbetet och hur man lägger upp träning för sin häst, är ytterst individ anpassat, och att det är detta som är nyckeln till en hållbar och stark häst. Som sagt, väldigt intressant artikel, försök leta reda på den, om ni inte redan läst den.
Min poäng är nog, att det inte är vart man befinner sig, utan hur man jobbar, som spelar roll ur hästens hållbarhets synpunkt först och främst. Att rida i fel form på en spänd häst utomhus som bygger fel muskler och belastar fel, gör ingen glad det heller i längden.
sen att det är bra mental avkoppling för häst - men kanske främst ryttaren : ) att rida ut, är nog alla överrens om.