Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Hur menar du att jämställdhet kan gå till överdrift? Det kan jag inte begripa. Antingen är det jämställd eller så är det inte. Hur kan det gå till överdrift att det är jämställt?Ja, man får se till att göra arbetet själv om man har högre krav än sin partner.
Annars så tycker jag att jämställdhet lätt går till överdrift. Vad spelar det för roll vem som gör vad så länge båda trivs?
Därför att jämställdhet är en sak och trivsel en annan. Och den här tråden handlar om jämställdhet.Ja, man får se till att göra arbetet själv om man har högre krav än sin partner.
Annars så tycker jag att jämställdhet lätt går till överdrift. Vad spelar det för roll vem som gör vad så länge båda trivs?
Tror också det är så. Projektledandet är helt onödigt om båda tar rimligt ansvar. Ändå håller man på med det, trots att det inte ens behövs..Jag funderar mycket på projektlederiet. Eftersom en familj oftast består av två till fem personer, sällan fler än så, är det ju rätt uppenbart att det inte behövs någon projektledare egentligen. Ändå blir väldigt många kvinnor projektledare i hemmet.
Jag tänker så klart att det har med könsroller och normer att göra på så sätt att kvinnor fastnar mer än vad som är praktiskt nödvändigt i att hemmet (och barnen och djuren etc) är deras ansvar, medan män i lägre grad än vad som är praktiskt nödvändigt tar ansvar för hemmet (och barnen och djuren etc).
Det enda sätt jag har hittat att komma ifrån det, är genom att diskutera frågan utifrån den ståndpunkten. Det funkar någorlunda i mitt/vårt fall.
Fast av vårt resonemang följer ju att det behövs, eller i alla fall kan behövas, när inte båda tar rimligt ansvar. Men då organiserar man ju också, som kvinna, sitt liv på sätt som gör att man själv förlorar på sin normerade könsroll medan ens man drar nytta av sin - och gör det på kvinnans bekostnad.Tror också det är så. Projektledandet är helt onödigt om båda tar rimligt ansvar. Ändå håller man på med det, trots att det inte ens behövs..
Det där att jämställdheten kan gå till överdrift, är ju bland de konstigaste saker som överhuvudtaget sägs av folk när det gäller jämställdhet. Jag undrar om de som säger så ens själva fattar vad de menar.Hur menar du att jämställdhet kan gå till överdrift? Det kan jag inte begripa. Antingen är det jämställd eller så är det inte. Hur kan det gå till överdrift att det är jämställt?
Det där att jämställdheten kan gå till överdrift, är ju bland de konstigaste saker som överhuvudtaget sägs av folk när det gäller jämställdhet. Jag undrar om de som säger så ens själva fattar vad de menar.
Som att något är för rättvist, ungefär. Det är helt enkelt för rättvist att du får två bullar och jag får två bullar, om det finns fyra bullar. Mer rimligt vore att en av oss fick en bulle och den andra tre. Eller?
Det där med att lämna eller ta med barnet märkte vi också att det hamnade skevt, men det har blivit bättre med åldern och sen vi uppmärksammade det. Tidigare var grundinställningen att jag tog med (det äldre) barnet om jag skulle iväg om inget annat sagts, och om sambon skulle iväg antog vi båda att han åkte själv om det inte var något särskilt.Innan vi fick barn upplever jag att vi levde mycket jämställt. Det blev väldigt mycket enklare att falla in i olika roller när barnet kom. Första tiden var vi båda hemma tillsammans i ca 2,5 månad, då var det inga problem och vi hjälptes åt. Sedan började sambon arbeta igen och jag var föräldraledig, det var då skillnaderna började märkas. När sambon jobbar så jobbar han mer än heltid fem dagar i veckan och har även andra arbetsrelaterade projekt på kvällar och helger ibland och han har en oerhört hög arbetsmoral. På något sätt så var väl en jämn uppdelning av hushållsarbete så pass rotat i oss båda att han fortsatte att sköta minst "sin del" av det, men det med att ta ansvar över barnet föll mer på mig. Inte självklara saker som blöjbyten och mat, sånt gör han, men just det där extra som också behöver göras, typ se till så att barnet har kläder, handla annat som behövs, kontakt med BVC, packa skötväskan när vi ska iväg osv. Inte jättestora poster, men ändå. Det mest irriterande är dock att det ibland kan kännas som att jag behöver "be om lov" om jag vill åka iväg utan barnet nån kväll, medan han mest säger till att då och då så kommer han vara borta. Vet inte om det gör någon skillnad att det för mig handlar om rena nöjen, typ att jag vill gå på bio/träffa kompisar/rida medan hans saker i princip alltid är arbetsrelaterade, dock utanför ordinarie arbetstid.
En liten lista för att göra det tydligt (för mig själv om inte annat!):
Städning delar vi på, men han är slarvigare än mig (jag vill städa inför att vi får besök t ex, medan han tycker att det är att göra sig till). Nu när jag är höggravid städar han.
Matlagning är det mest han som gör, han är utbildad kock och lagar så himla god mat jämt
Handlar gör jag mest.
Tvätt och disk delar vi nog ganska rakt av på. Även trädgårdsarbete delar vi på.
Övrigt pyssel i huset är det nog mest han som gör. Han fixar även mest med bilarna, men det har jag noll intresse av och har tidigare alltid lämnat in till verkstad, betalar gärna för den tjänsten så slipper jag göra det själv. Han tycker att detta är onödigt så då gör han det istället.
Och slutligen då, roddar det mesta kring barnet, definitivt jag. Ska bli spännande att se hur det blir nu när han ska vara föräldraledig i höst. Kommer vara jättesvårt för mig att släppa, men ska verkligen göra mitt bästa.
Sorry - men det där är bredvid målet.Snarare som så att vi har en bulle och ett wienerbröd. Först åker vi till ett laboratorium så att vi på milligrammet gör två exakt lika stora bitar av varje. Kostnad 400:-. Sedan måste vi äta en bullhalva och en wienerbrödshalva var trots att jag gillar wienerbröd och du gillar kanelbullar.
Överdrift?
Sorry - men det där är bredvid målet.
För att använda din metafor.
Ingen gillar Wienerbröd. Den ena tar bullen och säger att du får ta wienerbrödet då blir det rättvist.
Delar man på bägge så blir det rättivst.
I alla förhållanden gillar man inte att göra exakt samma saker. Så frågan är varför du ska göra något som du tycker är tråkigt och jag tycker är roligt och vice versa.
Nej frågan är inte alls den. Frågan är varför man inte ska dela lika på det som bägge tycker är tråkigt.
Jag har aldrig någonsin sett något som på något enda vis liknar din metafor. Och definitivt inte i jämställdhetens namn.Snarare som så att vi har en bulle och ett wienerbröd. Först åker vi till ett laboratorium så att vi på milligrammet gör två exakt lika stora bitar av varje. Kostnad 400:-. Sedan måste vi äta en bullhalva och en wienerbrödshalva var trots att jag gillar wienerbröd och du gillar kanelbullar.
Överdrift?
Jag har aldrig någonsin sett något som på något enda vis liknar din metafor. Och definitivt inte i jämställdhetens namn.
Och som du ser i tråden, är det inte alls så diskussionen går, och olika exempel liknar inte det där.
Hoppas den här intressanta tråden kan överleva trots trollförsök att deraila den! Do not feed etc.