Nej.Men varför? Har du nåt annat svar än så har det alltid varit?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Nej.Men varför? Har du nåt annat svar än så har det alltid varit?
Kontroll innebär också:Det är just aspekten med kontroll jag är lite obekväm med. Upplever att det finns ett maktspel lite i det här med hälsningar, åtminstone längs med landsvägen jag bor. Det är ju en sak att vara snäll och trevlig och ha kontakt med sina grannar när en bor ensligt, en annan sak om det direkt börjar komma sneda blickar för att en visst susade förbi lite väl fort på cykeln, eller inte stannade just den där gången när en hade bråttom. Och att de äldre får vara kinkiga och otrevliga men vi unga eller nyinflyttade får minsann aldrig ha en dålig dag utan att blir socialt straffade senare med att inte bli hälsad på tillbaka, bli baktalad och så vidare. Men det kanske bara är jag som har otur med mina grannar
Det är trevligt. På landet upplever jag dessutom att man i större utsträckning än i tätort behöver hjälp av grannarna ibland, alltså ett enkelt sätt att underhålla relationen. Det är trevligt att känna sig sedd av NÅGON även om det bara är en vink när man möts i bilen, många i området jag bor är hemma mest hela dagarna och uppskattar det sociala utbytet hälsningen ger. Det kostar mig inget så jag hälsar på alla, alltid.
Jag blir närmast lite munter om jag möter nån på en enslig skogsväg eller så och den inte hälsar. Jag blir fnissig, det känns så komiskt.
Människan måste vara det enda djur som kan passera en artfrände så nära och bete sig som om man inte har sett den andre.
Fast det var ju inte den typen av kontroll jg pratade om alls i mitt inlägg. Jag pratar om makt och kontroll byinvånarna emellan, där vissa anser sig ha rätten att diktera hur saker ska göras/hur saker ska vara/vem som är trevlig eller otrevlig utifrån hur konforma de är till hälsningskultur eller hur nya de är i byn.Kontroll innebär också:
Mindre samhällen med hård sociala kontroll kan upplevas som tuffa spec av yngre (men uppskattas ofta av deras föräldrar), men det är ju inte riktigt samma sak.
- Att man inser när gamla tanten i grannhuset inte gör sin promenad som hon brukar, och kanske kan vidta en åtgärd
- Att ovälkomna med tvivelaktiga planer förstår att de är sedda. Kan minska risken för inbrott och skadegörelse t ex. I områden där alla hälsar så blir det ett allmänt budskap att det inte går att "smyga omkring". Jag tror att det är ytterligare en orsak till att många hälsar på okända i t ex bostadsrättsföreningar
- Att man lättare minns de man mött, även okända personer, om man hälsat. Kan vara värdefullt om det skulle hända något
På vilket sätt ska jag bestämma? Jag svarade på din fråga, du får göra vad du vill med informationen.Ok, så nu ska du bestämma att alla SKA tycka att det är trevligt. Det finns ju flera i tråden som tycker att det är trevligare att slippa.
Yngre ska nog hälsa först. Och sen fanns det ju rang i samhällena som var synlig eller känd. Herrgårdsfolk, prästen, rik bonde osv.På hälsningstemat: det var någon här som skrev att de stött på sådana som blivit sura för att den andra inte hälsat först, men hur vet man vem som "ska" hälsa först? Finns det någon gammal vett- och etikettregel för det?
(Personligen bryr jag mig inte det minsta vem som hälsar först, men undrar bara)
Yngre ska nog hälsa först. Och sen fanns det ju rang i samhällena som var synlig eller känd. Herrgårdsfolk, prästen, rik bonde osv.
Yngre ska nog hälsa först. Och sen fanns det ju rang i samhällena som var synlig eller känd. Herrgårdsfolk, prästen, rik bonde osv.
Det där är ju historia. Men självklart finns det någon överklasstant som blir sur om du inte hälsar först. Fast har du synliga tatueringar så kanske hon låtsas att hon inte ens ser dig.Okej, då var det lite som jag tänkte då. Jag antar att det är detta som de som blivit sura gått efter då.
Men hur gör man i de fall där det inte är uppenbart vem som är äldre då?