Sv: Arnika och backontrack?
Hej

Tänkte höra lite vad folk har för erfarenheter och åsikter om backontrack och arnika?
Har blivit rekomederad att använda detta men vill veta vad ni tycker. Hästen i fråga är en 5 årig d ponnyvalack som nyligen satts igång efter en svår tid av senskador, knäskador och en allmänt känslig och öm rygg (haft en tuff preiod alltså

). För att förebygga fler problem har jag blivit rekomenderad at använda backontrack skydd både på benen och på ryggen. Min massör tycker även att jag ska prov med arnika.
BackOnTrack har jag inte använt så det kan jag inte uttala mig om.
Arnika har jag däremot använt mycket, inte minst till mig själv. Det är inte retande, på det sättet som många andra liniment är. Den verksamma substansen är ett extrakt av arnikablomman (=slåttergubbe eller hästfibbla, latinskt namn Arnica montana).
Arnika kan användas utvärtes i form av ett liniment eller en gel. Det finns också en koncentrerad lösning att köpa på Apoteket, som ska spädas ut innan användning.
Arnika har en inflammationshämmande och kärlvidgande verkan. Används framför allt på blåmärken, bett, sparkar, vrickningar, stukningar och inflammerade senor, ledband och leder pga yttre skador eller överansträngning. OBS! Får inte användas på öppna sår.
Jag har använt det på mig själv och andra människor med mycket bra resultat vid bett (nyp) av någon häst utan att det gått hål på huden (smärtan försvinner direkt och blåmärket avtar mycket fort), sparkar eller slag (lindrar smärtan, har jag tagit på arnika direkt har det ibland inte ens blivit något blåmärke, bara en bula), ömma och värkande muskler och leder (lindrar smärtan men tar inte bort den helt).
På hästar har jag använt den med bra resultat på ffa galoppörer med gamla senskador (börjar de svullna får de arnikaomslag över natten, nästa dag är svullnaden i regel borta) men även hästar med ömma muskler etc. Fick ett förbluffande resultat på en häst med en gammal ligamentsskada efter en spark. Från att ha varit 2-gradigt halt gick han till att bli ohalt initialt och endast 0,5-1 grader efter böjprov. Detta inträffade ett år efter den ursprungliga skadan och veterinärerna var förbluffade. Tyvärr kopplade jag då inte ihop förbättringen med att jag börjat använda arnika rutinmässigt på honom, och när jag slutade med arnikan blev han sämre igen. Tror därför inte det är bra att förlita sig på arnikan i längden, då den ev kan maskera smärtan. Brukar därför alltid kombinera arnikabehandling med vila om det gäller leder, ligament, senor.
Arnika används också invärtes i form av homeopatmedicin (piller). Det är den enda formen av arnika som ska användas invärtes, andra former verkar starkt irriterande på inre organ. Homeopatformen av arnika ska ha en liknande effekt som arnikaextrakt, och den går även att använda när man har öppna sår. Jag har dock inte använt den själv.
Min egen slutsats: Arnika är mycket effektivt på akuta skador och är därför bra att ha i stallapoteket (och husapoteket). Den kan även vara bra att använda på äldre skador, men då med viss försiktighet och kanske inte före träningen, utan snarare efter arbetspasset för att förebygga problem.