Det är ju det som i alla fall jag kritiserar. Att vi verkar ha ett system där det tydligen är så OERHÖRT svårt att undvika att hästar hamnar i diverse biomekaniskt skadliga rörelsemönster på vägen mot att bli "starkare", vad ÄR det för system egentligen?
Tex det där med att vi inte ska vara beroende av handen. Varför verkar det då inte finnas något annat sätt att bromsa/lugna/kontrollera hästar ens på den högsta nivån? Istället får man höra att hästen hamnar djupt/bakom lod för att den är spänd. Man har ju gått klart över hästens gränser för vad den klarar av om man fortsätter rida runt den så i det läget! Varför accepterar vi att vi är beroende av att kunna hålla hästen sådär rund på väg mot förhoppningsvis en bättre känsla längre fram i passet?
@JohannaB beskrev den biten bra tycker jag.
Jag har lite issues gällande användning av begrepp. Inte då just från dig. Utan generella uttryck som jag känner leder till missförstånd som försämrar förmåga till utveckling åt rätt håll.
Det är oftast inte styrka som saknas i såna här lägen. Det är teknisk inlärning av rörelsemönster. Och lösgjordhet.
Men jag vet inte hur många gånger jag hört folk säga tex att deras häst inte kan trampa för att den är för svag. Jag har jobbat med svårklasshästar som inte gjort ett skit på år. Samma med egen häst som gör bra piaff trots ålder, lång vila etc. De har noll styrka. De kan piaffera bra tillräckligt länge för att man ska kunna visa ngt. Det är tekniskt. De vet vilka muskelgrupper som ska jobba och hur de måste vinkla om etc. Men visst, blir de spända tappar man kvalitet. Inte pga styrkebrist utan för att fel muskler blir aktiva och omöjliggör bärighet/samling.
Här tycker jag otroligt många underskattar teknik och överskattar styrka! Och med det lägger fokus på fel saker i utbildningen. Och ev bedömning.
Hästen blir heller inte stark i munnen. Den går emot pga obalans/bristande lösgjordhet och får ett muskelförsvar i halsen tex.
Hästen kan inte vara rund om den är indragen för mkt i fronten. Hästen på filmen är inte rund i formen. Den är av.
Bromsa häst finns en massa olika sätt att göra annat än bli statiskt dragande i handen. Särskilt som man bör ställa sig frågan ”varför måste jag bromsa så mkt”. Oftast är svaret obalans. Ibland pga spänning.
Även i ett sånt läge kan det väl vara gynnsamt att om man nu måste bromsa med handen för att allt skiter sig så bör man väl försöka återskapa balansen och lätta av. Fortsätter den hetsa upprepar man. Man sitter inte statiskt kvar i drag som omöjliggör för hästen att komma ut med halsen och då kunna balansera upp sig.
Om man inte medvetet väljer att göra så för att man tänker pressa igenom för att publiken ska få se vad de betalat för och tycker att den formen är underordnad övning/rörelse.
För mig får den inte bli överordnad. Särskilt inte på clinic! På clinic har man ändå mer spelrum än på tävling och kan jobba igenom lite och göra saker mer i läge då hästen känns redo än vid bokstav/given plats och given följd av rörelser i program.