Sv: Är det förlegat att ge havre?
Intressant text om signalsubstanser och glutamat.Nej, det tror jag inte heller att det är. Det finns alltför många hästar som ändrar beteende när dom ges havre. Frågan är vad det beror på.
Att stärkelsen i havre skulle påverka ”magen” är föga troligt. Jag förmodar att man med ”magen” egentligen inte menar magsäcken utan hästens grovtarm. Det är där de flesta mikroorganismer finns och det är där störningar i mikrofloran kan uppkomma om stora mängder osmält stärkelse kommer ner. Havre har hög smältbarhet av stärkelse, 80 – 90%, så väldigt små mängder osmält stärkelse kommer ner i grovtarmen när man ger havre. En del hästägare ger korn istället för havre eftersom detta inte påverkar hästens beteende. Korn har både högre stärkelseinnehåll och lägre smältbarhet vilket gör att mer osmält stärkelse kommer ner i grovtarmen. Även om man ger kornkross är det troligt att mer osmält stärkelse kommer ner i grovtarmen.
Stärkelse bryts ner till glukos som tas upp i hästens tunntarm. Detta ger upphov till att blodsockret stiger snabbt vilket ger en "uppiggande effekt”. Detta kan vara en förklaring, men förklarar inte varför andra fodermedel som också innehåller stärkelse inte ger samma effekt.
En troligare förklaring är att havre innehåller ämnen som påverkar signalsubstanserna i hjärnan. Signalsubstanser i hjärnan kan påverka både djur och människors beteende.
Havre innehåller en ganska hög halt glutamat. Glutamat kan ha en rad olika funktioner i nervsystemet men en effekt är ett piggt/upprymt humör (glutamat är en signalsubstans med en ”exitatorisk” inverkan).
Havre innehåller även en ganska låg halt metionin som är grundsubstans till L-taurin. Taurin anses generellt sett ha en lugnande effekt.
Problemet här är att olika individer kan reagera olika på dessa signalsubstanser. Detta kan förklara varför vissa hästar tycks reagera på havre medan andra inte blir påverkade alls.