Sv: Är det en rättighet att ha häst?
Jag har som sagt aldrig tyckt eller skrivit att någon ska köpa ens bil eller häst till än. Och är det så att man är så väldigt intresserad av bilar kan dom säkert hitta en form av habilitering som innebär att bilen kan utnyttjas i den. Sen vad det är är ju upp till dom.
Fast om ägandet är viktigt så räcker det inte att "nyttja" bilen eller hästen hos någon annan. Okej, då är vi överens om att det inte är rimligt att samhället ska köpa en häst eller bil till en, utan frågan blir då vilka driftskostnader som är rimliga för samhället att betala åt en.
Jag har fortfarande aldrig skrivit att jag tycker dom ska betala för ägandebiten. Att betala resorna till och från stället man är på är vad det handlar om. Ev. så får man annan ersättning också för att kunna göra saker som hjälper som inkluderar hästen.
Bensinpengarna till och från den dagliga verksamheten kostar med större sannolikhet detsamma oavsett vad den dagliga verksamheten innebär. Sen är det faktiskt så att folk har olika behov av hjälp. Vissa kostar mera i habiliteringen än andra, vissa blir friska och fullt fungerande på ett år och för vissa tar det tio år. Det är olika.
Okej, då är vi överens även om att resekostnader (inom rimliga gränser) är rimligt att samhället betalar om verksamheten man reser till ingår i ens rehabiliteringsplan. Men inte "driften", dvs uppehälle, mat etc för hästen eller bilen.
Fast då kanske vi bara missförstått varandra?

Jag tolkade dig som att du ansåg att samhället skulle stötta dig ekonomiskt för att kunna ha hästen. Men kan man äga en häst utan att det kostar pengar (eller att man har råd med det själv förstås, utan extra bidrag från samhället) så är det ju inget problem

Vad du gör med dina pengar är ju din sak, frågan jag bryr mig om är om samhället ska ge
extra eknomisk stöttning till vissa personer som har ett dyrt intresse.
Fast nu är inte detta socialbidrag som det handlar om. Folk med socialbidrag är förhoppningsvis såpass friska att dom kan söka arbete och arbeta ihop till sina intressen, dom har en möjlighet att påverka sin situation på många sätt. Annars så är det inte socialbidrag dom ska ha.
Socialbidragsnormen är intressant eftersom den ger en tydlig vink om vad samhället anser vara rimligt att klara sig på. (Sedan kan man förstås diskutera verklighetsförankringen i det, men det är en annan fråga). Den fråga som är ställd här är om man utöver det bör få extra ekonomiskt stöttning för att man har ett dyrt intresse. Har du större inkomst än så, varifrån den än kommer, så bör du i samhällets ögon rimligtvis ha pengar "över" och vad du gör av dem är din ensak.
Som jag sagt tidigare skulle jag gärna se att man använder hästar och andra djur i rehabilitering i större utsträckning, men det bör då ske via landstinget/vårdinstanser och inte via en handläggare på soc som godkänner ett extra bidrag för att personen ifråga säger att den vill ha det.
Det borde vara istället för en rättighet att ha häst en rättighet till ett liv/habilitering/rehab eller vad det nu är man behöver i livet för att få det att fungera. Sen kan det vara vad som helst, alla är olika med olika behov.
Menar du helt utan hänsyn till vad behovet kostar och vilka alternativ som skulle kunna finnas?
Att säga att alla har rätt till ett värdigt liv/habilitering/rehab utan reservationer är att göra väldigt lätt för sig, vem skulle inte önska att det gick? Problemet är att det kostar pengar. Att all habilitering och rehab skulle ske helt på personens egna villkor ser jag tyvärr som orimligt eftersom vi lever med ekonmiska begränsningar. Det viktiga blir väl att börja med att se vilket
behov personen har och inte börja med att lösningen är en bil, en häst eller resor till Thailand? Är det behov av social kontakt, struktur, känna sig behövd, hitta ett självförtroende, lindra smärta...olika behov ger ett antal olika möjliga förslag på åtgärder i olika prisklasser. Även om en av de åtgärderna i den sjuka personens syn är en 100%-ig bra lösning kanske den är väldigt dyr, och i samhällets syn kan det då vara bättre att erbjuda en betydligt billigare åtgärd som ger en 70%-ig lösning. Ur personens synvinkel förloras 30 % av effekten men åtgärden ger fortfarande en förbättring och samhället kan på så sätt hjälpa många fler personer. Om en person låser fast sig vid exakt
en lösning kan det ju dessutom vara en del av det som personen behöver hjälp med, att vidga vyerna lite och se vilka
olika lösningar det finns som alla kan leda mer eller mindre i rätt riktning för personen.
Att väga in kostnadsperspektivet kan t ex utmynna i att i ett visst fall blir det betydligt billigare att hjälpa till i ett stall och rida där och få kostnaderna det och resorna betalda, och i ett annat fall kan det vara betydligt billigare att ha en billig häst hemmavid. Det beror ju på var man bor, på kostnadläget just där, så jag säger inte att det finns ett svar på alla situationer utan jag säger att det är ett perspektiv att väga in.
Återigen talar jag inte om ditt enskilda fall.
Men vad exakt gör det för skillnad att få pengar för att kunna ha en medryttarhäst eller foderhäst eller egen? Oavsett så får man pengar för det för det räknas in i den dagliga verksamheten som man får betalt för såpass så man kan utföra den.
T ex så blir det en betydligt större fastlåsning i situationen med en egenägd häst istället för att någon annan äger den. Men allt beror ju på vilken häst det är frågan om, uppstallning, resekostnader, foder, m.m. Det finns inte
ett svar på frågan, därför menar jag att det inte
alltid kan vara en rättighet att få ekonomiskt hjälp för att ha en häst (eller bil).