Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Jo men hur ser din statistik ut?
Strömsholms vet vi.
Min statistik är jämförelsevis procentuellt betydligt högre än deras.
Men det är en orättvis jämförelse då jag bara jobbar med fång som hovsjukdom medans i deras statistik ingår hästar där fånget är ett symtom på andra sjukdomar som kan vara betydligt svårare att bota.
Dessutom så passerar det givetvis en massa fler häst genom deras klinik än genom min. Då ökar ju givetvis procenten av obotligt sjuka hästar. Sen har ju jag alltid möjligheten att remitera vidare hästar som jag inte anser vara i bästa möjliga vård i just mina händer.
Jag har ju dessutom möjligheten att ta hjälp av alternativa behandlingsmetoder som Bl a. biostimulans, örtmedicin och TCM.
Medans dom är i princip låsta vid NSAID.
Jag kritiserade inte deras sätt att jobba, utan menar bara att det finns mer än ett sätt att angripa problemet.
Men om hästens hovben tappat all sin vidhäftning till hovväggen så måste väl lamellranden bli breddad oavsett om hovbenet roterat eller inte? Jag tror inte man ska haka upp sig alltför mkt på rotationsgrad. Hovbenet kan ju ligga alldeles “löst” utan rotationsvinkel om de mekaniska krafterna verkar på ett visst sätt.
Så här skriver Chris Pollitt
“It is emphasized that severe, life-threatening laminitis can be diagnosed without palmar rotation of the distal phalanx being evident on lateromedial radiographs”
Eustace och Cripps (EVJ 31.5) gjorde en studie av vilken faktor i början av sjukdomen som mest förutsåg prognosen för fång hästen och fann att det var
”The true distance between the top of the dorsal wall and the proximal limit of the extensor process of the distal phalanx after correcting for magnification.”
Rotations vinkeln var inte lika prognostisk.
HH
Vad föranleder detta tvärkast, från att ha ansett homeopati och örter som humbug?
Den disskutionen gällde homeopati.
Om du tvivlar så kan du kolla bakåt och se att jag hänsvisat folk med vissa problem till www.xxxxx så länge jag skrivit på detta forum.
Jag menar att om du har två tydliga parametrar att utgå ifrån,
Ett: Hovväggen har separerat från kötthoven.
Två: Du har en tydlig blödning/tryckskada i sulan vid hovbenspetsten.
Då har ju en lägesförändring av hovbenet skett. Man kalla denna lägesförändring för vad man vill. Veterinärliteraturen har valt att kalla den för hovbensrotation. O.L. Har valt att hitta på ett eget namn för att förvirra lite på sina S.K föreläsningar.
Själv så kallar jag det för hovbensrotation och behandlar alla fånghästar för att förhindra att rotationen fortgår och förvärras.
Hindra det kan man enbart genom att avbryta det medicinska sjukdomsförloppet, inte symtomen.
Man kan ju inte hindra hovbenet från att sjunka eller rotera inuti hovkapseln genom att slå på ett beslag utanpå!!!
.
Citat:
Ursprungligen postat av raggsock
"Hindra det kan man enbart genom att avbryta det medicinska sjukdomsförloppet, inte symtomen."
Forest Autumn
"Hur menar du att man ska göra för att avbryta förloppet?"
Ha ha jag dör av skratt! Man kan köpa "Tallibanolja" och "Slappolja" på den hemsidan...
Konstiga problem vissa har ha ha.
Kolla under rubriken utvärtes!
Tallibanolja vore väl nåt för OL?
Nej veterinärlitteraturen kallar det som kan hända vid fång för lägesändring av hovbenet (displacement of the third phalanx). Hovbenets rotation i sidoplanet är ett mått på det men det finns flera varav avståndet mellan främre hovväggen och hovbenet tycks vara det prognostiskt viktigaste.
Jag tycker det är viktigt att hålla fast vid detta eftersom det kan leda till missförstånd annars. Typ - om det inte skett ngn rotation är det inte så farligt och jag kan snabbt börja rida igen. Fast det kan vara en jättestor lägesändring egentligen som behöver lång behandling och läkningstid.
Jag tror dessutom att du behandlar hästen så att inte hovbenet ska sjunka inte bara att det inte ska rotera! HH