@tuaphua Tack för ett långt inlägg
! Har en del att processa, men jag är lite brydd över din analys att Barbie alltid är avbackad från bettet, framtung och statisk i formen? De senaste två åren har jag endast lagt ut filmer från tävling eller programridning. Dvs när hon ska vara i en och samma tävlingsform, där jag rider sämre än vanligt och i situationer där jag har väldigt svårt att få henne framme för hjälperna eftersom jag blir spänd och smått ineffektiv i tävlingssituation. Hon är väldigt enkel att reglera åt alla håll och som ryttare upplever jag inte alls henne som avbackad från handen-hon suger fint framåt, skummar på rätt sätt och är stilla i munnen.
Att hon däremot är lite för tung i framdelen håller jag med om. Det känns som att vi har svårt att komma tillbaka på rumpan. Å andra sidan visar all forskning att det inte ens är möjligt utan en optisk illusion. Forskning visar också att det inte går att punktträna hästars muskler och att variation med underlag är nycklen till hållbarhet.
Självklart är det svårt att rida. Jag gör allt vad jag kan för att bli bättre och för att kompensera för mina brister. Uppenbarligen har jag inte lyckats och det som måste bli bättre är grundridningen. Jag är helt inne på fios linje med ärligheten framför hjälperna och rakriktningen, det ligger nog mycket i det.
Jag skrev inte alltid.
Jag skrev vad jag ser. Och jag känner ju inte er och ser er mer än om jag ibland ser nån film på buke. Jag brukar heller inte kolla filmer så mycket här. Så jag har inte sett allt du lagt ut.
Alltså kan jag bara göra en snabb bedömning av det jag sett. Och det behöver inte ens betyda att jag har rätt i det lilla jag sett. Men det är vad jag tror på.
Går hästen alltid i alla lägen att höja/sänka och länga i formen utan att takten påverkas(och underhalsen aktiveras) har man ett bra(!) grundläge.
Den där forskningen som säger att man inte kan skifta vikten tror jag personligen inte ett jota på. Vad man får för resultat i sånt beror ju på hur man tränat hästen och hur man rider.
Jag tror det finns ett par tränare till som håller med mig i det.
Och hur man med sån träning som just balanserar om hästar med tidigare kronisk framdelsproblematik kunnat få dem symptomfria och smärtfria så känns det ju som att det borde tala för sig själv att det går.
Har man ridit bra piaff eller tom levad så vet man att det går att få över vikt bakåt.
Nu har ju inte jag kommit till att utföra skolsprång. Men rent principiellt förstår jag grejen där med iom att jag sett en hel del sånt och har tränare som sysslar med det.
Där måste man ju få hästen att landa med bak trots att man i tex capriole ska få bak att sparka ut och sen gå in och under och landa i samling, i terre a terre.
Samma tänk som i det och levad vill man få men i mindre grad i övriga ridningen.
Det är inte bara så att hästen i levad bara häver vikten till bak helt plötsligt. Den tränar man genom hela utbildningstrappan mer och mer bakåt tills framdelen inte behöver bära mer i piaffen.
Skolhalt är ett annat exempel på att det går att föra vikten bakåt.
Det där är ju inga övningar som ingår i dagens dressyr ens på utbildningsstadiet eller på banan.
Men tränar man med fokus på att kvaliteten ska vara så hög att det där ska gå OM man skulle vilja ta det vidare brukar man få ett annat fokus på bärigheten. Det blir sällan frambensproblematik då.
Blir en häst trippig i gången och inte går att länga utan taktmiss, stampig i fram ser jag det som att man kanske får checka av vad man missat, backa bandet..
Kanske är den inte redo för högre form? Kanske behöver den jobba mer lösgörande?
Det går absolut att välja vad man tränar för muskler i en häst.
Piaff i GP-form tränar på annat vis än skritta lång och låg.
Har man ett mer nyanserat signalsystem och lägger tid på att träna in respons exakt för hjälperna kan man påverka hästar väldigt mycket i hur de använder muskelkedjorna.
En öppna tränar annat än en sluta, skänkelvikning annat, böjning en grej, rak annat.
Men visst är det smart att variera underlag och ge vilor etc.
Dock så har ju jag och andra med mig lyckats hålla hästar fräscha eller tom få sjuka hästar fräscha genom att endast rida i ridhus/på bana under år. Bara dressyr..
Sen vill man kanske ge dem annat mentalt etc.
Men att påstå att hästar går sönder av att ridas på bana är inte sant. Däremot om de rids fel på bana. Har de stora, kuperade hagar med naturlig miljö som de rör sig i kan de iaf träna på att röra sig bland knövligt underlag, stenar, rötter, träd, sluttningar etc.
Sen tycker jag att det är bra att kunna rida ut med. Jag tror det är sunt.
Men jag tror inte det för hästens fysik är ett måste för att hålla.
Då rider man fel inne.
Sen kan jag absolut tillstå att jag hade ren tur att min första ponny höll. Inte fasen var det pga god ridning iaf de första åren!
Så inte fasen är det så att jag är ofelbar på något vis!