Hej!
Var också på ovan nämnda seminarium, och kan delge er följande:
Det som nämns i orginalinlägget är statistik från Sveland, men de hade stämt av den med Agria, och de hade samma tendens.
Som läget är nu, är det fortfarande Shetland, Russ och Fjording, som drabbar av den högsta fångfrekvensen, dvs antal fångfall per antal söfsäkrade hästar.
Däremot så är Halvblodet den som ÖKAR mest.
Tendensen på halvblodssidan är oroväckande.
Bl a tros detta bero på att alltför många halvblodsägare fordar sina hästar som om de vore hästar i elitträning, trots att de inte är det.
Vidare så nämns Trakter och annat i andra inlägg, så låt oss klargöra följande:
Det finns 4 huvudtyper av fång,
Foderfång (rubning av tarmfloran), förlossnongsfång, belastningsfån och sk Buköppningsfång.
Foderfång uppkommer pga en rubbning av tarmfloran, t ex pga alltför snabbt foderbyte.
Foderfång har ingenting med protein att göra, vilket är en vanligt spridd missuppfattning bland hästägare. När man forskar på Fång, provocerar man fram fång under kontrollerade former, och i dessa foder förekommer inte proteiner, utan KOLHYDRATER.
Förlossningsfång beror nästan uteslutande på att efterbörd blivit kvar i livmodern, och orsakat en livmoderinflammation, som ger fång.
Belastningsfång kommer i regel av en hälta som gör att hästen överbelastar ett ben/en hov, vilket sedan resulterar i fångtillstånd.
Buköppningsfång är mycket sällsynt, och kan drabba hästar som genomgått en bukoperation. De hästar som drabbas av detta överlever nästan aldrig, då denna typ av fång är mycket elakartad, och ofta avlivas hästen nästintill omgående.
Vidare vid detta seminarium, med föreläsning av Anders Ekfalk, som doktorerat på fång, och Göran ?, chef för hovslagarskolan i Skara, så togs det fram riktlinjer för standardiserad behandling, och samarbete mellan hovslagare och veterinär, vid foder- och förlossningsfång.
Detta kommer bl a att resultera i en informationsfolder som skall delas ut till hästägare med fånghästar.
Vet ni förresten vad det största problemet är när man försöker få en fånghäst friak?
Jo, HÄSTÄGAREN!
Ägaren har svårt att följa de strikta regler en fånghäst behöver leva under en tid för att bli frisk, för att det är synd om hästen.
Så då struntar man i förhållningsreglerna, och vips har man skapat ett återfall..........
Jaja....... Det var allt för nu....... Kanske återkommer i ämnet.....
Och snacket med trakter och annat....... Luktar Strasser lång väg.
Hug your horses!
/Mike - Snrt Hovslagare