Lägger som lite jämförelse in regelverket som gäller för monte (travtävling under sadel).
Innan det kom längd- och viktgränser så var det upp till domarna att bedöma om ekipaget harmoniserade.
Jag var, enligt domarna, för stor för att rida, med dagens regler hade jag gett f-n i att sträcka på mig hade jag klarat längden ( är 161) och var då nypinkad på morgonen 58-61 kilo. Jag hade lätt sett till att tappa några kilo och sedan ha lättvikts utrustning för att få tävla.
Jo eventuellt är det ju enklare om det inte är en bedömningsfråga. Sedan antar jag, gissar jag, att det finns ngt slags grön, orange, röd system? säkert? där man tänker två gröna en orange eller ngt på en dag. Och att röd kan gå ngn enstaka gång här och där i nödfall?
kn: Tycker det är himla svårt faktiskt. Ibland är det enklare om det är klar information istället för svävande, ibland kanske tvärtom.
Med män och pojkar är det ju säkert extra svårt. Det kan ju vara mycket bra muskler och stabilitet per viktenhet och längdenhet. 95 är ju ändå tänker man en viktgräns som många pojkar/män kan klara i alla fall. Barn växer ju nästan upp till sin fulla längd i mellan 13-17 års åldern. Även om de är lite gängligare än vuxna.
Så när folk tänker att det här gäller ju inte Barn! i alla fall, så tänker de nog inte på att det absolut kan vara ett barn, på 15 år, som är 180 lång och väger 85 kg. Det är inget konstigt tror jag.
Folk tänker på barn som de här 5-11 åringarna som är små nätta älvor
men det är ju en lika lång period mellan 13-15 som det är mellan 9-11. Och som sagt de drar iväg runt 12-13. Tjejerna kan vara 170 långa däromkring o killarna med.
Sedan är det ju prat om längd och vikt och ungdomar eftersom det var just ungdomar som inte borde ha viktgränser. Men ridskolor, vår i alla fall, verkar nästan ha en majoritet tanter och gubbar
50-70 spannet fyller hela grupper, flera dagar i veckan på högsta nivån. 30-40 återvändarna ligger bra till på mellangrupperna.