Sa har sager Amerikanska Hjart Foreningen om Salt (Sodium Chloride) i maten. Personligen, sarskilt som jag har hogt blodtryck, litar jag nog hellre pa det an "modern forskning" utan lankar.
(Kort sagt, for mycket sodium chloride i kroppen "haller fast" vatten. Det ger en extra belastning pa hjarta och blodkarl. I vissa manniskor kan det leda till hogt blodtryck. All ha mindre sodium i maten kan hjalpa till att minska risken for hogt blodtryck. Manniskor med hogt blodtryck ar "more likely" att fa hjart sjukdommar och stroke.
Eftersom sodium gor att man "retain" vatten i kroppen paverkar det aven njurar och andra invertes organ.)
http://www.heart.org/idc/groups/heart-public/@wcm/@hcm/documents/downloadable/ucm_300625.pdf
Det har redan hänvisats till Ann Fernholms blogg här i tråden, men jag kan väl göra det igen. Så här skriver hon bl a:
Tre stora och nya studier motbevisar saltets farlighet
När forskare i observationsstudier har undersökt den direkta kopplingen mellan A och C, alltså mellan mängden salt en person äter och risken för hjärt-kärlsjukdom, är resultaten tydliga: majoriteten av alla personer äter lagom mycket salt. Kurvan är u-formad. Både ett extremt högt och ett väldigt lågt saltintagsaltintag är kopplat till kärlsjukdom.
Hela inlägget samt en presentation av de senaste studierna på området finns HÄR.