Man kanske kan blanda upp dem med lite fjällkor
Det fanns en vetenskaplig tanke bakom mitt inlägg, orkade bara inte leta efter länken när jag surfade
http://www.slu.se/sv/institutioner/...ing/pagaende-projekt/russet-som-naturvardare/
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Man kanske kan blanda upp dem med lite fjällkor
Äter du kött och mejeriprodukter av rent politiska skäl? Nu tror jag själv kanske inte att det är nötkreaturen som håller landskapet öppet. Det öppna landskapet jag ser innehåller sällan några djur, det är mest odlingar av olika slag. Min barndoms fina öppna landskap i norra Västerbotten t.ex. är till stor del igenvuxet nu av sly, trots att kreatursbesättningarna ökat rejält i omfång.Vi har beteskrav på våra mjölkkor och beroende på var i landet så är den tiden olika lång. Det kravet finns inte i andra länder. En stor del av vår nötköttskonsumtion vilar också på mjölkkorna. Jag konsumerar nötkött och mjölkprodukter av politiska skäl då det är det lättaste sättet att hålla landskapet öppet. Hur löser du det?
Ja de går ju inte på skogen med en getarpojke längre. Mina farföräldrar hade sina djur så och sen slog de hö på en raning mitt i Vindelälven. När de slutade så växte den fullständigt igen med björksly.Äter du kött och mejeriprodukter av rent politiska skäl? Nu tror jag själv kanske inte att det är nötkreaturen som håller landskapet öppet. Det öppna landskapet jag ser innehåller sällan några djur, det är mest odlingar av olika slag. Min barndoms fina öppna landskap i norra Västerbotten t.ex. är till stor del igenvuxet nu av sly, trots att kreatursbesättningarna ökat rejält i omfång.
Det kan stämma, jag kommer från norra Norrland och salt var liksom det viktigaste på bordet...man saltade vid matlagningen men oftast räckte det inte så man saltade lite till vid matbordet... Salt och oregano var nog de enda kryddorna vi använde (som jag minns). Smakar inte maten bra - salta! Typ så...eller AromatJag, som är Västerbottning, fick också höra att Norrlänningar äter saltare mat än folk från södra Sverige.
Om dessa påståenden är helt sanna vet jag inte.
Här i mitt Mellansverige odlar ytterligt få hektar till människomat. Det är djurfoder för hela slanten. Dessutom har vi flera stora gårdar som inte odlar en enda hektar.Äter du kött och mejeriprodukter av rent politiska skäl? Nu tror jag själv kanske inte att det är nötkreaturen som håller landskapet öppet. Det öppna landskapet jag ser innehåller sällan några djur, det är mest odlingar av olika slag. Min barndoms fina öppna landskap i norra Västerbotten t.ex. är till stor del igenvuxet nu av sly, trots att kreatursbesättningarna ökat rejält i omfång.
Nu ska vi inte generalisera om beteskravet. Det är långt ifrån alla bönder, vare sig konventionella eller några andra som vill slopa detta.
Inom KRAV, så finns inte den rörelsen alls, och jag tror att de flesta högljudda rösterna, kommer från en liten grupp som har stora lösdriftshallar med robotmjölkning (mycket uppskatta av korna!) och rastgård.
Dessutom, så vill bara en liten minoritet slopa beteskravet, utan de vill ha en större flexibilitet, avseende tid och struktur. Jag anser att beteskravet ska vara kvar, det är bra för korna, och en viktig markör avseende omsorgstänket om djur.
Min egen uppfattning, är att enheterna inte ska behöva vara så stora för att nå lönsamhet, så att beteskravet ställer till problem, det tar givetvis väldigt mycket längre tid att flytta 300 kor ut och in på bete, än 30 kor...
KRAV-kalvar går kvar längre hos sina mödrar än konventionella kalvar. Hur länge de bör göra det, för att å ena sidan skapa en rimligt fungerande mjölkproduktion, och å andra sidan ge kalven och modern en bra start i livet, kan alltid diskuteras.
Men kalvarna går faktiskt kvar i flocken rimligt länge, även om de säljs för köttuppfödning senare.
Och så ska korna äta mindre salt så vi inte dricker så salt mjölk!!! (För att typ återgå till ämnet.)
Alla handlingar är politiska och får konsekvenser. Köttkonsumtionen i Sverige ökar men självförsörjningsgraden minskar. Kreatursbesättningarna ökar i omfång men antalet besättningar minskar. Med mindre besättningar blir skötseln småskalig och utnyttjar landskapet på ett annat vis.Äter du kött och mejeriprodukter av rent politiska skäl? Nu tror jag själv kanske inte att det är nötkreaturen som håller landskapet öppet. Det öppna landskapet jag ser innehåller sällan några djur, det är mest odlingar av olika slag. Min barndoms fina öppna landskap i norra Västerbotten t.ex. är till stor del igenvuxet nu av sly, trots att kreatursbesättningarna ökat rejält i omfång.
Absolut - alla våra handlingar får konsekvenser och är "politiska". Därför tycker jag personligen att vår enorma konsumtion av djur i olika former, och den underliggande djurindustrin, borde minska drastiskt.Alla handlingar är politiska och får konsekvenser. Köttkonsumtionen i Sverige ökar men självförsörjningsgraden minskar. Kreatursbesättningarna ökar i omfång men antalet besättningar minskar. Med mindre besättningar blir skötseln småskalig och utnyttjar landskapet på ett annat vis.
Bara de 5% som är soja är 230-250 000 ton om året - eller lågt räknat 25 kg per svensk. Energivinsterna vore enorma om vi istället för att äta kon eller kons mjölk åt sojan, bönorna och rapsen direkt. För att inte tala om hur mycket bättre det vore ur djurskyddshänseende (och nu har vi gjort det. Jag tipsade om att för ren argumentationsanalys måste man kontrollera sina stödjande argument annars snöar folk in på dem och nu sitter vi och diskuterar de stödjande argumenten och saltet som tråden handlade om är nästan borta ). Återigen SLU:s hemsidasom proteinkälla har åkerböna ökat de senaste åren. Även rapsen som går till djurfoder kan odlas i Sverige. Sojan är besvärligare då foderfabrikanterna tillsammans med mejerierna vill ha GMO-fritt, vilket är svårt och dyrt att få tag i. Jag har åtminstone svårt för dansk och holländsk ost då de har betydligt sämre med spridningsarealer för gödseln. Antibiotikaanvändningen är låg i Sverige och sjunkande. Det läste jag senast i går. Jag kan återkomma med siffror på det om du önskar.
En arbetskamrat med lågt blodtryck fick veta att det var bra med salt. Jag har å andra sidan gått från lågt blodtryck till att de senaste åren vid två tillfällen ha förhöjt.För att återgå till ämnet salt - i livsmedelsverkets "larm" så talas det ju om hur farlig en hög saltkonsumtion är, för att den leder till högt blodtryck och därmed ökar risken för hjärt- kärlsjukdomar (OM detta nu stämmer, det verkar råda delade meningar om detta även i forskarvärlden). Men om man (som jag) har naturligt lågt blodtryck (fick senast jag mätte blodtryck frågan om jag inte blir yr ibland?), finns det även då anledning att minska saltintaget?
Inget hindrar att vi äter GotlandsrussSå många russ finns det inte och finns inte användning för heller. Det bästa sättet att hålla landskapet öppet är att äta sig till det.
PS Såg Lime göra ett kvalförsök i torsdags DS
Tyvärr är det så att nästan hela norra Sverige har stora problem med att få ekonomi i djurhållning, att nötkreaturen inte håller landskapet öppet där beror till stor del att det inte finns så många nötkreatur helt enkelt.Äter du kött och mejeriprodukter av rent politiska skäl? Nu tror jag själv kanske inte att det är nötkreaturen som håller landskapet öppet. Det öppna landskapet jag ser innehåller sällan några djur, det är mest odlingar av olika slag. Min barndoms fina öppna landskap i norra Västerbotten t.ex. är till stor del igenvuxet nu av sly, trots att kreatursbesättningarna ökat rejält i omfång.
Russ har inte så stora slaktkroppar. I så fall förespråkar jag en tyngre ras, t ex ardenner. Själva beteseffekten skiljer inte mellan olika nötraser, det finns det undersökningar på, så då drar jag den slutsatsen att det gäller hästar också. Fast nöt och får betar på ett annat sätt än hästar och det påverkar också landskapet. Vad vill vi nå?Inget hindrar att vi äter Gotlandsruss
Det är inte rationellt att slå ut mjölkkor så tidigt för kostnaden för uppfödningen överstiger intäkterna för mjölken. Jag är inte övertygad om att du har rätt att de flesta bara kalvar en gång. Däremot är snittåldern låg och utslagningen stor i yngre år men det beror på de höga krav vi har på djuren. maten ska vara billig och då får djuren ta kostnaden. Det är därför danskt fläsk är billigare.För att ge mjölk måste kon kalva med lite drygt ett års mellanrum (nu kalvar de flesta mjölkkor bara en gång eftersom det är rationellare att slakta ut dem när de sinar).
Den brune med bläsen och två till var jag med att leverera i fjol våras.Det fanns en vetenskaplig tanke bakom mitt inlägg, orkade bara inte leta efter länken när jag surfade
http://www.slu.se/sv/institutioner/...ing/pagaende-projekt/russet-som-naturvardare/
Jösses.Bara nu kalvar de flesta mjölkkor bara en gång eftersom det är rationellare att slakta ut dem när de sinar.
Nu är det svårt att hitta bar information om lantbruk för oss inte-Lantisar och jag är på jobbet - så jag gör en fuling och länkar till en Wikipedia-artikel http://en.wikipedia.org/wiki/Dairy_cattle (Ska alltid läsas med kritiska glasögon)Jösses.
Källa på det?