Vi äter för mycket salt

Du är medveten om att den bilden bara är ren rubbish/propaganda fram tills dess att du presenterar siffror på hur mycket soja och liknande produkter som används som foder till korna. Hur stor andel av Sveriges mjölkkor går enbart på naturbete? 0%? Hur stor andel av deras kalorier kommer från bete - hö - annat (soja)? Vad är annat? Varifrån kommer det? Hur mycket gödsel producerar korna? Vart tar det vägen? Hur mycket antibiotika används inom svensk mjölkproduktion för juverinfektioner etc?

Eftersom du utger dig för att kunna detta förväntar jag mig källor med tillförlitlig statistik som är korrekt nedbruten. Fina bilder är just bara det. Och det gäller oavsett vad man tror i sakfrågan (Arbetar med information och detta är ett övertramp)

Nej, det är förenklade bilder som inte alls innehåller alla aspekter.
 
Nej, det är förenklade bilder som inte alls innehåller alla aspekter.
Litet tips - den största andelen proteinfoder som används i Sverige går till mjölkkor. Ungefär 5% är soja (så det behöver vi inte diskutera nu) - ett mycket vanligt proteinfoder är raps (=råvaran för nästan allt margarin som äts i Sverige) så du kan koppla din ko till den övre delen av bilden (källa slu:s hemsida)

Det värsta är att den här typen av argument slår tillbaka - även om din grund tes att Livsmedelsverket är drivande i en konspiration är sann så leder den här typen av argumentation antingen till att du helt förlorar trovärdighet eller till en polarisering. De som redan "köpt" huvudbudskapet är villiga att följa med i argumentationen eftersom de anser att den leder fram till en korrekt sanning. De som inte köpt budskapet drar sig tillbaka eftersom det de kan kontrollera inte stämmer.
 
Litet tips - den största andelen proteinfoder som används i Sverige går till mjölkkor. Ungefär 5% är soja (så det behöver vi inte diskutera nu) - ett mycket vanligt proteinfoder är raps (=råvaran för nästan allt margarin som äts i Sverige) så du kan koppla din ko till den övre delen av bilden (källa slu:s hemsida)

Det värsta är att den här typen av argument slår tillbaka - även om din grund tes att Livsmedelsverket är drivande i en konspiration är sann så leder den här typen av argumentation antingen till att du helt förlorar trovärdighet eller till en polarisering. De som redan "köpt" huvudbudskapet är villiga att följa med i argumentationen eftersom de anser att den leder fram till en korrekt sanning. De som inte köpt budskapet drar sig tillbaka eftersom det de kan kontrollera inte stämmer.

Jag har ingen sådan tes att Livsmedelsverket är drivande i en konspiration.

För mig är det helt uppenbart efter att ha läst på att produktionsmetoderna för margarin är helt uppåt väggarna och det är det jag vänder mig emot. Att kopiera ett annat livsmedel med en enorm mängd kosmetiska kemikaliska processer.

Bilderna är fortfarande förenklade bilder. Smör framställs också i fabriker, där inte handarbetande personal kärnar i små tunnor.
 
Hur stor andel av Sveriges mjölkkor går enbart på naturbete? 0%? Hur stor andel av deras kalorier kommer från bete - hö - annat (soja)? Vad är annat? Varifrån kommer det? Hur mycket gödsel producerar korna? Vart tar det vägen? Hur mycket antibiotika används inom svensk mjölkproduktion för juverinfektioner etc)
som proteinkälla har åkerböna ökat de senaste åren. Även rapsen som går till djurfoder kan odlas i Sverige. Sojan är besvärligare då foderfabrikanterna tillsammans med mejerierna vill ha GMO-fritt, vilket är svårt och dyrt att få tag i. Jag har åtminstone svårt för dansk och holländsk ost då de har betydligt sämre med spridningsarealer för gödseln. Antibiotikaanvändningen är låg i Sverige och sjunkande. Det läste jag senast i går. Jag kan återkomma med siffror på det om du önskar.
 
Hela djurindustrin kring mjölkproduktionen är mindre trevlig. De ständigt dräktiga korna (vars kalvar tas ifrån dem efter födseln) uppbundna på betongen med sina gigantiska juver, sina skador osv osv Hur stora delar av sina liv går de ute i öppna hagar och betar? Vi kanske ska se oss om efter alternativ till mjölkprodukter. Alternativen finns, i mängd! Jag tror vår enorma mjölkprodukt-konsumtion är till största delen en (o)vana.
 
Hela djurindustrin kring mjölkproduktionen är mindre trevlig. De ständigt dräktiga korna (vars kalvar tas ifrån dem efter födseln) uppbundna på betongen med sina gigantiska juver, sina skador osv osv Hur stora delar av sina liv går de ute i öppna hagar och betar? Vi kanske ska se oss om efter alternativ till mjölkprodukter. Alternativen finns, i mängd! Jag tror vår enorma mjölkprodukt-konsumtion är till största delen en (o)vana.
Är inte din bild lite gammal? De flesta mjölkgårdar jag känner till har korna i lösdrift.

Det handlar om ren ekonomi. Kor som rör sig och socialiserar med andra mår bättre.

Kor (och ston)är designade för att gå dräktiga. Det mest onaturliga vi har är alla ston som används och aldrig fölar :). Betydligt mer onaturligt än valacker - som ju berövats sina könsdrifter. Det är inte synd om korna.
 
Hur stora delar av sina liv går de ute i öppna hagar och betar? Vi kanske ska se oss om efter alternativ till mjölkprodukter. Alternativen finns, i mängd! Jag tror vår enorma mjölkprodukt-konsumtion är till största delen en (o)vana.
Vi har beteskrav på våra mjölkkor och beroende på var i landet så är den tiden olika lång. Det kravet finns inte i andra länder. En stor del av vår nötköttskonsumtion vilar också på mjölkkorna. Jag konsumerar nötkött och mjölkprodukter av politiska skäl då det är det lättaste sättet att hålla landskapet öppet. Hur löser du det?
 
Är inte din bild lite gammal? De flesta mjölkgårdar jag känner till har korna i lösdrift.

Det handlar om ren ekonomi. Kor som rör sig och socialiserar med andra mår bättre.

Kor (och ston)är designade för att gå dräktiga. Det mest onaturliga vi har är alla ston som används och aldrig fölar :). Betydligt mer onaturligt än valacker - som ju berövats sina könsdrifter. Det är inte synd om korna.
Men det är inte speciellt naturligt att kon fråntas sin kalv efter varje födsel och kalven fråntas sin mamma. Och vad gör man sen med alla kalvarna...?
Nu avser jag inte att göra om tråden till en vegan-propagandatråd, det är absolut inte min avsikt. Men mjölkindustrin är inte någon Bullerby-värld även om jag är säker på att de flesta mjölkbönderna är måna som sina djur och vill dem väl.
 
  • Gilla
Reactions: Sol
Vi har beteskrav på våra mjölkkor och beroende på var i landet så är den tiden olika lång. Det kravet finns inte i andra länder. En stor del av vår nötköttskonsumtion vilar också på mjölkkorna. Jag konsumerar nötkött och mjölkprodukter av politiska skäl då det är det lättaste sättet att hålla landskapet öppet. Hur löser du det?

Och beteskravet vill de svenska mjölkbönderna slopa. Mjölkkor går ute och betar en mycket liten del av sina liv så att försvara mjölkproduktionen med att mjölkkorna håller markerna öppna blir inte helt ärligt, i synnerhet inte i ljuset av att bönderna nu vill ha väck beteskravet.

Köttdjur (jag vet, kalvar från mjölkproduktion göds upp för slakt) går i större omfattning ute och betar. Jag gynnar hellre ren köttdjursuppfödning då de kalvarna faktiskt får gå med sina mammor, ja med hela sin flock.

Jag äter kött (ekologiskt, naturbetes och vilt) men använder mig av allt mindre mejeriprodukter då jag inte riktigt kan förlika mig med den djurhållningen (t.ex. att kalvarna inte får gå med sina mammor) och den vändning bönderna nu tar ("kossorna har det lika bra inne i lösdrift").
 
Eftersom margarin har funnits sen mitten av 1800-talet, så får man väl ändå tänka sig att det är en ganska normaliserad produkt för tex mig, som föddes ca 100 år senare? Jag tänker inte heller på min bil som en ersättning för hästen, utan som just en bil.

Alltså, förutom att det finns miljö- och klimatskäl att drastiskt minska konsumtionen av ko-produkter, så har jag inga problem med smör. Jag har heller inga problem med margarin.

Men av klimatskäl, tycker jag att det vore intressant att driva en kampanj (genom jobbet) som demoniserar smör. Jag har lekt med den tanken ett tag. Det blir desto mer spännande att tänka på, när man ser så här laddade diskussioner! Tydligen ligger smöret som bomull kring hjärtat hos många.

Alla har inte rena fritidshästar, en del har arbetshästar också. Varje gång vi ska göra något där vi och våra hästar har kompetens, så har vi valet att ta hästen, inte traktorn: Köra ut vindfällen från skogen, ta ut några mindre mängder gallringsträd/sly, harva mindre ytor, t.ex. potatisland, köra ut ett lass stängselstolpar...
Så för oss är traktorn en ersättare för hästen, där vi upprätthåller kompetens i arbetskörning.
Men det är klart, det är ju bara 60-70 år sedan jord- och skogsbruket avhästades...

Det där med att av klimatskäl, avstå från mjölk, är inte så enkelt. Naturbetesmarker är utmärkta kolsänkor, och den propaganda som hävdar att mjölkproduktion enbart är av ondo, är inte baserad på svenska förhållanden, utan har sin grund i djurfabriker, av en sådan typ som inte existerar i Sverige.

Påståendena om metangas och kor (idisslare), är möjligtvis ett klimatskäl, för att avstå från mjölk och kött från alla djurslag.
Men dessa problem uppstår i högre grad, när idisslarna hålls så "onaturligt" som möjligt. Nordamerikanska "feedlots" (köttproduktion) är ett sådant exempel.

Med bete och svenskodlad protein till mjölkkor, så drar man ner "metangasproblemet" rejält.
Förresten så går ungdjur och sinkor nästan alltid på naturbeten.

Men miljöskälen vilka är dessa? Palmoljeplantager och sojaodling, som innebär storskalig skövling av regnskog, och som dessutom har en hel hoper etiska problem, eftersom dessa odlingar skapar en ägarkoncentration av jorden, och driver bort småbönder och ursprungsbefolkningar, är väl inte på något sätt miljövänliga alternativ, vare sig till svenskodlade rapsoljeprodukter, eller till svenska mjölkfetter.

Svensk djuruppfödning är en världens absolut bästa på att använda lite antibiotika.


Dina uppfattningar om smöranvändning hos tidigare generationer känner jag alls inte igen. Mina far- och morföräldrar använde nästan alltid smör till bakning, matlagning och smörgås. Jag kommer så väl ihåg både smörbyttor med stenhårt kylskåpskallt smör till vardags, och vackra uppläggningar till fint...
 
Du är medveten om att den bilden bara är ren rubbish/propaganda fram tills dess att du presenterar siffror på hur mycket soja och liknande produkter som används som foder till korna. Hur stor andel av Sveriges mjölkkor går enbart på naturbete? 0%? Hur stor andel av deras kalorier kommer från bete - hö - annat (soja)? Vad är annat? Varifrån kommer det? Hur mycket gödsel producerar korna? Vart tar det vägen? Hur mycket antibiotika används inom svensk mjölkproduktion för juverinfektioner etc?

Eftersom du utger dig för att kunna detta förväntar jag mig källor med tillförlitlig statistik som är korrekt nedbruten. Fina bilder är just bara det. Och det gäller oavsett vad man tror i sakfrågan (Arbetar med information och detta är ett övertramp)
Vet du inte vart all gödsel tar vägen? Djurgödsel är en bristvara. Den sprids på åkrarna för att både ge näring och jordförbättra. Konstgödsel ger visserligen näringsämnen, men inte några mullämnen, så det fungerar inte långsiktigt att endast använda konstgödning. Det är också ett av skälen till att det är brist på halm. Den plöjs ner för att bibehålla mullhalten. Viss del av gödseln hamnar i Biogasanläggningar, men det är inte på alla håll det finns tillräckligt med gödsel för biogastillverkning.
Som KRAV-bonde, så är brist på gödsel ett stort problem, mina djur producerar helt enkelt inte tillräckligt mycket för att jag ska kunna gödsla så mycket som jag borde (eller för den delen får, det finns maxgränser för hur mycket kväve eller fosfor man får sprida).

När du frågar efter kor som går på enbart naturbete, hur definierar du naturbete då?

Man räknar inte "kalorier" på kor, utan på ett sätt som liknar det för hästar, men fler parametrar. Mjölkbönder och andra djur bönder, försöker odla ett grovfoder (hö-ensilage) som täcker så mycket som möjligt av djurets näringsbehov. Ju mindre extra protein (för det är det som oftast fattas i foderstaten) man behöver odla eller köpa, destå bättre. Man odlar själv åkerböna, foderärt, raps, diverse spannmål m.fl. växter, som ger högvärdiga växtproteiner för att komplettera grovfodret, eller köper råvara av någon annan, gärna i närområdet Men eftersom det finns fler som enbart odlar, och inte har djur, så köper man gärna i från dem, inte sällan via ett foderföretag, som förädlar till "pellets" eller koncentrat, som är en blandning av olika växter som ger en definierad kvalitet på fodret.

Svenskmjölkproduktion är en av dem som använder minst antibiotika i världen. Det har tydligt synts i medier den senaste tiden.
 
Och beteskravet vill de svenska mjölkbönderna slopa. Mjölkkor går ute och betar en mycket liten del av sina liv så att försvara mjölkproduktionen med att mjölkkorna håller markerna öppna blir inte helt ärligt, i synnerhet inte i ljuset av att bönderna nu vill ha väck beteskravet.

Köttdjur (jag vet, kalvar från mjölkproduktion göds upp för slakt) går i större omfattning ute och betar. Jag gynnar hellre ren köttdjursuppfödning då de kalvarna faktiskt får gå med sina mammor, ja med hela sin flock.

Jag äter kött (ekologiskt, naturbetes och vilt) men använder mig av allt mindre mejeriprodukter då jag inte riktigt kan förlika mig med den djurhållningen (t.ex. att kalvarna inte får gå med sina mammor) och den vändning bönderna nu tar ("kossorna har det lika bra inne i lösdrift").

Nu ska vi inte generalisera om beteskravet. Det är långt ifrån alla bönder, vare sig konventionella eller några andra som vill slopa detta.

Inom KRAV, så finns inte den rörelsen alls, och jag tror att de flesta högljudda rösterna, kommer från en liten grupp som har stora lösdriftshallar med robotmjölkning (mycket uppskatta av korna!) och rastgård.
Dessutom, så vill bara en liten minoritet slopa beteskravet, utan de vill ha en större flexibilitet, avseende tid och struktur. Jag anser att beteskravet ska vara kvar, det är bra för korna, och en viktig markör avseende omsorgstänket om djur.

Min egen uppfattning, är att enheterna inte ska behöva vara så stora för att nå lönsamhet, så att beteskravet ställer till problem, det tar givetvis väldigt mycket längre tid att flytta 300 kor ut och in på bete, än 30 kor...

KRAV-kalvar går kvar längre hos sina mödrar än konventionella kalvar. Hur länge de bör göra det, för att å ena sidan skapa en rimligt fungerande mjölkproduktion, och å andra sidan ge kalven och modern en bra start i livet, kan alltid diskuteras.

Men kalvarna går faktiskt kvar i flocken rimligt länge, även om de säljs för köttuppfödning senare.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp