Mabuse
Trådstartare
Panforte är jättegott, det brukade jag göra till jul förut. Av hänsyn till mina tänder skippar jag hårda och sega saker nuförtiden, men annars är det ett bra exempel på nåt som är gott och ”naturligt” veganskt, så att säga. Om man kan leva med honung, då.Man känner typ inte avocadosmaken i den. Men den är ärligt inte jättegod, jag gillar inte heller chokladmousse så mycket nämligen.
Jag tycker dock din ingång till det hela är intressant! Dvs att försöka hitta någonting utan substitut.
Jag gjorde en helt ok nötkaka till jul. Panforte. Du hittar nästan bara recept med choklad i, men de har den ofta utan choklad i Italien (så som på bilden i Wiki) och den är mycket godare så.
Det är typ 1 dl honung 2,5 dl socker och en nedrans massa nötter och frukt o ngn krydda, typ kanel. Koka socker och honung häll över nötter och frukt (med mjöl inblandat, recept krävs såklart). Gegga ihop ordentligt, lägg i bakform (inte för tjockt) med bakplåtspapper för det fastnar episkt. Ugnen 30 min.
Blir väldigt gott, men min blev väldigt kladdig- för tjock.
Kanske kan man smälta typ 90% choklad utan mjölk i och doppa botten i eller ngt.
Haken är om veganerna inte äter honung (pga utnyttjande och våldtäkt av bidrottning el ngt dyl), då är den körd. Tror honungen är det som gör att den faktiskt klistrar ihop sig. Honung har tydligen en viss effekt i tex sorbet som är nödvändig, om man inte har typ glykos, (det kanske går med glykos eller ngt)