Jo, det är sant att allt jag har läst pekar åt samma håll.Det vill jag se fakta på, för det är inte sant.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Jo, det är sant att allt jag har läst pekar åt samma håll.Det vill jag se fakta på, för det är inte sant.
Jag har tänkt att substituten är bra, just för att de gör det enkelt. Tycks ju funka.Vi känner helt klart helt olika människor. De flesta jag känner som är veganer, vegetarianer eller såna som vill minska köttkonsumtionen med ett par gröna dagar i veckan ersätter sin tidigare kötträtt med i huvudsak sojabaserade ersättningsprotein. Med tanke på hur den marknaden exploderar just nu så tror jag att rätt många ändå går den vägen. Jag känner mig väldigt ensam i lunchrummet med mina vegetariska lunchlådor som är lagade från grunden på bönor och grönsaker (men jag äter kött då och då också). Dock är jag helt med på att det ändå är ett mindre miljöavtryck än att äta kött och framförallt i den mängd många gör.
Ok, förlåt att jag råkar vara en av "extremt få". Har varit det de senaste 30 åren...
Men jag har alltid förespråkat närodlat mot t.ex ekologiskt när det var som mest på modet I denna tråd är det veganskt som jag ställer samma "krav" på.
Vi känner helt klart helt olika människor. De flesta jag känner som är veganer, vegetarianer eller såna som vill minska köttkonsumtionen med ett par gröna dagar i veckan ersätter sin tidigare kötträtt med i huvudsak sojabaserade ersättningsprotein. Med tanke på hur den marknaden exploderar just nu så tror jag att rätt många ändå går den vägen. Jag känner mig väldigt ensam i lunchrummet med mina vegetariska lunchlådor som är lagade från grunden på bönor och grönsaker (men jag äter kött då och då också). Dock är jag helt med på att det ändå är ett mindre miljöavtryck än att äta kött och framförallt i den mängd många gör.
Vet inte om du menar citatet, dvs inlägg #115? Men det står ju inte där heller.Läs inlägg #117, det står där om du är intresserad på riktigt.
I mitt första inlägg i debatten så skrev jag ordagrant "en del" av sojaproduktionen.
Hur kommer det sig att just det blev en så orimligt stor fråga? Är det så obekvämt att även som vegan vara miljöbov? Vi är alla miljöbovar på ett eller annat sätt.
Jag ville belysa att ÄVEN veganer är det!
Men då bli jag genast ifrågasatt och ska redovisa siffror, som ingen annan behöver göra för att bevisa motsatsen. Ganska lustigt, men typiskt buke.
dvs väljer att lyfta fram den ökande produktionen av veganprodukter som ett problem, så verkar det ju rimligt att fråga hur stort det problemet egentligen är. Alltså hur står andel av sojan som odlas i Amazonas går till veganprodukter? Det är ju en liten andel som ens går till människomat, och andelen som då går till specifikt veganprodukter måste vara väldigt liten.Eller den delen där amazonas brinner pga sojaodlingar. Där en del är sojaproduktion för den ökande produktionen av veganprodukter.
Det måste vara det som kallas att sila mygg och svälja kameler.dvs väljer att lyfta fram den ökande produktionen av veganprodukter som ett problem, så verkar det ju rimligt att fråga hur stort det problemet egentligen är. Alltså hur står andel av sojan som odlas i Amazonas går till veganprodukter? Det är ju en liten andel som ens går till människomat, och andelen som då går till specifikt veganprodukter måste vara väldigt liten.
Det är inte jag som går in i försvarsställningVet inte om du menar citatet, dvs inlägg #115? Men det står ju inte där heller.
När du skriver:
dvs väljer att lyfta fram den ökande produktionen av veganprodukter som ett problem, så verkar det ju rimligt att fråga hur stort det problemet egentligen är. Alltså hur står andel av sojan som odlas i Amazonas går till veganprodukter? Det är ju en liten andel som ens går till människomat, och andelen som då går till specifikt veganprodukter måste vara väldigt liten.
Du ville belysa att även veganer är miljöbovar, ja ok . Nej, jag är inte det minsta obekväm, den enda sojan jag äter som ev. kan komma från Amazonas är typ 1-2 flaskor Kikkoman om året och ev. nåt innehåll i något som jag extremt sällan äter.
@monster1 har redan postat länkar till dig, här är en till där du kan klicka dig vidare: https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/forskare-att-ata-soja-bidrar-inte-till-avskogningen
Försvarsställning? Jag försöker förklara att en stor andel av de "veganprodukter" som säljs i Sverige inte kommer från regnskogsområden. Varför svarar du inte på frågan istället?Det är inte jag som går in i försvarsställning
I just den frågan så var "ekologiskt importerat mat" motpol mot "närodlat av små producenter".Varför närodlat istället för ekologiskt?
Fast du gör inte det. Du försvarar. Varför behöver du förklara något för mig som jag inte sagt?Försvarsställning? Jag försöker förklara att en stor andel av de "veganprodukter" som säljs i Sverige inte kommer från regnskogsområden. Varför svarar du inte på frågan istället?
Precis. Det argument som presenteras i diverse vetenskapliga arbeten och rapporter när det gäller mat, miljö och klimat, är just att det argument som kan finnas för att handla närproducerat är just om man vill gynna lokal företagsamhet (inom jordbrukssektorn, då).I just den frågan så var "ekologiskt importerat mat" motpol mot "närodlat av små producenter".
När jag skriver närodlat så menar jag max 5 mil ifrån "oss", där jag vet hur djuren har det och hur marken odlas.
Nej, jag är inte 100%-ig jag heller. Jag äter t.ex chips från Estrella och dricker vin som kommer längre ifrån, men det är en väldigt liten del av den totala maten här hemma
Men jag vill gynna dom små lokala odlarna/bönderna som finns, dom som är miljömedvetna och har bra djurhållning. För mig är det dom som är dom riktiga hjältarna
Nej det är det som kallas att ta sitt ansvar.Det måste vara det som kallas att sila mygg och svälja kameler.
Fast när det gäller kött är det stor skillnad i t.ex. antibiotikaanvändning och djurhållning om man jämför svenskt vs utländskt. Antibiotikaresistens är ju ett högst påtagligt hot även för den som inte "har känsor" för svenska bönder. Däremot lär det inte spela någon större roll om köttet kommer från en gård 2 eller 20 mil bort.Precis. Det argument som presenteras i diverse vetenskapliga arbeten och rapporter när det gäller mat, miljö och klimat, är just att det argument som kan finnas för att handla närproducerat är just om man vill gynna lokal företagsamhet (inom jordbrukssektorn, då).
Om man inte har någon sorts känslor för just svenska bönder, eller bönder i sin geografiska närhet, så finns det just inga övriga argument för det valet. Att en gård ligger i närheten, betyder ju inte heller att den är schysstare vare sig mot djuren eller mot jorden än andra gårdar, heller.
Per kilometer, så är transporten av mat från inköpsstället hem till konsumenten den mest klimatosmarta sträckan. Det handlar ju ofta om en hel bil, för att transportera rätt lite mat.
Sen trodde jag att det här var en tråd om veganism och hållbar utveckling. Inte en tråd om hur enstaka personer köper sin mat. Och ur ett hållbarhetsperspektiv, så verkar det alltid vara en bra idé att köpa mindre produkter från kor och får, pga växthusgasutsläppen från dessa idisslare.
Hur stor, egentligen? Men som jag nog skrev tidigare: att svensk djurhållning är trist är ju inte ett argument för att köpa kött från ännu tristare djurhållning. Så långt är jag med. Men jag tycker nog att djurhållningen är det starkaste argumentet för att bli vegan.Fast när det gäller kött är det stor skillnad i t.ex. antibiotikaanvändning och djurhållning om man jämför svenskt vs utländskt. Antibiotikaresistens är ju ett högst påtagligt hot även för den som inte "har känsor" för svenska bönder. Däremot lär det inte spela någon större roll om köttet kommer från en gård 2 eller 20 mil bort.
(I fråga om att minska miljöpåverkan och få maten att räcka till är det kanske en fördel om fler dukar under av resistenta bakterier. Men det känns ändå rätt långt ifrån en optimal lösning.)
De sämsta inom EU använder väl sisådär 40 gånger mer än vad vi i Sverige gör. Och då bör man ha i åtanke att det i EU ändå är förbjudet att ge antibiotika i tillväxtbefrämjande syfte, vilken man gör i många andra delar av världen.Hur stor, egentligen? Men som jag nog skrev tidigare: att svensk djurhållning är trist är ju inte ett argument för att köpa kött från ännu tristare djurhållning. Så långt är jag med. Men jag tycker nog att djurhållningen är det starkaste argumentet för att bli vegan.
Precis. Och jag är starkt skeptisk. Särskilt när det gäller grisar och höns. (När det gäller antibiotikaresistens, vill jag nog helst blunda och hålla för öronen, och då gäller det fler saker än djurvälfärd i livsmedelsindustrin.)Huruvida det är TILLRÄCKLIGT bra är naturligtvis en annan fråga!
Vi känner helt klart helt olika människor. De flesta jag känner som är veganer, vegetarianer eller såna som vill minska köttkonsumtionen med ett par gröna dagar i veckan ersätter sin tidigare kötträtt med i huvudsak sojabaserade ersättningsprotein. Med tanke på hur den marknaden exploderar just nu så tror jag att rätt många ändå går den vägen. Jag känner mig väldigt ensam i lunchrummet med mina vegetariska lunchlådor som är lagade från grunden på bönor och grönsaker (men jag äter kött då och då också). Dock är jag helt med på att det ändå är ett mindre miljöavtryck än att äta kött och framförallt i den mängd många gör.
Jag berättar vilken fråga du inte svarar på, du hänvisar till ett inlägg som inte alls är svar på frågan och sen fortsätter du ducka frågan. Du verkar tro att veganprodukter är ett problem för Amazonas. Jag har gång på gång försökt få veta varför du tror det, hur stor andel av sojan därifrån som går till veganprodukter.Fast du gör inte det. Du försvarar. Varför behöver du förklara något för mig som jag inte sagt?
Btw så svarar inte du heller på alla frågor, men det är skillnad på olika...
Absolut blir den marknaden också större, men det ser inte ut så i min närhet. Här är det soja som används främst. Så sent som igår konstaterade en kollega att hen inte kunde äta så mycket vegetariskt/veganskt då hen inte mådde bra av soja i de mängderna... det visar en del på att många tror att man behöver äta ersättningsprodukterna för att äta veganskt/vegetariskt och att det i huvudsak är de sojabaserade man väljer. Min kollega är långt ifrån ensam häromkring och det är rätt tragiskt att man tror att man behöver äta processad mat för att äta vegetariskt/veganskt.Jag upplever tvärtom att det har exploderat av ersättningsprodukter som inte är baserade på soja, mycket baserat på ärtor men också bönor och linser.
Så sent som igår konstaterade en kollega att hen inte kunde äta så mycket vegetariskt/veganskt då hen inte mådde bra av soja i de mängderna...