Betesdjur behövs för den biologiska mångfalden.
Inte kossor specifikt.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Betesdjur behövs för den biologiska mångfalden.
Det går vanligtvis bra att äta veganskt under graviditet. Finns många blandkostare som får problem också. Och alla som planerar att bli gravida/är gravida rekommenderas att äta folsyra, även blandkostare.Tex mina bekanta som måste sluta vara veganer under graviditet, det säger en del om att man inte får i sig allt man bör ha. En var vegan under graviditeten vilket orsakade en hel del problem med barnet sen. Och det är ändå folk som inte slarvar med kosten.
Behöver man tillskott och liknande för att hålla hälsan så är det inte sunt.
Betesdjur behövs för den biologiska mångfalden.
Jag gissar att det var järnbrist som var problemet? Jag är inte vegetarian, och fick ändå järnbrist. Eftersom det finns bra järntillskott att ta, är jag inte riktigt med på vad problemet är? Som gravid behöver kroppen mer av vissa saker än annars, kan man enkelt lösa det med ett tillskott så är väl inte det hela världen.Det går vanligtvis bra att äta veganskt under graviditet. Finns många blandkostare som får problem också. Och alla som planerar att bli gravida/är gravida rekommenderas att äta folsyra, även blandkostare.
"På min tid" fick alla gravida järntillskott, om jag inte fattade helt fel. Det var ingen diskussion kring matval, det var bara så.Jag gissar att det var järnbrist som var problemet? Jag är inte vegetarian, och fick ändå järnbrist. Eftersom det finns bra järntillskott att ta, är jag inte riktigt med på vad problemet är? Som gravid behöver kroppen mer av vissa saker än annars, kan man enkelt lösa det med ett tillskott så är väl inte det hela världen.
Ja, det gissade jag också men det får ju många blandkostare med. Nu verkar iofs @Grazing vara väldigt emot tillskott men det blir ju problem redan vid folsyran då, som blandkostare också rekommenderas tillskott av.Jag gissar att det var järnbrist som var problemet? Jag är inte vegetarian, och fick ändå järnbrist. Eftersom det finns bra järntillskott att ta, är jag inte riktigt med på vad problemet är? Som gravid behöver kroppen mer av vissa saker än annars, kan man enkelt lösa det med ett tillskott så är väl inte det hela världen.
Den delen i debatten glöms oftast bort, att det mesta är importerat, eftersom ingen (mig veterligt) vill vara vegan med enbart närodlat i Sverige, så den delen är väldigt viktig att lyfta fram tycker jag.Lite ironiskt i miljödebatten som pågår, är att deras livsmedel oftast är importerat.
Vårt mat/hygienkonto är väldigt mycket lägre och vi lever efter enbart närodlat-principen.
Vi har pratat om det ganska ofta.
Är det så hållbart om större delen av mat man äter i princip är importerat t.ex.?
Jag är enig med dig att det är lite av ett privilegium.
Ja, ängsfloran är i kris därför att storjordbruken finns (är politiskt drivna att finnas).Flertalet av djuren i dagens svenska jordbruk, betar inte på ett sådant sätt att den biologiska mångfalden gynnas (dvs, de betar inte ängsmark). Det finns dessutom många fler betesdjur i landet än vad som kan motiveras med behovet av sådant bete, och trots det är ängsfloran i kris.
Den delen i debatten glöms oftast bort, att det mesta är importerat, eftersom ingen (mig veterligt) vill vara vegan med enbart närodlat i Sverige, så den delen är väldigt viktig att lyfta fram tycker jag.
Eller den delen där amazonas brinner pga sojaodlingar. Där en del är sojaproduktion för den ökande produktionen av veganprodukter.
Så jag är också enig med de som säger att det är ett privilegium att kunna välja bort mat.
Min erfarenhet säger tvärtom, eftersom vegansk kost måste importeras.Av min erfarenhet är veganer medvetna generellt om klimatproblemen och konsumtionen. En medvetenhet kommer oftast med fler.
För hundra år sedan hade vi dubbelt så många nötkreatur i Sverige som vi har idag trots att vi nu är dubbelt så många människor. Antalet får var ungefär två-tre gånger större än idag.Betesdjur behövs för den biologiska mångfalden.
Det vet jag att ni gör, men jag ville lyfta fram de lite obekväma delarna som "glöms bort"Vi är många veganer som äter exempelvis lins- och ärtbaserade produkter.
Det vet jag att ni gör, men jag ville lyfta fram de lite obekväma delarna som "glöms bort"
Ja? Och så ser det inte ut. Och vi ser i allt väsentligt ingen rörelse i den riktningen. Dessutom kan man ju ha djur för floravården, utan att ha djuren för matproduktion.Ja, ängsfloran är i kris därför att storjordbruken finns (är politiskt drivna att finnas).
För att få en bra ängsflora och en bra nytta av betesdjuren så krävs att de många små gårdarna/jordbruken kommer tillbaka, med en variation av olika betesdjur. Varje art har sin särprägel att beta och dom behövs tillsammans igen.
Hur stor andel är det? På riktigt alltså? Alla veganer jag haft kontakt med är noga med att inte äta soja därifrån. Jag har just nu tre sojaprodukter i kylen, en där sojabönorna kommer från Europa (Frankrike tror jag) en där de kommer från Europa eller Kanada och den tredje vet jag inte: det är en sån där Kikkoman sojasås som de flesta blandkostare också använder. I frysen har jag ett par sojaprodukter, ingen från Amazonas.Eller den delen där amazonas brinner pga sojaodlingar. Där en del är sojaproduktion för den ökande produktionen av veganprodukter.
Det visas väl gång efter annan att transporterna inte är den tunga posten när det gäller matens miljö- och klimatpåverkan?Men även om "vår mat" transporteras är den totala klimatpåverkan ändå mindre. Jag lyssnade på Klotet där en lyssnare hade ställt just den frågan till en miljöexpert.
Och som sagt, sojan går till större del till djurfoder än direkt till människor.
Som @tanten pekar på, så har vi, som jag läser det, en eller flera mycket ideologiskt drivna idéer som är rätt dominanta i svensk debatt. Där närproducerat anses viktigt och där man är mån om just svenska bönder. Få/inga större livscykelanalyser stöder det där med närproducerat. Det är inte där knuten ligger.
Och att stötta just svenska bönder ser jag som både ett privilegierat val och som lite nationalistiskt eller gruppegoistiskt - och det är väl inte direkt hållbart som idéer betraktade.
Jag tänker 1000 saker samtidigt och vet inte vart jag vill komma, men jag blev glad av trådstarten.
Det visas väl gång efter annan att transporterna inte är den tunga posten när det gäller matens miljö- och klimatpåverkan?