Vilket otroligt inbjudande inlägg.
Det ämne vi rör
just nu är kritiska djurstudier, ja. Vi pratar om en tvåveckorsperiod på en två år lång masterutbildning.
Vad kritiska djurstudier skulle ha med rasbiologi att göra övergår mitt förstånd men du har säkert en förklaring till det som dock blir OT i tråden.
Du har visserligen startat tråden, men det betyder inte att du äger den. Hur den behagar utveckla sig, är inget du kan bestämma över.
Om du tar skapar en tråd, för att diskutera en tes inom kritiska djurstudier, så bör du vara beredd att själva ämnet diskuteras, och inte bara din tes.
Trådstarten är väl inte så särskilt inbjudande den heller? En flummigt formulerad fråga.
Om kritiska djurstudier:
Det är en utbildning byggd på rent ideologiska förtecken, likt rasbiologi, där man väljer att ignorera annat än för den ideologiska inriktningen behaglig forskning inom biologi (och biologiska delämnen som t.ex. ekologi och etologi) samt etablerat forskning i ett flertal ämnen inom humaniora.
En utbildning där man väljer vilka fakta man vill använda, och där enbart de med rätt åsikter anses ha en på förhand bevisad betydelse. Sann och väl underbyggd kritik av ämnesområdet, eller de slutsatser som dras vill man inte lyssna på.
Syftet är ju att bevisa att "djurrättsrörelsen" eller möjligtvis en trosriktning av densamma, har enföreträdes rätt till tolkning av hur relationen mellan människa och djur ska hanteras.
Likheterna med rasbiologi är att man redan bestämt sig för vad man vill bevisa, och använder kvasivetenskapliga metoder för detta bevisande. Alltså formen är vetenskaplig, men innehållet är utvalt för underlätta bevisandet.
Inom rasbiologin använde man t.ex. på fördomar om människogruppers intelligens baserade idéer om hur skallar såg ut, för att med hjälp av skallmätningar kunna "bevisa" att vissa grupper av människor skulle vara inferiora jämfört med andra människor.
Skallmätningarna systematiserades på ett vetenskapligt rimligt (för tiden) vetenskapligt sätt, så att man kunde få fram statistik, som man ville använda för att kunna bevisa den tes man redan bestämt sig för, nämligen att diverse folkgrupper ("raser") var "sämre", och några andra "bättre", vilket sedan användes politiskt för att ge en självpåtagen rätt för de "bättre" att styra över, ställa med och utnyttja de inferiora raserna.
Inom kritiska djurstudier är det ungefär samma sak, fast här handlar det långsiktigt om att istället bevisa att djurrättsrörelsens teser.
För mig är det en gåta, att man tagit in det här ämnesområdet inom någon som helst högskola, annat än som ett studieobjekt för att studera olika ideologier, religioner eller rörelser.
Men visst, jag har för mig att det finns någon utbildning i parapsykologi i Lund, så det är väl öppet för det mesta om man kan hitta finansiering.