Vart är dressyren på väg?

Sv: Vart är dressyren på väg?

Det här är inte svar till dig fio utan i största allmänhet.

*suck* Har läst igenom tråden o blir mest trött o irriterad av innehåller, men kan ändå inte låta bli att skriva något.

Var o tävlade i helgen och det var överlag mkt. hög kvalitet på ekipagen, det tyckte även domarna i båda klasserna. Visst fanns det ett o annat ekipage som inte var någon sköhetsuplevelse direkt och en o en annan som var direkt ojust mot sin häst (speciellt en :mad: ) men överlag var det mycket bra ridning på mycket fina hästar!!!! Härligt o inspirerande!

Tyvärr var underlaget totalt kass överallt. :mad: Och inne på banan var det halt som fan vilket inte gjorde det hela så lätt. Dessutom var tävlingen inomhus o det var varmt.

Tror de flesta ekipage hade missar lite här o där men de skötte det jäkligt snyggt ändå.

En häst blev kritiserad av någon annan för att den gick i balanstrav allt som ofatast, njae, det håller jag inte med om. Den hade bakdelen väl under sig och bakbenen likaså, skulle snarare kalla det en mycket fin passage fast dock ofrivillig för ryttaren hade stora bekymmer att få den att göra något annat. Men löste det ändå på ett väldigt fint sätt.

Såg flera ryttare med fantastisk sits. Den ena började jag undra om hon verkligen var vid liv, men så såg jag att hon rörde lite på innerhanden i en hörnpassering..

En annan ryttare satt på en häst som förmodligen gick en av sina första medelsvåra klasser, den flög i luften lite då och då men hon satt lugnt kvar o tom. stannade o klappade den lugnande en gång!!!

Tja, överlag var det riktigt roligt alltså.

Avslutningsvis vill jag säga att: Med erfarenhet och kunskap kommer ÖDMJUKHET och.. det är svårt att rida flera övningar efter varandra och få dem bra när man varken väljer när eller var de ska utföras och till råga på allt är nervös.. Prova själv ni som klagar. :smirk:
 
Sv: Vart är dressyren på väg?

Visst finns det massor av dålig ridning, framförallt de som går upp i högre klasser för tidigt om man går upp från lb tll la och man ligger på under 60% varför gå man inte tillbaka, tränar och sen försöker om några månader igen, och jag fattar int eheller varför folk ska ut och rida msv när bytena inte ens sitter 100% där hemma?? onödigt... Där finns dålig ridning både bland ponnyer och storhästar, men de ryttarena som rider ponnyer och som rider illa borde få hjälp på något sätt.. Många har föräldrar som inte förstår något utan bara tror att det är på en del sätt, försöker träna barnen och deras ponnyer och jag kan lova att det är hemsk att se!

och tränare som när de tränar så rider man på en vilt i 60 min, ibland samma varv, och hästen gå likadant hella tiden, eller de tränarna som sätte innspänningstyglar och allt annat skit på hästarna..Varför inte ta tag i det och lära dem rida ordentligt??
 
Sv: Vart är dressyren på väg?

Visst finns det mycket dålig ridning. Tyvärr tror jag det är ett resultat av ridsportförbundets strävan att göra ridningen till en folksport. Plötsligt skall alla rida, även de som inte har ambitionen att bli bra ryttare över huvud taget, utan bara söker sig till alla genvägar (läs: dåliga instruktörer) som finns.

Förr fanns det inte lika många ryttare, alltså fanns det inte lika många dåliga ryttare heller, och de som började rida insåg snabbt att det krävde oerhört mycket tålamod och självdisciplin att komma någonvart. De som inte hade dessa egenskaper blev snabbt ivägskrämda av målmedvetna instruktörer som inte tillät genvägar.

Dessutom hade man på den tiden en helt annan respekt för "gamla hästgubbar" och deras kunskaper.

Och så tycker jag det är alldeles för mycket daltande med eleverna numera. Trillar en unge av får det nästan tillsättas en krisgrupp så de får bearbeta den förfärliga upplevelsen av att ha smakat lite sågspån. På min tid hette det bara "upp igen"... och i bästa fall slapp man en utskällning ifall man inte hållit i tyglarna.

Tja, så ser det ut ur mitt perspektiv.
 
Sv: Vart är dressyren på väg?

Min erfarenhet är att ingenting sitter någonsin till 100 %, allt kan hända, en rörelse man aldrig trode skulle fungera kan plötsligt fungera långt över ens vildaste fantasier för att plötsligt försvinna spårlöst o sen komma tillbaks igen.. en annan rörelse som hästen verkar vara född med kan plötsligt sluta fungera och man begriper inte varför o sen fungerar det igen.

Samma kan hända på tävling, av någon obegriplig anledning kan rörelser som ALLTID fungerar hemma plötsligt sluta fungera på tävling- detta beror nog i de flesta fall på nervositet hos ryttaren.. o HUR TRÄNAR MAN DET HEMMA?

En annan anledning till att saker o ting tycks sluta fungera kan vara att när ekipaget utvecklas så stiger även lägsta nivån, det som kändes bra tidigare känns inte längre bra för att ribban höjts. Saker kan tom. sluta fungera helt för att sedan bli bättre än tidigare när de fungerar igen.

Men som sagt, det är svårt att rida o svårt att tävla.

För övrigt har jag ofta startat hästar där vissa övningar kanske inte fungerar så bra, man får vara realist. Ska en häst exempelvis kvalas till ett shampionat kan man inte vänta tills allt är super, då lär hästen vara aldeles för gammal, eller snarare död, för det blir aldrig HELT super. Det finns alltid något som kan bli bättre.

Och som sagt, bara för att det fungerar hemma är det ingen garanti för att det fungerar på tävling. Har tom. varit med om det motsatta- att det inte fungerat hemma men till min stora förvåning på tävling.
 
Sv: Vart är dressyren på väg?

Mitt ena byte åt det ena hållet är alltid orent med Hille men vi har varit placerade i dom medelsvåra vi har startat i år iallafall som 2:a och 3:a.
Det kommer aldrig fungera åt det hållet för jag orkar inte ens bry mig att ta tag i det för nästa dag så skall vi ändå hoppa och då byter dom ju som dom vill ändå.
Inför den första tävlingen i år hade jag tom tränat terräng dagen innan ;)
Men jag kanske inte skall åka iväg och tävla medelsvår utan stanna hemma och låta dom riktiga dressyrryttarna få en chans till rosetterna istället :angel:

Oj då detta var visst till Lancet och inte till tralopp :o
 
Sv: Vart är dressyren på väg?

Nu menar jag inte riktigt det...men eftersom jag det senaste året har varit på lokalt till nationellt på ponny och på lokalt, regionalt på storhäst så har jag sätt en del som det syns lång väg inte ens skulle dröma gå på tyglen ens hemma, sätt hästar som de startat la som inte går stadigt över huvud taget, ponnyer som går nationellt som absolut inte skulle var där alls.....

det är mer dem jag menar, klart att det aldrig kan bli helt perfekt! och alla hästar kan ju bli spända och bli rädda för allt möjligt, men startar man nationellt, så borde man ju veta att hästen går stadigt på tyglen, och iaf brukar lyda.
 
Sv: Vart är dressyren på väg?

Ett allmänt svar till dom senaste inläggen (efter mitt):

Jag tror de flesta här är införstådda med att alla övningar inte kan sitta 100 och att man alltid gör fler eller färre missar under en ritt. Det jag syftade på var ritter som överlag har hästar som går i mer eller mindre felaktig form under större delen av ritten. Det är det jag tycker är skrämmande. Och som jag skrev, det mest skrämmande är ju att detta uppenbarligen belönas av domarna!

Men så finns det förstårs alltid ryttare som gör jättefina ritter på hästar i en bra form och det är möjligt att dom dominerar och att man bara särskilt fäster sig vid dom dåliga exemplen? Kan vara så. Fast det faktum att ett par hästar med klart sämre form fick höga poäng i den tävling jag senast var på kan inte bortförklaras så. Och på ett SM borde det inte få vara så :crazy:
 
Sv: Vart är dressyren på väg?

Gunvor skrev:
95% av alla ryttarna rider så gräsligt att de
överhuvudtaget inte borde vara ute på tävlingsbanan. Vorde
det inte en bra idé att kunna rida hästen i form innan man
ger sig ut? Hästar på bogarna, tappade bakkärror och
sprätthöns överallt! Hästarna är till och med för stressade
för att kunna göra en ordentlig piaff, de stressar bara
igenom rörelsen så snabbt som möjligt. Piskande svansar och
hästar som går emot bettet är inte heller direkt ovanligt.
Vad hände med den gamla goda ridningen? Min kära gamla
tränare från 50-talet skulle få slag om han hade levt nu.

:crazy:

Man måste börja nånstans
 
Sv: Vart är dressyren på väg?

Menar du att vi som bara vill prova på att tillexempel en lätt C måste få hästen gå i form?
 
Sv: Vart är dressyren på väg?

Tänkte bara kommentera det här om att dressyrhästar skulle vara mer ohanterbara än andra hästar????

På de tävlingar jag åker tycker i alla fall jag att de flesta hästar är imponerande lätthanterliga. De flesta dressyrryttarna (inklusive jag själv) åker oftast helt ensamma, ibland med två hästar, detta innebär att de får lasta av o på samt klä av o på hästarna själva. För att klara detta bör hästarna lämpligen vara ganska välhanterade... :smirk:

Sen skiljer sig kanske kvaliten på ekipage osv beroende på var i landet man befinner sig? Vi bor ju i ett avlångt land som bekant. Här i skåne tycker jag i alla fall att det oftast är hög kvalite både på ridning, ekipage och hästar.

Ang. tränare så kan man knappast lasta dem för att eleverna rider dåligt. Vissa elever rider ju dessutom inte så ofta för tränare varpå det är svårt för tränaren att påverka över huvud taget.

Dålig o bra ridning har funnits i alla tider och komemr alltid att göra.

Ang. sitsen så innebär en bra sits nödvändigtvis inte bra ridning, eller tvärt om. Till och med Pluvinel svarade på frågan om man kan rida bra utan att ha en bra sits att jaa, det kan man (fast det är pinsamt). :D
 
Sv: Vart är dressyren på väg?

Man kan faktiskt ha en dålig dag oxå.
Min häst bokstavligt talat vägrade arbeta sist jag var ute och red en LB:1a.
Vi lyckades få 39,5% på det programmet, och så dåligt fick jag aldrig ens på min gamla fjording som aldrig gick på tygeln :p

Iofs så var den domaren rätt "snål" i sina poäng, det var flera stycken som tyckte det.
Jaa, jag kan inte påstå att vi förtjänade med poäng, men med den andra hästen jag red borde jag faktiskt fått mer poäng :p
 
Sv: Vart är dressyren på väg?

men... SLUTA KLAGA på alla dressyrryttare... alla gör nog sitt bästa men för vissa funkar det inte så bra... det här e ju löjligt.
 
Sv: Vart är dressyren på väg?

Det finns allt för många dressyrryttare på HÖG nivå som ja, rider gräsligt och det är rent av sorligt. Men, man ska inte dra alla över en kam. Sedan får man heller inte glömma bort att det finns dem som gör sitt bästa och inte tävlar för att vinna utan som bara vill ut på tävlingsbanorna då och då för att försöka överträffa sig själva sedan sist osv. Nu tror jag inte att det finns många över MSV nivå som tävlar för skojs skull, men på MSV är det nog många som tävlar utan att känna behov av att vinna...
 
Sv: Vart är dressyren på väg?

_Twilight skrev:
men... SLUTA KLAGA på alla dressyrryttare... alla gör nog sitt bästa men för vissa funkar det inte så bra... det här e ju löjligt.

Å vad jag håller med! Jag och pålle börjar bli redo för vår första dressyrtävling - vilket är läskigt nog eftersom det är en bedömningssport och jag blir stensur när någon säger något styggt om min ögonsten :crazy: .

Men efter att ha läst den här tråden så är jag fullständigt skräckslagen - tänk på alla hobbydomare som inte vet ett dugg om hur jag kämpat i 3 år med min fd galoppare med 3 akutbesök som resultat, hur jag kämpar fortfarande eftersom han är busig, tittig och allmänt levnadsglad, hur jag kämpar med mina tävlingsnerver etfersom de smittar av sig på honom.

Tack och lov blir dressyrdebuten förmodligen i samband med fälttävlansdebuten - där är det nog ok att man bara gör sitt bästa och är hygglo mot sin pålle. Fast eftersom jag kommer vara stel a skräck kommer vi förmodligen inte längre än dressyren, då vi nog kommer hoppa över staketet..... :eek:
 
Sv: Vart är dressyren på väg?

Hej!
Jag är nytt här, kommer egentligen från Tyskland, men lever i Israel redan i tio år. Jag har här en artikel som jag tänker passer bra till detta ämne, skrivit av en israelsk dressyr - utbildare och översatt till Svenska av mig. Jag hoppas att där finns inte så många grammatiska och andra fejl i översättningen så att ni kan läsa och förstå allt.
Artikeln själv är skrivit av Meir Eliabush, en av de få ryttare i Israel som rider klassisk dressyr:
Vad är riktig dressyr?

Av Meir Eliabush, dressyr instruktör och utbildare
Kfar Shmuel, Israel


Riktig dressyr är nästan försvunnit i vår tid.
Dressyr är samarbeten mellan ridare och häst, den perfekta och kompromisslösa tillämpan av ryttarens sätet med hästens motioner. Detta måste hända utan tvång och i fullständig överensstämmelse mellan ryttare och häst, medan hästen är mental och fysisk slippat loss av allt tryck och nödgarn. Hästen är löst och fri, och ryttaren vet hur att använda hjälpredorna på rätt sätt och att anpassa sig till hästens rörelser. Ryttarens sätet är inte fast, men förändras med hästens hållning i varje moment. Man ska inte försöka att sitta ”snyggt” innan hästen är i balans och rör sig på ett lätt, löst och ljuvligt sätt (här ska nu inte ingås mera på ämnet av ridarens sätet och teknik, för att detta ämne är mycket omfångsrik och komplicerat).

Dressyr har aldrig varit en sport, men tillhör till konstens områden. Sista generationernas olympiska ryttare lärde sig i den klassiska lärarens tekniken, men succén var begränsat av grund för att dem var koncentrerad på tekniken, men inte på förståelsen.
Den stora författaren av läroböcker om dressyrkonsten de la Gueriniere skriver i hans bok – och kanske detta ska ljusa upp och hjälpa till att fatta bristerna – att ”hästen måste ridets med lös tygel, medens tygeln arbetar på grund av sin egen tyngdkraft”. Annars kommer hästen inte att balanseras, på grund av den ständiga trycken från tygeln. Och en häst som är inte balanserat kan inte att låta sin ridare sitta snyggt; ridningen ger en tvungen intryck och resultatena är begränsat.
Vad man få se idag på dressyrturneringar, är att hästar arbetar inte i balans och utan impulsivitet. Impulsivitet finns i hästens hjärna: Den är hästens lust att röra sin kropp på olika sätt. Dressyr på turneringarnas sätt använder inte hästens impulsivitet, men hans kraft. Det betyder att man arbetar i ”arbetstrav”, för annars hästen går inte riktig framåt, på grund av trycket från tyglarna och ridarens sätet som begränsar hästens hjärna och med detta hans motionsförmåga.
Dressyrkonsten är en komplicerat och precis konst, bestående av tusentals detaljer. En ryttare som utsätter sig dressyrens världen, lär sig att känner konsten och lär sig, i harmoni genom känslan, förståelse och takt, att insätta alla sina sinnen.. När det saknas en av detaljerna, ridaren lyckas inte att förena denna olika krafter till en enhet med hästen.
Vad man få se idag på dressyrturneringar är hästar som går inte riktig, som är “knäckta” och förströdda. Man kan se att denna hästar befinner sig i en motsatt tillstånd till samling (”Collection”) – de är förströdda.
Vi få se hästar som går med böjt hals, men utan överensstämmelse med ryggen. Ryggen förbinder bakhanden med förhanden och är den del som frambringar halsens bågen. Halsen skulle vara böjt i överensstämmelsen med ryggraden, men vad vi få se i praktiken är ”runda” hästar på grund av motstånd mot betslen, eller kapitulation i följen av tryck och tvang.
Hästens hals kommer redan på sin plats, utan nödgar, om ryttaren vet att använda alla system på rätt sätt. Ryttarens enda mål är att räta ut hästen, och inte, som man hörs från ridlärarna, att gå med hästen rakt fram. Skillnaden är mäktig. Det är omöjligt att rida med en häst rakt fram om hans kropp är sned. I den ögonblick när hästens kropp är rätat ut behöver ryttaren inte längre att göra mycket; hästen ska i den vidare förloppen fortsätta att arbeta likställd, och halsen hittar sin plats.
Dressyrens arbeta är inte lektionerna. Dressyrens arbeta är rätt och precis skrid, trav och galopp. Lektionerna är resultatet av dessa tre gångartens utveckling. Skriden är den viktigaste av de tre gångarterna. Den utvecklar motionens precision, hästens intelligens och avstämmer inställning och närmelsen och kontakten mellan ridare och häst. Den grundlektion som hjälper att utvecklar alla rörelser till hög nivå är ”Shoulder in”. Detta är känt som en motion där hästens ben rör sig på tre eller fyra hovslag. Namnet är ”Shoulder in”, men i praktiken är det ”Shoulders in”, det betyder att hästens båda två skuldror kommer in.
Det är mycket komplicerad och svårt att förstå denna lektion. Den måste utföras i perfekt geometri och med exakt dosering av impuls, böjning och rörelsen, och ridarens ben, hand och rygg. ”Shoulder in” skulle helst blir lärt i ridskolor där man lär på hög nivå, och av kända och erfarna ridlärare. Ju starkare ryttarens taktkänslan är, dess högre nivån av den lektionens utföring. Denna lektion har en stort inflytande på ryttarens hela arbeta med hästen och rörelsernas vidare utveckling.
För att få begriplig dressyrkonstens storhet, jag ska berätta en anekdot av den största mästaren som har levat i vår tid – av Nuno Oliveira:
En gång i varje år en ridlärare från en välkänd fransk ridskolan kom till Oliveiras gård för en veckas tid för att få vidare specialisering. En dag han red hos Oliveira inför publikens ögon. Oliveira sade till publiken att denna ryttare just nu börjar att rida. Åskådarna förundrade sig, för att dem kände den fransk läraren och frågade Oliveira: ”Vad menar det? Han rider ju redan 60 år, har deltagit på olympiska dressyrtävlingar och är dekorerat med medaljer och priser från olika europeiska dressyrturneringar.” Oliveira svarade: ”Ja, ja, jag känner honom. Han är min vän. Jag känner hans historia och menade med det att bara nu han börjar att rida med hans förstånd.”
Och med detta jag ska sluta den liten artikel om dressyrens stora och underbara världen. Dressyr omfattar alla områden av ridningen: Hoppning, kapplöpning, vandring till häst, och körning. Dressyr är grunden för allt som man gör med hästen. Jag hoppas att detta artikel ska utlösa nyfikenhet hos seriösa ryttare som strävar efter att förstå hästarnas världen på djupet. Dressyr kan vara en stort njutning, om det utföras på rätt sätt. Den kan påverka positivt på en människa, den kan lugna och leder till andligt, själisk och fysisk utveckling.
 
Sv: Vart är dressyren på väg?

Jätte-intressant att läsa!

Hur pass vanligt är det att utöva dressyr i Israel?
 
Sv: Vart är dressyren på väg?

@Saigon: Inte så lätt att säger. Man brukar att rida dressyr här i Israel, men det finns bara få som rider på riktig hög nivå. Och mest av dem som gör det, har gått utomlands för att kommer vidare.

Meir Eliabush, den som skrev artiklen, har lärt sig bl.a. hos Egon von Neindorff i Tyskland och i Portugal hos Nuno Oliveira. Han har också undervisat i Europa innan han gick tillbaka till Israel.
 
Sv: Vart är dressyren på väg?

Problemet idag ar val att folk har alldeles for brattom for att orka eller hinna lara sig grunderna ordentligt. Samhallet i ovrigt ar ju ratt sa stressigt, man har stora krav pa sig att hinna gora karriar, skaffa familj och ja vad vet jag, och det avspeglar sig i ridningen och hasthallningen. Jag skulle vilja saga att det ar inte bara ridningen, utan hela forstaelsen for hasten som inte ar tillfredsstallande. Jag tror ocksa att en orsak kan vara att man har inte samma kontakt med hasten idag som man hade forr. Idag arbetar de flesta hela dagen for att sedan umgas med sin hast ett par timmar pa kvallen. Och de allra flesta har inte en familj med en gedigen hastbakgrund. Dessa faktorer bidrar sakert till den daliga hasthallning som vi ser idag.
 

Liknande trådar

Hästmänniskan Fy vilken jobbig sits jag har satt mig i. För två år sedan köpte jag en unghäst då min andra häst var skadad och det verkade inte som...
Svar
16
· Visningar
2 127
Hästmänniskan Skulle behöva skriva av mig lite. Tycker det är svårt att få råd och förståelse när jag pratar om detta med människor i min närhet, då...
2
Svar
23
· Visningar
5 796
Senast: Nepenthe
·
Ridning Jag har ett 7- årigt sto som jag ägt sen hon föddes. Hon har en del åsikter, humör och integritet och testar andra som ska hantera henne...
2
Svar
22
· Visningar
4 841
Senast: Exotizc
·
Islandshäst Jag går i hästköpartankar och har kollat runt på en del hästar. Problemet är att jag egentligen inte vet vad jag vill ha för typ av...
2
Svar
38
· Visningar
6 778
Senast: BMW530D
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp