Sv: Varför inte äta ur handen?
Jag tror den amerikanska godisskräcken kommer från att man kan bli stämd för så mycket där, om man därför skriver att man kan ge godis och någon säger sig ha blivit skadad...hästguruna skulle bara få processa.
Jag använder godis och allt annat slags beröm med hästar och hundar. Varför? Därför att i flockar bestämmer den som har högst rang vem som får äta och när. Därför ska inte hundar eller hästar kasta sig över maten utan invänta mitt "varsågod" eller att jag säger deras namn. Tycker jag. Varje utfodringstillfälle förstärker då mitt ledarskap. I ett stall där jag hyrde in min häst hade hästarna enorm respekt för den äldre dam som hyrde ut stallet. Hon hade ingen hästbakgrund, hade aldrig hört talas om hästhantering, men hon matade hästarna en gång om dagen, det var det enda hon gjorde med dem. Alla hästar hade enorm respekt för henne.
Detta kan man utnyttja när man promenerar med sin häst under barmarkstiden. Ständigt Betande hästar är ett elände när man ska jobba från marken, men om man lär den att då och då bestämmer jag att du får äta med något tecken, t ex att böja sig ner och "äta" gräs med handen, stärker man ledarskapet och kanaliserar betandet till dessa små tillfällen av avkoppling och beröm.
Hästar som tuggar är också avslappnade och minns därför bättre. När du masserar din häst mår den riktigt bra när den börjar tugga, detsamma när du rider. En häst som är förlamad av rädsla, lugnar ner sig om den får tugga på något.
Hur någon kan tro att det är ett ranglågt beteende att utfodra djur förstår jag inte. Hela människans historia av djurtämjning bygger just på makten över maten. Därför är det lätt att tämja vissa djur, andra är det svårt att tämja. Med matens hjälp har vi tämjt hundar, hästar, kor, grisar osv i tusentals år. Men katter som inte lever i flock och därför själv skaffar mat och bestämmer när den ska ätas är mera svårtämjd.
Tydlig blir denna makten över maten-rangordning beroende på den som äter i första hand, när man ser på renarna. Där har vajor och härkar horn på huvudet vid olika tillfällen på året. Renen med störst horn är högst i rang. Sommar och höst har härkarna ståtliga horn för att vinna rangstrider. Till vintern fäller de hornen. För på vintern har vajorna horn och får därmed äta först, när det är knappt om mat och de har små kalvar i magen.
Studerar man flockdjur ser man att godis på rätt sätt är en utmärkt metod att förstärka ledarskap.