"Vår åsikt om kattuppfödning!"

Sv: "Vår åsikt om kattuppfödning!"

Jag vet att det finns vilda katter som inte har det så bra. Men det finns också många katter som har det bra, trots att de är bondkatter.

Sen finns det lite artiklar här om att raskattsavel knappast är en garanti för en frisk individ eller seriös avel.
http://www.metro.se/nyheter/skr-vi-har-nite-hort-att-nagot-skulle-vara-fel/Objgbv!07_2012-23/

http://www.metro.se/nyheter/katten-bella-ar-domd-att-do-i-fortid/Objgbv!07_0856-23/

http://www.expressen.se/1.564848
 
Sv: "Vår åsikt om kattuppfödning!"

Nu förstår jag inte hur du tänker. Hur tror du att studenterna skall kunna utbildas om det inte finns en (eller flera) hjärtspecialist(er)?

http://www.slu.se/sv/universitetsdjursjukhuset/smadjurskliniken/specialistmottagningar/kardiologi/
Duger det?

Det finns veterinärer utan specialist kompetens, har din kompis varit hos en sådan är det inte säker denna kan ställa rätt diagnos. Är det en student kan väl inte denna sätta en diagnos utan handledare..
 
Sv: "Vår åsikt om kattuppfödning!"

Det är endast ett fåtal av alla veterinärer som är speciallister och gör HCM scanning. HCM kan heller inte uteslutas hos en katt trots att den för dagen inte visar något fel. HCM kan uppkomma när som i kattens liv, därför ska man helst scanna årligen. Man kan nog tyvärr aldrig säga att en katt är fri från HCM, för som sagt, man kan inte veta, bara för dagen.
 
Sv: "Vår åsikt om kattuppfödning!"

Det är absolut inte samma situation för raskatter som bondkatter, där är du helt ute och cyklar. Du kan säga vad du vill men där har du helt fel.
Visst kan raskatter förekomma på katthem, men det är ju mer ovanligt än vanligt. Dom allra flesta uppfödare fyller i att katten ska återlämnas mot viss procent av köpessumman om köparen ej kan ha katten kvar. Vilket innebär att de allra allra flesta raskatter har ett hem att komma till även om ägaren inte kan ha den kvar. Dom hamnar alltså oftast inte på något överfullt hem eller kastas ut på gatan.

Jag säger det igen, jag vet inte vad du har för någon drömbild, men den stämmer iaf inte. Procenttalet av de bondkatter som lever på gatan, hos något som inte bryr sig eller sitter på katthem är utan tvekan skyhög om man jämför med raskatter.
 
Sv: "Vår åsikt om kattuppfödning!"

Det är endast ett fåtal av alla veterinärer som är speciallister och gör HCM scanning. HCM kan heller inte uteslutas hos en katt trots att den för dagen inte visar något fel. HCM kan uppkomma när som i kattens liv, därför ska man helst scanna årligen. Man kan nog tyvärr aldrig säga att en katt är fri från HCM, för som sagt, man kan inte veta, bara för dagen.

Glömde, nu svarade jag utifrån min egen ras.
Andra raser kan man kolla genom DNA, HCM yttrar sig alltså på olika sätt hos olika raser, vilket är ännu en orsak att det kan vara bra att veta vad man har för bondkatt hemma.
 
Sv: "Vår åsikt om kattuppfödning!"

Enligt den här artikeln http://www.katter.nu/birma/HCM_vad vet vi idag.htm så verkar man ju inte direkt avråda från att avla med katter som har HCM genen eftersom det är så många gener och faktorer som spelar in och man heller inte vet riktigt varför det bryter ut hos vissa katter men inte hos andra. Att hålla på att provta på en katt som inte är i avel (hankastrat) en gång om året för en sjukdom som ej är behandlingsbar och på en katt som ej uppvisar några symtom har jag väldigt svårt att förstå poängen med.

Jag förstår heller inte vad det skulle vara för skillnad att föda upp och sälja huskattungar (märkta, vaccinerade och avmaskade) till ansvarsfulla (oftast vänner eller bekanta) nya ägare jämfört med att göra detsamma med raskatter. Varför skulle det bidra mer till vildkattsproblemet? Ansvarsfull uppfödning som ansvarfull uppfödning.
 
Sv: "Vår åsikt om kattuppfödning!"

Jag har aldrig påstått att man behöver HCM scanna alla katter. Avelsdjur är ju däremot att föredra, får man ett dåligt resultat så vet man ju det, och att avla på den då känns bara idiotiskt, just eftersom man vet så lite om hur den nedärvs än så är det ju jäkligt onödigt att riskera ngt.

Jag har heller aldrig påstått att jag inte tycker att man bör avla på bondkatter. Snarare talat för att man bör göra det under seriösa former.

Det är situationen för de flesta bondkatter vi har högst delade åsikter om.
Jag tar ansvar för min avel och den typ av katt jag föder upp, det är allt jag kan göra. Vad andra håller på med kan inte jag styra.
 
Sv: "Vår åsikt om kattuppfödning!"

Om vi börjar avla på bondkatt (även om jag kan tycka att det är en bra ide att göra bondkatten till ras för att höja kattens status) så ökar risken för genetiska sjukdomar eftersom de katter som passar in i rasstandarden är färre än alla möjliga katter. Populationen blir därmed mindre, fler gener delas, fler defekter som bygger på recessiva gener dyker upp. Trots alla de vetrinärmedecinska tester man kan göra så ligger medecinen ändå efter.

Sen kan det förekomma individer med genetiska defekter även i en större population men de är färre än i en mindre eftersom chanserna till uppblandning av gener är större i sen större populationen.

"Bondkatten" finns redan som en ras, Europeiskt korthår.
Jag personligen kan inte se någon vinst med oregistrerade katter som föds upp utan att man har koll på bakgrund, hälsa osv. Så nej fenomenet "huskatt" som grupp (inte på individnivå) är inget jag tycker måste bevaras, precis som jag inte hade sett någon vits att bevara fenomenet "hushund" eller gatuhund.
 
Sv: "Vår åsikt om kattuppfödning!"

Intressant tråd!
Jag bor på landet, har (för många) katter. En "skogisblandning" eller möjligen renrasig men oregistrerad, 16 år gammal hona. Resten är "huskatter" med lite olika bakgrund. Den dyraste köpte jag av Djurskyddet för 800kr som kattunge. Tyckte det var värt att lägga pengarna på honom för att pengarna hamnar på ett bra ställe.

Alla mina katter är kastrerade eftersom jag inte vill att de skall föröka sig via delning...

Jag har råd - om jag vill - att köpa en raskatt men ser inte att de uppfyller mina "behov" av trevlig katt som musjägare i hus och uthus.
Så jag tror som någon tidigare skrivit, att huskatter och raskatter har olika "marknader". Jag tycker det är fint men opraktiskt med lång päls (mycket som kan fastna i den när man är utekatt).

Min uppfattning om bra katt-liv är nog det jag erbjuder: de avmaskas efter behov. Går ut och in som de önskar. Mycket ute på sommaren, mycket inne på vintern. Släpps ut när jag går ut och fodrar hästarna, en av dem vill in innan jag åker till jobbet. Två går in en kortis när jag kommer hem från jobbet men följer med mig ut igen när jag bytt till stallkläder. Alla går vi in på kvällen och sover inne.
Får torrfoder av vettig kvalitet (Iams) och rent vatten. Klappas och klias.

När de är ute, kan de gå in i stallet, i garaget, under huset eller på logen. Alltså ganska väl skyddade mot väder och vind om de så önskar. Vintertid väljer de som regel att gå ut en stund på morgonen, följer med mig in när jag fodrat hästarna och går sedan ut en sväng på eftermiddagen.

Ingen av dem är försäkrad men jag har råd att ge dem veterinärvård om de blir sjuka. Den som är 16 år gammal kommer att avlivas när hon blir dålig på riktigt, eftersom jag inte ser det för katten meningsfulla med en massa behandlingar och utredningar på gammal katt.

Ser heller inget fel på att välja att äga raskatt - vi är olika i vad vi tycker om.
Jag tror inte att problemet med hemlösa katter blir löst av att rasuppfödningen upphör eller minskar. De hemlösa katterna tillkommer av misstag eller slarv eller elakhet ("sommarkatter...").
Det bästa är väl att den som vill ha en huskatt, köper en hos Djurskyddet eller hjälper sina grannar/vänner genom att ta emot en unge därifrån.
Och att vi försöker undvika att skapa olika läger för eller emot raskatter respektive huskatter.

Långt och svamligt?? Jaa.
 
Sv: "Vår åsikt om kattuppfödning!"

Det lönar sig alltid att läsa föreningarnas stadgar och åsikter. Visa är seriösa och verkligen jobbar för att förmedla hem. De ser inga problem med raskatter. När de får in en raskatt är de mycket glada över den hjälp de kan få av rasringar som kan förmedla ett nytt hem.

när det gäller oseriösa köpare gäller det som uppfödare att skriva in sina villkor i avtalen och sedan att följa dem. Samma gäller för katthemmen. Kräva in veterinärintyg på vaccinering och kastrering/sterilisering mm.Katter som säljs som sällskapsdjur ej för avel för kastreras innan försäljning för att vara på säkra sidan.

Priser. Den som klagar över priset på en raskatt har ingen aning om vad det kostar att föda upp dem. Flera uppfödare har på sin hemsida en lista på vilka utgifter som görs på varje katt. Reg avgifter, vaccinationer, veterinär kostnader, tester, mat, sand mm. Och har man 8 kattungar blir det en hel del. Man blir inte uppfödare för att bli rik. En bondkatt kanske är avmaskad eller vaccinerad en gång...

Har själv varit aktiv i ett stort katthem i stockholm. Maktkamperna är enorma inom föreningarna och många styrs av gamla tanter som vet bäst. Skulle köpa en hemlöskatt, kastrerad, som sällskapskatt och extra mamma. När föreståndaren fick veta att jag blivit uppfödare blev jag mött i dörren och vägrades inträde.

Jag var en oseriös och olämplig kattägare och de skulle aldrig sälja en katt till mig. jag fick vända i dörren och fick ingen chans att förklara mig. Jag begärde besked från styrelsen men därifrån blev beskedet att de inte var engagerade eller tog beslut i den dagliga verksamheten. Jag lämnade snabbt föreningen och mina uppdrag. En föreningsstyrelse som är helt i händerna på föreståndaren, vilket oseriöst sätt. Inte ens ett börsbolag är helt i händerna på sin receptionist.

Sedan dess har jag blivit kontaktade av flera andra som fått samma bemötande. Genom seriösa kontakter har jag förmedlat flera hemlösa katter sk bondkatter till kattälskande människor som förnekas köpa katt på detta katthem. Jag kallar det mitt underjordiska katthem och det fungerar utmärkt. Katterna blir enormt bortskämda och är alla älskade.
 
Sv: "Vår åsikt om kattuppfödning!"

Gårdshund kanske är ordet du söker? DanskSvensken som ras blev erkänd för inte så många år sedan, tydligen finns det folk som tyckte att den var värd att bevaras.
 
Sv: "Vår åsikt om kattuppfödning!"

Dina länkar är inget jag kan kan "ta del" av på något sätt då min avel är så långt ifrån det som det bara går.
Det finns extremister och skitstövlar inom allt.
Dina länkar är ju tyvärr sådana historier som finns inom ALL avel, häst, hund, kor, you name it. Jag själv skulle inte avla på en ras där man får räkna med lite "svinn" så att säga. Dom som väljer att göra det, dom får tala för sig själva.
 
Sv: "Vår åsikt om kattuppfödning!"

"Bondkatten" finns redan som en ras, Europeiskt korthår.
Jag personligen kan inte se någon vinst med oregistrerade katter som föds upp utan att man har koll på bakgrund, hälsa osv. Så nej fenomenet "huskatt" som grupp (inte på individnivå) är inget jag tycker måste bevaras, precis som jag inte hade sett någon vits att bevara fenomenet "hushund" eller gatuhund.
Så du tycker inte att den katt som under tusentals år följt människan är värd att bevaras?
PL
 
Sv: "Vår åsikt om kattuppfödning!"

Så du tycker inte att den katt som under tusentals år följt människan är värd att bevaras?
PL

Den katten finns bevarad i europén. Det går fortfarande att mönstra in huskatter i européaveln. Är man intresserad av den långhåriga naturrasen som följt oss skandinaver i generationer kan man ägna sig åt norsk skogkatt.

De gamla naturraserna är bevarade och i synnerhet europén behöver fler entusiaster för att överleva. Men nej, katter ska av någon besynnerling anledning inte stambokföras...
 
Sv: "Vår åsikt om kattuppfödning!"

Men jag tror inte att vi bevarar det ursprungliga genom att göra "bondkatten" till en utställningskatt.
Att bli av med den semidomesticerade katt som följt människan över stora delar av världen vore en förlust för faunan.
PL
 
Sv: "Vår åsikt om kattuppfödning!"

Problemet med "bondkatten" är väl att det ursprungliga redan är uppblandat; det finns t ex anlag för maskat även bland huskatter(och med största sannolikhet även rexanlag, då min katts pappa var på rymmen under ett halvår...). Ska man bevara något måste det finnas åtminstone någon form av kontroll.
 
Sv: "Vår åsikt om kattuppfödning!"

Men jag tror inte att vi bevarar det ursprungliga genom att göra "bondkatten" till en utställningskatt.
Att bli av med den semidomesticerade katt som följt människan över stora delar av världen vore en förlust för faunan.
PL

Om "bondkatten" inte bevaras genom kontrollerad avel kommer den försvinna. Har du inte märkt av trenden att blanda bondkatter med vilken raskatt som helst? "Halvraskatter" säljer som smör i solsken, något som vanliga huskatter inte gör. Kontrollerad avel och stambokföring är sannolikt den gamla svenska (europeiska om man så vill) lantkattens största chans till överlevnad nu. Europén tror jag tom. är klassad som lantras tillsammans med fjällkon, gutefåret mfl. Har kontrollerad avel av de gamla lantbruksraserna förstört dem?
 

Liknande trådar

Övr. Katt Efter några år utan katt så funderar jag på att bli kattägd igen. Jag är uppvuxen med ett gäng huskatter, men efter att sista katten vi...
Svar
9
· Visningar
1 929
Senast: Lager
·
Övr. Katt Inspirerad av trådar på hund och avelsforumen började jag fundera lite. Katter har redan den mest oseriösa avel som finns bland husdjur...
9 10 11
Svar
208
· Visningar
15 303
Senast: kryddelydd
·
Övr. Katt Hej alla kattvänner, Jag har fått hem en ny liten bekantskap som numera hunnit med att bo hos oss i tre veckor. Hon är fantastiskt fin...
2 3 4
Svar
73
· Visningar
8 988
Senast: Speedway
·
Övr. Katt Ska försöka sammanfatta detta så kort som möjligt. (ursäkta långt inlägg!) Obs. är att detta är inte mina katter. Jag är inte heller...
Svar
9
· Visningar
1 418
Senast: lahsd
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp