Men vad lagar du till lunch som funkade att bära med dig på turen om du inte lagar i stormkök?
Bor man i stugor är det enkelt att baka lite bröd, nygräddat bröd med riktigt smör och ost eller skinka som pålägg slår frystorkade portionsrätter alla gånger. Pulvermjölk är förstås frystorkad men långt ifrån färdigrätterna och mjölk med en god müsli är inte fel. Köttstuvning med ris går också bra att äta kall. Bara för att ta ett par exempel. Visst är det trevligt med ett bärbart kök och att kunna värma maten ute men bor man i stugor är det för mig mera värt att slippa ett par kilo i packningen.

Kollade nu in utbudet på frystorkat och det verkar inte ha blivit bättre sedan jag åt det sist och dessutom väldigt dyrt.

Sen beror det på hur långt man går, mellan stugorna på Kungsleden tex. är det ungefär 2 mil vilket bara är 4 timmars vandring och man måste inte äta precis hela tiden.
 
Senast ändrad av en moderator:
Ang kök, gas är bekvämast, ska det bara kokas vatten duger det fint med en brännare som skruvas fast direkt på gasbehållaren, men ska det lagas riktig mat är spindel-modell att föredra. Vid stugturer går köket bra att byta ut mot termos, blir enklare så också när man hukar bakom en sten i regn och vind och ska ha matpaus... Jag äter aldrig riktigt lunch när jag är ute, några smörgåsar duger bra, (plus nötter och torkad frukt när det behövs), till smörgåsarna är det gott med en varmakoppen och en chokladdryck, från varmt vatten i termos, eller från kök. Jag hade kunnat vara utan både termos och kök, men det tycker jag blir lite i fattigaste laget.

Ska ni bo i STFs stugor är det praktiskt att ta med reselakan, sovsäck behövs inte.
 
Bor man i stugor är det enkelt att baka lite bröd, nygräddat bröd med riktigt smör och ost eller skinka som pålägg slår frystorkade portionsrätter alla gånger. Pulvermjölk är förstås frystorkad men långt ifrån färdigrätterna och mjölk med en god müsli är inte fel. Köttstuvning med ris går också bra att äta kall. Bara för att ta ett par exempel. Visst är det trevligt med ett bärbart kök och att kunna värma maten ute men bor man i stugor är det för mig mera värt att slippa ett par kilo i packningen.

Kollade nu in utbudet på frystorkat och det verkar inte ha blivit bättre sedan jag åt det sist och dessutom väldigt dyrt.

Sen beror det på hur långt man går, mellan stugorna på Kungsleden tex. är det ungefär 2 mil vilket bara är 4 timmars vandring och man måste inte äta precis hela tiden.

Men bär du med dig smör, ost och skinka?
 
Bor man i stugor är det enkelt att baka lite bröd, nygräddat bröd med riktigt smör och ost eller skinka som pålägg slår frystorkade portionsrätter alla gånger. Pulvermjölk är förstås frystorkad men långt ifrån färdigrätterna och mjölk med en god müsli är inte fel. Köttstuvning med ris går också bra att äta kall. Bara för att ta ett par exempel. Visst är det trevligt med ett bärbart kök och att kunna värma maten ute men bor man i stugor är det för mig mera värt att slippa ett par kilo i packningen.

Kollade nu in utbudet på frystorkat och det verkar inte ha blivit bättre sedan jag åt det sist och dessutom väldigt dyrt.

Sen beror det på hur långt man går, mellan stugorna på Kungsleden tex. är det ungefär 2 mil vilket bara är 4 timmars vandring och man måste inte äta precis hela tiden.
2 mil på 4 timmar beror nog på hur van man är att gå.
Går ca 1 mil på 3 timmar (med paus) när vi är i grövelsjön tex. Men så är inte min kondition den bästa heller.
 
2 mil på 4 timmar beror nog på hur van man är att gå.
Går ca 1 mil på 3 timmar (med paus) när vi är i grövelsjön tex. Men så är inte min kondition den bästa heller.
Och mycket terrängen men du har rätt i fjällen får man räkna med lite längre tid än 2 h per mil.
 
2 mil på 4 timmar beror nog på hur van man är att gå.
Går ca 1 mil på 3 timmar (med paus) när vi är i grövelsjön tex. Men så är inte min kondition den bästa heller.
Jag skulle inte heller klara 2 mil på 4 timmar. Mitt normala promenadtempo är cirka 5 km/h och det blir stressigt i terräng. Ett skönare tempo ligger snarare på 4 km/h.
 
Det är väl klart!

Gör inte alla det? Riktigt smör, visserligen mjukost i tub, och salami i stället för skinka. På fjällvandring alltså. Och ordentligt hembakt bröd som överlever en vecka i ryggsäcken.

Nä, jag gör inte det. Håller sig temperaturen under 10 grader, så visst skulle jag kanske tänka mig att ha med mig smör, men inte när det är sommartemperatur. Bröd känns lite för skrymmande att bära med sig och det är ju dessutom en trevlig sak att grädda på stormköket.

Jag börjar förstå varför jag klarar mig en vecka med min 35 liters ryggsäck. Jag packar väldigt snålt. Iofs, hade jag inte burit med mig mat för två hundar så hade ryggsäcken kanske även rymt bröd.
 
Jag skulle inte heller klara 2 mil på 4 timmar. Mitt normala promenadtempo är cirka 5 km/h och det blir stressigt i terräng. Ett skönare tempo ligger snarare på 4 km/h.

Väl sagt..

Ibland kan det gå riktigt segt med packning i fjällen, det är värt att komma ihåg. Vissa partier kan ju vara uppför riktigt steniga områden, mitt under ösregn eller GASSANDE sol liksom.. Man kan verkligen inte bara räkna med att hålla en vettig promenadtakt. Vilket kan vara bra för TS att veta! "2 mil på 4 timmar" anser jag vara en väldigt dålig sak att säga till en som aldrig vandrat.

Dessutom handlar det ju inte bara om att ta sig dagsetappen så fort som möjligt. Det är fina områden jag tycker man bör njuta av längs med vägen :)
 
Nä, jag gör inte det. Håller sig temperaturen under 10 grader, så visst skulle jag kanske tänka mig att ha med mig smör, men inte när det är sommartemperatur. Bröd känns lite för skrymmande att bära med sig och det är ju dessutom en trevlig sak att grädda på stormköket.

Jag börjar förstå varför jag klarar mig en vecka med min 35 liters ryggsäck. Jag packar väldigt snålt. Iofs, hade jag inte burit med mig mat för två hundar så hade ryggsäcken kanske även rymt bröd.
Smör, ost och skinka tar liten plats och håller sig fint. Köpt bröd har jag haft med mig på första dagen men sen bakat själv. De enda problemen när det gäller mat är färska grönsaker och potatis tycker jag. Fisk och kött finns torkat och rökt, mjöl, pasta, ris olivolja mm är inga problem och frystorkad mjölk är ganska god men just kokt potatis har jag saknat.
 
Smör, ost och skinka tar liten plats och håller sig fint. Köpt bröd har jag haft med mig på första dagen men sen bakat själv. De enda problemen när det gäller mat är färska grönsaker och potatis tycker jag. Fisk och kött finns torkat och rökt, mjöl, pasta, ris olivolja mm är inga problem och frystorkad mjölk är ganska god men just kokt potatis har jag saknat.

Förväll potatisstavar i saltat vatten i någon minut eller två, skölj, och torka på bakplåtspapper i ugnen tills vätskan har gått ur. Brukar ta 10-12 timmar. Färdigt att ta med sig!
 
Förväll potatisstavar i saltat vatten i någon minut eller två, skölj, och torka på bakplåtspapper i ugnen tills vätskan har gått ur. Brukar ta 10-12 timmar. Färdigt att ta med sig!
Men går den att äta som kokt potatis efteråt? Potatismos finns ju men just kokt potatis med sås till fisk tex. har jag saknat.
 
Men går den att äta som kokt potatis efteråt? Potatismos finns ju men just kokt potatis med sås till fisk tex. har jag saknat.

Det blir så klart inte exakt som kokt potatis, men den behåller formen efter att man har låtit den svälla och lagas färdig i hett vatten. Känns potatisen fortfarande lite för seg när man äter den så ska den svälla en stund till.
 
Det blir så klart inte exakt som kokt potatis, men den behåller formen efter att man har låtit den svälla och lagas färdig i hett vatten. Känns potatisen fortfarande lite för seg när man äter den så ska den svälla en stund till.
Det skall jag testa :)
 
Väl sagt..

Ibland kan det gå riktigt segt med packning i fjällen, det är värt att komma ihåg. Vissa partier kan ju vara uppför riktigt steniga områden, mitt under ösregn eller GASSANDE sol liksom.. Man kan verkligen inte bara räkna med att hålla en vettig promenadtakt. Vilket kan vara bra för TS att veta! "2 mil på 4 timmar" anser jag vara en väldigt dålig sak att säga till en som aldrig vandrat.

Dessutom handlar det ju inte bara om att ta sig dagsetappen så fort som möjligt. Det är fina områden jag tycker man bör njuta av längs med vägen :)

2 mil på 4 timmar beror nog på hur van man är att gå.
Går ca 1 mil på 3 timmar (med paus) när vi är i grövelsjön tex. Men så är inte min kondition den bästa heller.
3 km i timmen brukar vara ett vanligt när jag läser, och ungefär vad jag brukar gå på.
 
@Sezziyanen Jag har erfarenhet av att vandra (i Afrika förvisso men ändå) så hur långt jag vågar mig på att vandra per dag har jag rätt bra koll på.

Vi kommer inte ha nån brådska alls utan ta det i lugn och ro :).
 

Liknande trådar

Relationer Hur vet man om det är dags att göra slut? Hur vet man att man är kär? När relationen inte flyter på och det finns saker som skaver hur...
3 4 5
Svar
97
· Visningar
15 684
Skola & Jobb Jag har absolut ingen att prata med om detta. Satt och googlade "karriärrådgivning" och kände att jag kanske ska betala för det (så...
2
Svar
22
· Visningar
4 139
Övr. Katt Efter en flytt bor jag numera i lägenhet i utkanten av en stad, i närheten till landet och grönområden. Har eget stall 10 minuter med...
Svar
16
· Visningar
2 973
Senast: EmmaW
·
Äldre Jag har börjat fundera lite kring sommarens semester då vi ska fjällvandra och jag tänkte fiska lite här efter tips på rutter. :)...
2
Svar
23
· Visningar
1 531
Senast: Derivata
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp