Sv: Välutbildad islandshäst - närdå?
Jag tycker absolut att man ska rida dressyr på en islandshäst, men man bör vara medveten om att det kommer krävas väldigt mycket slit för att få en islandshäst att kunna gå Msv eller svår dressyr, eftersom
islandshästen inte är framavlad för detta. Vi måste alltid ta hänsyn till hästens bakgrun (hästrasens bakgrund, användnignsområden osv) och vad använde man islandshästen till förr?
Jo, man ville ha en liten och "praktisk" häst som var stark nog att kunna arbeta på gårdarna på Island, tex valla in får, bära en stor och tung ryttare över ett fjäll el liknande, kanske dra sånadära "maskiner" som behövdes i jordbruket osv. Ser man till detta så märker man rätt snabbt att det finns likheter med våra kallblodshästar (nordsvens finskt kallblod osv).
Sen så kom tölten och passen. Passens historia är jag dålig på, men jag antar att hästarna utvecklade tölt för att det helt enkelt var lättare att ta sig fram på dåligt underlag i tölt än i trav (rätta mig nu om jag har fel..).
Så vi har alltså en arbetshäst som sedan utvecklade två till gångarter. Detta var ju lite häftigt tyckte vi sedan och började rida och träna hästarna mer målmedvetet, och på den vägen har det varit fram till idag.
Islandshästen har inte alls samma dressyrbakgrund som de dressyrhästar vi ser på TV, och den är faktiskt inte framavlad för att kunna gå dressyr på samma nivå som en "dressyrhäst" (tex hannoveranare, gud vad jag är dålig på raser känner jag...).
Men jag tycker absolut att vi också ska rida dressyr. Varför? Jo, för att för mig så handlar ridningen om kommunikation, vilket tränas upp med hjälp av dressyr. Man får också hästen att använda sin kropp rätt och den blir betydligt mer hållbar än en som rids rakt fram med nosen i vädret och ingen rygg över huvud taget.
Grundutbildningen på islandshäst tycker jag är:
- att den förstår alla hjälper, framåtdrivande, förhållande, sidförande (ganska självklart)
- att den kan gå rent i alla gångarter (detta kan ju vara lite knepigare med en femgångare, men då kan man inte skylla på hästen utan då får man ta tag i problemet i stället)
- att den kan gå på böjda spår (volt, serpentiner mm) med bibehållen takt och tempo
- att den kan göra sidförande övningar (gärna i alla gångarter, men främst i skritt trav och tölt), tex skänkelvikning, framdelsvändning och öppna (sluta tycker jag är mer krävande, så jag tycker inte att en korrekt utförd sluta kan räknas med i grundutbildningen på islandshäst, bakdelsvändning likaså).
- att hästen jobbar i en korrekt form (självklart!)
- att den kan gå i tre olika tempon i varje gångarter, kort, mellan och ökad.
En VÄLUTBILDAD islandshäst kan detta och:
- sluta och bakdelsvändnig (rätt utförd dessutom)
- börja lägga mer vikt på baken och bli lättare fram i samtliga gångarter och rörelser (samling)
- galoppombyte (den behöver ju nödvändigtvis inte göra serier med byten i varje, men ett galoppombyte, tex på mitten av diagonalen, tycker jag att den ska kunna).
- förvänd galopp (detta är dock islandshästar väldigt bra på..
)
- om man nu kommer så långt så får man väl säga att en islandshäst som går i piaff och passage är välutbildad.
Hoppas att jag inte har glömt något nu...
Sen en
välriden islandshäst är ju en annan sak. En häst som är riden i en månad kan vara väldigt välriden, alltså riden med fina hjälper och inget ryck och slit och en nogrann ryttare (en häst som är riden av en nogrann ryttare är ofta välriden), men den behöver ju inte vara välutbildad bara för det.
Och sen måste jag skriva lite ang filmerna på piafferande islandshäst.
För det första förstår jag inte varför det är så mycket "dressyr" att galoppera rakt fram på en äng, och för det andra så ser man tydligt i slowmotionsekvensen (eller ja, hela filmen var ju i slowmotion..) att hästen sätter ner frambenet i diagonalen före bakbenet när den piafferar.
Det är väl meningen att hästen ska ha en bibehållen tvåtakt i piaffen?
För det har inte denna, så jag vet inte om jag tycker att det är sådär jättehäftigt. Och visst är det bra att man vill utbilda sin islandshäst högt, absolut, men det är så många som går till steg sjutton före steg tio, dvs många vill lära sina hästar piaff och passage innan de har klarat av att få dem att sätta sig på baken och gå med
samling.
Det finns en anledning till varför bara de absolut bästa dressyrryttarna rider piaff och passage.
Nu låter jag som en grinkärring
Dressyr är bra, absolut, bara man tar utbildningen i rätt ordning och inte hoppar över något, då håller det inte i slutändad ändå.
Och så måste man alltid minnas att islandshästen inte är framavlad för samma ändamål som en dressyrhäst, och därför kan vi inte kräva lika mycket av våra små djur som vi kan kräva av en dressyrhäst, tregångare.
Och sen är det en sak som jag inte har nämnt. Tränare.
Hur ska man annars kunna se om man gör rätt eller inte? Vill man rida dressyr på högre nivå (alltså få fram en välutbildad islandshäst) så får man skaffa en bra dressyrtränare som man litar på. Annars kanske allt slitet är helt i onödan.
Väldigt intressant tråd för övrigt!
/Anna