Sv: Våga ta tag i era hästar!
Personligen har jag märkt att en del ryttare är verkar rädda att agera på studs eftersom man kan få oönskad respons från hästen ,exempelvis vid träningen igår blev min häst förbannad på mig eftersom jag krävde att bakbenen skulle vara med vid skänkelvikningen,han har en tendens att övergöra så att han saxar vilket blir jobbigare och då bockade och studsade han en gång men inte slutar man rida för det.Oftast när man verkligen rider igenom hästen så kan dom protestera och en del verkar inte veta hur man ska hantera det,därav tar man inte tag i hästen som du skriver...
Ser man ur pedagogiskt perspektiv borde det allra bästa vara att helt enkelt fortsätta be om det man bad (vilket inte heller är lätt) och inte reagera på hästens utbrott.
För om man "korrigerar"/bestraffar så reagerar man på hästen, befäster beteendet (den fick ryttarens uppmärksamhet) och ev. kan hästen också uppleva att den kom undan den ursprungliga signalen.
På vissa hästar kanske det räcker med att i tanken fortfarande ligga kvar i det man tänkt göra men sitter helt passiv tills hästen kommer tillbaka till ryttaren mentalt (ex på känslig/stressad häst) eller t o m sänker kraven och fortsätter be om svar på sin signal men nöjer sig med en lägre grad, på vissa kanske det krävs att man med hjälperna fortsätter be om det man ville och utgår från där man är (tar upp huvudet om hästen bockar, förstärker lite med skänkeln som hästen inte lyssnade på ex. ).
Nu blev det lite OT, men ja, nog håller jag med om att det är lätt hänt att vara oförberedd och inte reagera rätt alla gånger.
Å andra sidan tror jag det sällan innebär att "ta tag" hårt i hästmunnen för att klassas som att reagera rätt. Iaf ur mitt perspektiv.
Det finns olika sätt att lösa saker och ting och vissa lösningar kanske funkar, men på ett mindre bra sätt - kan man verkligen klassa det som att "göra rätt" då?
Är "göra rätt" ett samlingsuttryck för att göra mindre fel?
(Vill tillägga att jag har absolut ingen aning om hur DU gör, så det är inte riktat mot dina ev. metoder, utan mer generellt om "problemlösning" utifrån det exempel du tog med om man ligger i en övning som hästen tycker blir svår/jobbig och man inte vet hur man ska hantera det.)