Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
3 veckor - det var häftigt ....
Jag köper småbalar hösilage till mina två hästar enbart för att jag vill fodra upp en bal på max 3-4 dagar. 1 vecka är väl på gränsen, skulle jag tro.
Som någon skrev, ev botulismbakterier finns ju redan i balen vid öppnandet - det är inget som plötsligt dyker upp efter några dagar.
Men det finns ju annat som kan hända med en öppnad bal. Fundera på vad som händer när man öppnar en konservburk med någon matvara i och låter den stå i temp runt +10 grader. Hur ser innehållet ut efter en vecka - och efter tre veckor? Inte speciellt fräscht skulle jag tro?
Ja, det har du nog rätt i Sorry, Vansinnet, såg inte att det var såååå långt norrut ....
Misstänker att temperaturen hos Vansinnet sällan ligger runt 10 + på vintern. Annat här i småland...Jag kommer inte att öppna någon av mina balar så länge det är plusgrader...
Men det finns ju annat som kan hända med en öppnad bal. Fundera på vad som händer när man öppnar en konservburk med någon matvara i och låter den stå i temp runt +10 grader. Hur ser innehållet ut efter en vecka - och efter tre veckor? Inte speciellt fräscht skulle jag tro?
Boutilism utvecklas väll inte bara för att en bal står längre, det är väll risken för mögel som är större då? Eller har jag helt fel? Hästar som äter ensilage/hösilage "ska" ju dessutom vara vaccinerade mot boutilism.
Så länge hösilaget ser ut och luktar fräscht anser jag det inte vara någon fara. Börjar det dock "brinna" eller om man hittar mögelfläckar är det en helt annan fråga.
Ja, om de ORKAR äta så mycket vill säga...
Nåja, överreagerar kanske...
Ja...för att få i sig samma mängd TS som dom äter hö t.ex. måste dom äta mer då ensilage innehåller mer vatten än hö och hösilage. En 300 kg bal ensilage räcker mindre tid än en 300 kg höbal.