Det har jag aldrig sett! Har du något namn eller så jag kan googla på?
Den där flottören som det länkats till är det inget större fel på, men den fungerar inte tillfredsställande alls, när det är frostrisk...Det går liksom inte så enkelt att ansluta en slang som är frostskyddad och hästsäker till den.
Konstruktionen bygger dessutom på att en del av den är ovanför vattnet/i vattenytan, där det kan frysa, och små rörliga delar fryser jättelätt.
Annars så heter det "Flottörvattenkopp".
Mindre eller unga djur, som t.ex. får och lamm, har svårt att trycka på något för att få fram vatten, så till sådana djur används vattenkopp med flottör.
Vissa flottörvattenkoppar har ganska stor mängd vatten stående, uppåt 4-5 liter, men de flesta är mindre, och håller en faktisk volym på 1-3 liter. Det låter "lite grann" när vattenkoppen fyller sig, men hur mycket det "brusar" beror på vattenkoppens konstruktion.
Vattenkoppar med flottör finns att titta på hos flertalet säljare av lantbruksprodukter. Googla "frostfri vattenkopp" "elvattenkopp" "flottörvattenkopp" och varianter därav.
Alla sorters vintervattenkoppar kräver att en frostfri vattenledning (kan ordnas på många sätt) är permanent ansluten, samt att det behövs el (24v via transformator) för att värma själva vattenkoppen. Nu bortser jag från vatten via cirkulerande varmvatten...
Så kostnaden för en installation är vattenkoppens pris + eventuella tillbehör som behövs till själva vattenkoppen (t.ex. transformator och sladdar) + kostnaden att få till en permanent fungerande frostfri vattenledning.
En tekniskt enkel sådan lösning (så att man slipper gräva ner en frostfri vattenledning nu på vintern), om det inte redan finns en frostfri vattenledning till hagen (visst var det "utomhus" som det skulle till vatten?), är att placera en vafri elvattenkopp med flottör på något fiffigt ställe i hagen där det är lä, och så ansluta den med en lagom lång polarflex-slang. Polarflex-slangen är en färdigkopplad vattenslang med inbyggd elvärme, som är nästan lika mjuk och böjlig som en vanlig vattenslang. Annars kan man frostskydda en PEM-slang med elvärmekabel, lite billigare, men väldigt mer oflexibelt och bökigare att få att ligga bra, om man inte gräver ner.
Kostnad för vattenkopp, transformator samt slang och en del rörkopplingar och annat jox som behövs för att kunna koppla ihop det hela, lär gå på någonstans från 4000-6000 kr och uppåt, beroende på vilken vattenkopp man köper, hur kraftig transformator man behöver, hur lång anslutande vattenslang man behöver, och hur mycket "anslutningsjox" och bitskydd man behöver. Det behövs också minst två stycken el-uttag inom rimligt avstånd från vattenkoppen. En för transformatorn till vattenkoppen, och en till slangen med vatten.
Men jag förstår inte riktigt?
Varför denna begränsning till max 20 liter?
Har man en Thermobar, så behöver man ju aldrig "kasta" fruset vatten, utan man tömmer och tvättar ur baljan sisådär en gång i veckan ungefär?
Solinstrålningen på sommaren är ett större problem för hygienen i vattnet (algtillväxt ffa), än vad det ljumma vattnet i Thermobaren är på vintern. Under vintern är i regel algtillväxten försumbar.
Om det stora problemet är att vatten fryser, och behöver fyllas på, samtidigt som en av hästarna har något slags "slangfobi", så är väl det enklaste att skaffa en eller flera Thermobarer?
Om man räknar med att varje häst i hagen behöver kunna få dricka 20-40 liter vatten per dygn, så kan man endera skaffa en tillräckligt stor Thermobar som kan fyllas med en vattenslang (eller hinkar) en gång per dygn, eller så skaffar man två-tre stycken mindre, som fylls en gång per dygn.
Det är antagligen billigare att köpa en Thermobar eller t.o.m. två, än att joxa ihop en vattenkoppslösning om man inte redan har tillgång till en frostfri vattenledning till hagen.
Och så lurar man bort hästen med "vattenslangsfobi" med hjälp av en färsk hötapp eller liknande medan man fyller Thermobaren (eller de två-tre Thermobarerna) med en slang.
Om hästarna står inne på natten, så fyller man ju enklast när hästarna ändå är inne i stallet? Så då är ju inte "vattenslang" ett problem.
Innan jag hade gjort det stora jobbet och tagit den stora kostnaden med att gräva ner frostfria vattenledningar så jag kunde skaffa Thermobarer med flottör i hagarna, det , så hade jag "bara" själva Thermobarerna, som fylldes en gång/dygn med hjälp av en vattenslang med automatisk upprullning som hängde frostfritt i ett varmt utrymme.
Till fyra-fem hästar i ena vinterhagen, hade jag en stor rackare på 250 liter, som aldrig ens var nära att ta slut innan jag fyllde igen. I en annan hage hade jag en på 130 liter, till tre unghästar, där kunde det ibland vara lite åt bottenskyla hållet vissa dagar, men oftast var där en betryggande marginal med vatten kvar.
Rengöring är relativt enkelt. För mindre Thermobarer, så passar man på att köra runt med diskborsten och så tömma ut "restvattnet" innan man fyller på när det börjar växa alger, för större Thermobarer får man tömma genom bottenpluggen, eller, om man inte vill riskera is i närheten, så bär man man iväg med hinkar till något ställe där man inte riskerar att skapa en isbana till hästar eller människor.
Tyvärr är det så "tråkigt" att alla varianter på frostfritt vatten till djur, är förenade med endera besvär (som att gräva ner frostfria vattenledningar) eller kostnader (inköp av dyr hårdvara), oftast bägge två...