Sv: Vad för olika mat får era marsvin?
Marsvin mår bäst i en flock med varierande åldrar på en stor yta.
Mänsklig kontakt är inget nödvändigt för dom för att trivas med livet utan människor. Det är bara vi människor som intalar oss om hur viktiga vi är för djuren.
Snuttifierar man marsvin är det klart att det är förfärligt med 50-60 marsvin men skall du hålla på med seriös avel och ta dig framåt i den krävs det minst 15 vuxna djur och det är minimum. Allt under och aveln funkar inte och det är knappt att det funkar med 15 stycken och det får inte gå för mycket snett och komplikationer hos marsvin är hög när det gäller avel. Högre än de flesta djur.
Själv får jag le glatt och säga till mig själv att det är bara att ta nya tag eftersom jag har för litet avelsmaterial och det gick åt pipan eftersom en av mina hannar visar sig fått starr och därför är hans avkommor tagna ur avel. Det är jobbigt att komma någon vart med avel när man har för få avelsdjur.
Leta efter Cassiopeia och marsvin på internet så kan du på deras hemsda se hur deras marsvin bodde och jag vet att dom hade runt 50-60 stycken när dom höll på med aveln.
Marsvin som föds upp för utställning/ras är oftast väldigt hanterade och pysslade med eftersom det skall trimmas och plattränas odyl och det kräver att man tar ut marsvinen för att fixa och dona.
Att massproducera pga pengar är en omöjlighet för man får vara nöjd om det går ett jämt ut med kostnader för marsvin och vad man får in på att sälja. Däremot om du läser på mer om avel så kommer du också förstå varför en stor avelsbas är en nödvändighet om man vill komma framåt i aveln. Alla petavlar inte sina djur och petavel har sällan annat mål än att få gulliga ungar. Petavel har sällan koll på arvsbara sjukdomar, arvsbara fel, vad för skräp som kan finnas i linjerna, hur livslängden är, hur temperamentet är mer än hos mamman och pappan, vad som inte är lämpligt att korsa om man inte vill ha fram lethal white osv.
Hur dom har det i USA kan ju diskuteras och det är lite olika också beroende på ras och uppfödare. Jag tycker inte om små burar och gallergolv som dom sätter långhåren i och det finns brister men det finns också massa kunskap som man inte kan få på annat sätt än erfarenhet och den biten får jag väl tillgodosedd av dom stora uppfödarna. För det handlade om kunskap och materialstorlek.
Burar är en helt annan femma och en helt annan diskussion och har inget med mat att göra alls. Det är egentligen samma med aveln men det liksom bara slank in när det blev på tal om antalet marsvin.
Aveln i USA är dock oftast bättre än i Svergie eftersom dom normalt sätt har mer is i magen. Det är något som är svårt att ha om man snuttifierar marsvinet för mycket.
Jag har dock sett god marsvinshållning hos dom med större marsvinsantal i Svergie och flertalet som har hus har sina marsvin på utegång fina sommardagar och stora hemmabyggda burar. Dom som inte har trädgård går ofta ut och plockar gräs till sina marsvin vilket jag också gör. I sommar skall jag lära mig och hitta kirskål eftersom det är massa c-vitaminer i det.
Skygga marsvin är dåligt avlade marsvin precis som bitska hamstrar är dåligt avlade hamstrar. Marsvin skall vara rätt tama att hantera även om den inte sett skymten av en människa på månader precis som att det skall vara lätt att sätta ner ett nytt marsvin även om det första varit ensamt i 2 år. Skygghet skall inte ha något att göra men hur mycket man hanterat djuret utan är en betydande del hos djurets grundtemperament.
Att marsvin springer vid större snabba rörelser handlar inte om skygghet utan instinkt precis som vissa hästraser har större flyktinstinkt än andra. En överlevnadsinstinkt helt enkelt.
Ack nu blev det mer om avel.
Skall försöka hålla mig till ämnet mat vilket visserligen handlar om antal marsvin för att ta reda på vad som är bäst. Man ser även sådant i aveln eftersom resultat är påverkat delvis av maten.
Nu skall mina marsvin som håller på att svälta ihjäl få sina grönsaker
Dom är ju såååå hungriga och dör av svält fast dom har hö och pellets i buren
Marsvin mår bäst i en flock med varierande åldrar på en stor yta.
Mänsklig kontakt är inget nödvändigt för dom för att trivas med livet utan människor. Det är bara vi människor som intalar oss om hur viktiga vi är för djuren.
Snuttifierar man marsvin är det klart att det är förfärligt med 50-60 marsvin men skall du hålla på med seriös avel och ta dig framåt i den krävs det minst 15 vuxna djur och det är minimum. Allt under och aveln funkar inte och det är knappt att det funkar med 15 stycken och det får inte gå för mycket snett och komplikationer hos marsvin är hög när det gäller avel. Högre än de flesta djur.
Själv får jag le glatt och säga till mig själv att det är bara att ta nya tag eftersom jag har för litet avelsmaterial och det gick åt pipan eftersom en av mina hannar visar sig fått starr och därför är hans avkommor tagna ur avel. Det är jobbigt att komma någon vart med avel när man har för få avelsdjur.
Leta efter Cassiopeia och marsvin på internet så kan du på deras hemsda se hur deras marsvin bodde och jag vet att dom hade runt 50-60 stycken när dom höll på med aveln.
Marsvin som föds upp för utställning/ras är oftast väldigt hanterade och pysslade med eftersom det skall trimmas och plattränas odyl och det kräver att man tar ut marsvinen för att fixa och dona.
Att massproducera pga pengar är en omöjlighet för man får vara nöjd om det går ett jämt ut med kostnader för marsvin och vad man får in på att sälja. Däremot om du läser på mer om avel så kommer du också förstå varför en stor avelsbas är en nödvändighet om man vill komma framåt i aveln. Alla petavlar inte sina djur och petavel har sällan annat mål än att få gulliga ungar. Petavel har sällan koll på arvsbara sjukdomar, arvsbara fel, vad för skräp som kan finnas i linjerna, hur livslängden är, hur temperamentet är mer än hos mamman och pappan, vad som inte är lämpligt att korsa om man inte vill ha fram lethal white osv.
Hur dom har det i USA kan ju diskuteras och det är lite olika också beroende på ras och uppfödare. Jag tycker inte om små burar och gallergolv som dom sätter långhåren i och det finns brister men det finns också massa kunskap som man inte kan få på annat sätt än erfarenhet och den biten får jag väl tillgodosedd av dom stora uppfödarna. För det handlade om kunskap och materialstorlek.
Burar är en helt annan femma och en helt annan diskussion och har inget med mat att göra alls. Det är egentligen samma med aveln men det liksom bara slank in när det blev på tal om antalet marsvin.
Aveln i USA är dock oftast bättre än i Svergie eftersom dom normalt sätt har mer is i magen. Det är något som är svårt att ha om man snuttifierar marsvinet för mycket.
Jag har dock sett god marsvinshållning hos dom med större marsvinsantal i Svergie och flertalet som har hus har sina marsvin på utegång fina sommardagar och stora hemmabyggda burar. Dom som inte har trädgård går ofta ut och plockar gräs till sina marsvin vilket jag också gör. I sommar skall jag lära mig och hitta kirskål eftersom det är massa c-vitaminer i det.
Skygga marsvin är dåligt avlade marsvin precis som bitska hamstrar är dåligt avlade hamstrar. Marsvin skall vara rätt tama att hantera även om den inte sett skymten av en människa på månader precis som att det skall vara lätt att sätta ner ett nytt marsvin även om det första varit ensamt i 2 år. Skygghet skall inte ha något att göra men hur mycket man hanterat djuret utan är en betydande del hos djurets grundtemperament.
Att marsvin springer vid större snabba rörelser handlar inte om skygghet utan instinkt precis som vissa hästraser har större flyktinstinkt än andra. En överlevnadsinstinkt helt enkelt.
Ack nu blev det mer om avel.
Skall försöka hålla mig till ämnet mat vilket visserligen handlar om antal marsvin för att ta reda på vad som är bäst. Man ser även sådant i aveln eftersom resultat är påverkat delvis av maten.
Nu skall mina marsvin som håller på att svälta ihjäl få sina grönsaker
Dom är ju såååå hungriga och dör av svält fast dom har hö och pellets i buren