Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Choklad skrev:Jadu... och våra värper året runt (dock något mindre nu på vintern) med bara vanliga lysrör helt utan uv stråling hos sig på dagar och kvällar, släkt på natten, ingen värme alls.. så ja vad vet du om hur vanliga lampor/lysrör kan på verka våra djur och oss själva... :smirk:
Mia_R skrev:Starkt ljus påverkar oss alla. Vilda fåglar som lever i städer kan börja häcka mitt i vintern om de utsätts för starkt ljus av alla lampor. Den vanliga julstjärnan kräver 12-timmars dygn för att blomma, i vanliga hem blommar de inte om ifall de står för ljust och varmt. Folk som lider av vinterdepressioner och får ljusterapi mår bättre. Det är hur starkt ljuset är som påverkar vår hypofys, vid ljusterapi är allt vitt, vitt, vitt. Kläder, väggar, tak, golv, möbler, allt för att det ska bli så ljust som möjligt. Det är inte för inte som det kallas för vårkänslor när ljuset återvänder efter en lång vinter.
rocki skrev:Tycker bara du skriver festligt...
Mangis skrev:Jag tror som du, att det krävs ljus av rätt våglängd för att sätta igång processen i hypofysen. Det är ju många kanaler i kroppen som energin ska gå genom innan processen är klar, och det borde vara ett tämligen specialiserat filter. Om vanliga lysrör räckte borde inte jag som lärare tycka att det är sååå tungt under vinterhalvåret.
Ingen som har orkat söka på fenomenet? Jag har min "husdjursbok" på vinden, tyvärr...
tigerfisken skrev:Fast min häst lägger inte ägg på sommaren heller... Jag har aldrig sagt att jag vet, jag har bara undrat om det inte är så och jag tror fortfaran de att det riktiga solljuset påverkar pälsfällningen mer än lysrör. Men jag kan ju ha fel. Har aldrig testat, men om det är så så är det ju bara att brassa på, då kan vi ju ha tänt skitmycket i stallet så kanske vi slipper klippa hästarna.
tigerfisken skrev:Har aldrig testat, men om det är så så är det ju bara att brassa på, då kan vi ju ha tänt skitmycket i stallet så kanske vi slipper klippa hästarna.
SO Hovslagare skrev:Dessvärre så åker du då på ökade hovslagarkostnader:smirk: för det är samma med hovarna, tillväxten styrs av ljuset. Mera ljus = ökad tillväxt och det är ljuset in i ögat som styr päls och hovar. Det spelar alltså ingen roll huruvida dom är täckade. Tester har visat att vanligt lysrörsljus påverkar i högsta grad.
Det där var intressant, min ena häst hovar växer som sjutton på vintern hovslagaren skratta varje gång och undra vad sjutton jag ger henne för mat...SO Hovslagare skrev:Dessvärre så åker du då på ökade hovslagarkostnader:smirk: för det är samma med hovarna, tillväxten styrs av ljuset. Mera ljus = ökad tillväxt och det är ljuset in i ögat som styr päls och hovar. Det spelar alltså ingen roll huruvida dom är täckade. Tester har visat att vanligt lysrörsljus påverkar i högsta grad.
Maten har det konstaterats att den inte någon nämnvärd påverkan på tillväxthastigheten. Obs gäller givetvis friska normalfodrade hästar.rocki skrev:Det där var intressant, min ena häst hovar växer som sjutton på vintern hovslagaren skratta varje gång och undra vad sjutton jag ger henne för mat...
rocki skrev:Hittade en sida här:
http://www.agria.se/Agria/text.nsf/id/4267:smirk:
Den funkade inte så bra....kopierade en snutt
Hårremmen.Hästar som sätter tjock vinterpäls och inte klipps behöver oftast inte täcke. När det blir kallt ställer sig hårstråna upp, vilket ger en isolerande effekt med den varma luften samlad nära huden. Lägger man ett täcke på en sådan häst, minskas denna isoleringsförmåga i och med att hårstråna plattas till. Det är huvudsakligen tillgången på dagsljus som styr pälsansättning och -fällning, inte om det är kallt eller varmt ute. Föredrar man en oklippt häst som inte är alltför långhårig, kan man pröva med att förlänga tillgången på dagsljus genom att låta det vara tänt i stallet några timmar per dag, t ex fram till kvällsfodringen. Tränande hästar klipps ofta, för att de lättare ska bli av med överskottsvärmen efter ridning och för att torka snabbare. De som är klippta mycket kan behöva täcke. Däremot behöver sällan den spårklippta hästen (lämpligt för lätt träning/promenadridning) täckas. Den torkar snabbt när den svettas.
rocki skrev:Lite märkligt, för här säger dem att maten har stor betydelse...på både kvaliten och tillväxten....( naturligt vis ärftligt oxå) får väl fråga igen nästa gång han kommer....
SO Hovslagare skrev:En yttre sak som dock påverkar tillväxten mycket är smärta och inflammation, då ökar det rejält.