Ägghalvor är standard på nästintill alla restaurangjulbord vågar jag påstå. Varianten som
@Gnist postade bild på är nog den vanligaste, men den går att variera hur mycket som helst. (Hittade för övrigt
en intressant artikel om ägghalvornas historia på smörgåsbord och julbord.) Jävligt gott har en
vegansk variant av ägghalvor "...till påsk eller jul". Så jag tror att vi kan konstatera att ägghalvor är ett självklart inslag på julbordet. Därmed inte sagt att de finns på alla julbord (eller att du "måste" ha dem på ditt
).
Julbordet är ju egentligen ett traditionellt smörgåsbord där man lagt till en del saker som förknippas med julen och tagit bort andra som inte gick att få fatt på under vintern. En del rätter, t ex sill och ost, har kunnat förvaras länge under lång tid och därför funnits på smörgåsbordet/julbordet oavsett årstid.
Julskinka, dopp i grytan, risgrynsgröt eller ris a la malta, äpplen, apelsiner och olika kålvarianter är väl typiska rätter som traditionellt har att göra med just julbordet eftersom man slaktade grisen inför jul, olika sorters kål och äpplen gick att få tag på, apelsinsäsongen i södra Europa är nu o s v. I en tid när hönsen ännu inte värpte vintertid kan vare sig omelett eller ägghalvor funnits på julbordet, men väl hört till smörgåsbordet andra tider på året. Men smörgåsbord/julbord har väl vuxit lite organiskt i och med att tiderna ändrats.