Sv: Uppdrag Bantning! (Bantningstråd nr 2)
De berättar ju inte vad de har använd för scoring vid sin BCS. Det kan ju skilja oerhört mellan olika "modeller"!
Verkar vara väldigt knepigt, om fettreserver försvinner och hästen minskar i omfång bör BCS minska också i och med att det är det man oftast mäter?
Men som sagt, det beror på hur man poängsätter. Hennekes skala tycker jag är kanonbra.
Och som de avslutar den lilla artikeln: "..the relationship between actual measurements of body fatness and the external appearance of the pony".
Vi kan ju inte se med blotta ögat vad som sker inne i hästen kropp (bra argument för beräknad foderstat med analyserat foder!). Vi kan inte se om fett runt organ har försvunnit, bara när det "ytligare" fettet går åt. Men därmed inte sagt att det är onödigt att mäta/väga regelbundet, vilket i sin tur inte utesluter den dagliga kontrollen med öga och hand!
Kom att fundera lite mer än jag borde:
Jag undrar vilka reserver som går åt först? Allra först ryker glykogenet, givetvis, men sen? Är det gul fettvävnad "längst in", runt ex mag-tarmkanal eller är det fett som ligger nära huden som går åt?
När blir fettvävnad brun? Kan det ske hos alla eller bara hos djur som inhiberar? Brunt fett måste väl vara "svårare" att bryta ner än gult?
Hur påverkar valet av fodermedel? Det är ju mer än just själva närinsanalysen som spelar roll menar jag. Har vissa fodermedel större benägenhet att lagras än andra? Har alltid fått höra att korn ger hull i och med sin höga fetthalt, som lagras in och inte används direkt som energi (såvida det inte är brist, något som behövs nu läggs inte på lager). Sant eller ej?
De berättar ju inte vad de har använd för scoring vid sin BCS. Det kan ju skilja oerhört mellan olika "modeller"!
Verkar vara väldigt knepigt, om fettreserver försvinner och hästen minskar i omfång bör BCS minska också i och med att det är det man oftast mäter?
Men som sagt, det beror på hur man poängsätter. Hennekes skala tycker jag är kanonbra.
Och som de avslutar den lilla artikeln: "..the relationship between actual measurements of body fatness and the external appearance of the pony".
Vi kan ju inte se med blotta ögat vad som sker inne i hästen kropp (bra argument för beräknad foderstat med analyserat foder!). Vi kan inte se om fett runt organ har försvunnit, bara när det "ytligare" fettet går åt. Men därmed inte sagt att det är onödigt att mäta/väga regelbundet, vilket i sin tur inte utesluter den dagliga kontrollen med öga och hand!
Kom att fundera lite mer än jag borde:
Jag undrar vilka reserver som går åt först? Allra först ryker glykogenet, givetvis, men sen? Är det gul fettvävnad "längst in", runt ex mag-tarmkanal eller är det fett som ligger nära huden som går åt?
När blir fettvävnad brun? Kan det ske hos alla eller bara hos djur som inhiberar? Brunt fett måste väl vara "svårare" att bryta ner än gult?
Hur påverkar valet av fodermedel? Det är ju mer än just själva närinsanalysen som spelar roll menar jag. Har vissa fodermedel större benägenhet att lagras än andra? Har alltid fått höra att korn ger hull i och med sin höga fetthalt, som lagras in och inte används direkt som energi (såvida det inte är brist, något som behövs nu läggs inte på lager). Sant eller ej?