Eftersom berggrund, och därmed jordar med hög halt av arsenik, finns på vissa ställen (i vissa länder och/eller världsdelar) där ris odlas, medan det på andra ställen (länder och/eller världsdelar) finns lite arsenik i jordarna, så tycker jag att det är mycket märkligt att det inte finns ett krav på att ursprungsmärka ris.
Ursprungsmärkning skulle göra det lättare att välja bort ris från högriskområden för arsenik, men också möjliggöra bättre val om hur bra riset är producerat ur andra perspektiv. Vill man verkligen köpa ris från vissa diktaturer t.ex.? Finns det områden där risodlingen blivit miljömässigt ohållbar?
Personligen försöker jag hålla mig till "närproducerat" ris, alltså europeiskt ris. I Europa så odlas ris mer storskaligt främst i Italien, men även i Spanien, Grekland, Portugal och Grekland.
I de här länderna finns matkultur som innefattar ris med månghundraåriga anor, med lokala spännande sorter av ris, och maträtter som är knutna till lokala/nationella sorter.
Utav någon anledning, som jag själv inte förstår mig på, så gillar jag inte Jasminris. Kan det hänga ihop med att jag är en av de där som inte kan äta färsk koriander (smakar som tvål - typ)?