Sv: Triangelmärkt!
Man MÅSTE aldrig triangelmärka hästar! Utan triangelmärkning är en 'service' från försäkringsbolagen till hästägarna. Genom triangelmärkningen får man en möjlighet att få ut större delen av livförsäkringsbeloppet (brukar dras av 10 000 kr från det, men kolla aktuellt bolag för säker siffra för just dem) OCH samtidigt kunna behålla sin häst.
En Triangelmärkt häst är UTDÖMD. Sedan är det ÄGAREN som väljer om de vill avliva hästen och få ut hela försäkringsbeloppet eller om man vill T-märka och behålla hästen och få ut lite mindre del av försäkringsbeloppet.
Det krävs tre saker för att en häst ska kunna triangelmärkas idag:
1. Att den varaktigt förlorat sin användbarhet som ridhäst (hur mkt den måste förlorat skiljer sig mellan bolagen, men t ex Agria har statuerat det som utföra rörelser i Lätt klass tex). Den blir alltså utdömd av veterinär.
2. Att veterinär anser att hästen kan leva vidare utan att det strider mot djurskyddslagen. Du kan alltså inte triangelmärka en häst som lider av att gå i hagen t ex.
3. Att FÖRSÄKRINGSBOLAGET godkänner utdömningen och triangelmärkningen.
En triangelmärkt häst får inte tävlas. Någonsin mer. Man kan ALDRIG häva en triangelmärkning, hur frisk hästen än blir. Träning för tävling jämställs fö med tävling, men det är ju en gråzon..
När allt dungerar som det ska (missbruk finns alltid) så är en triangelmärkt häst avelssto, hagpensionär/sällskapshäst eller promenadhäst. Det är alltså en rejäl begränsning av användbarheten vi talar om.
Triangelmärkningen innebär alltså att hästen är utdömd av veterinär, men av djusskyddsskäl kan leva vidare, men den har varaktigt förlorat sin användbarhet som ridhäst. Den är också delersatt av försäkringsbolaget, livförsäkringen har löst ut. Och den har reservationer i framtida liv- och veterinärvårdsförsäkringar för det den blev triangelmärkt för och komplikationer till detta. (blir den triangelmärkt för hälta får den reservationer på alla fyra benen t ex).