Tio liter om dagen om du ska vattna med kanna.
Räcker det verkligen? Jag tycker det inte borde sjunka ner ordentligt en varm sommardag.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Tio liter om dagen om du ska vattna med kanna.
Gå ut nånstans i en skog nära lite villakvarter så kan du nog hitta en massa vintergröna att gräva upp... Till kommunens glädje. Jag vet många platser där den växer i naturen och det är på sina ställen flera hundra kvadratmeter den täcker.
Grundprincipen för de flesta lökar är väl att de sätter blad som de på hösten tömmer på näring? Näringen går ner i löken för att ge ny blomning nästa år.Jag har undrat hur man ska göra med alla lökar. Ska man lämna dem kvar i backen där det finns möjlighet? Annars flytta och sätta ner i en kruka som du säger? Ställa mörkt under sommaren och sätta ner igen i höst?
Absolut, men jag inbillar mig att dom kräver som allra mest bevattning som nyplanterade. Sen får dom ju mer och mer rötter och klarar iaf liiite mer slarv.Eftersom man ska vattna växter 2-3 säsonger efter plantering så spelar det ingen roll för själva vattningen om man planterat på hösten eller på våren. Däremot om man har en fuktig och lång höst kan det vara lättare och mindre stressigt att plantera då, men man får vara desto mer vaksam på vårkanten och vattna när växten börjar vakna. Oavsett om du planterar på hösten eller våren ska du alltså vattna minst 2 somrar efter plantering.
Det jag fått lära mig är att bärbuskar planteras bäst när de är i vila. Dvs på våren innan bladen riktigt slagit ut eller på hösten när de börjat fälla bladen.Angående buskar kommer vi nog vara hemma resten av sommaren med undantag för någon vecka här eller där, så vattning borde funka. Annars får vi ta det i höst helt enkelt!
Allt beror ju på hur stor busken är. Jag skulle säga att vattna 2 ggr per vecka och ca 30 liter per gång är lagom. På större träd brukar man säga 70 liter 2 ggr per vecka, men så stora träd köper man ju ofta inte hem till sin trädgård.Jag har ju en tendens att vattna med vattenkanna och häller typ tio liter på en ny buske i veckan (eller borde). Jag är lite osäker på hur mycket vatten som kommer ur en slang på en halvtimma eller en minut (vilket är så länge som man orkar stå med slangen och som jag tror är betydligt under tio liter) eller vad det kan vara.
Så frågan är om tio liter i veckan duger och hur mycket vatten man får ur slangen på en halvtimma
Använt spridare bara när jag vill vattna barnet också.
Krukade växter kan du plantera när som helst bara du vattnar. Men ska du gräva upp och plantera om eller plantera barrotat så är det under viloperioden det är bäst.Det jag fått lära mig är att bärbuskar planteras bäst när de är i vila. Dvs på våren innan bladen riktigt slagit ut eller på hösten när de börjat fälla bladen.
Allt beror ju på hur stor busken är. Jag skulle säga att vattna 2 ggr per vecka och ca 30 liter per gång är lagom. På större träd brukar man säga 70 liter 2 ggr per vecka, men så stora träd köper man ju ofta inte hem till sin trädgård.
@NinnururJag hade inte använt kanna, 10 liter är ingenting i sammanhanget.. Jag vet inte flödet i min slang (det är inte jättehårt tryck i den) men jag tycker jag ser på jorden och hur växterna frodas hur mycket vatten som krävs. Jag har vattnat på det här sättet i många år och bevisligen fungerar det.
Edit: En extremt grov uppfattning (baserat på mängden en borriggspump ger och mitt extremt grova ögonmått ) är att min slang ger mellan 4 och 8 minutliter.
Mina fuchsiasticklingar, som ju faktiskt blivit hyfsat stora plantor nu, fick flytta ut idag. Jag kommer linda in dem i några varv fiberduk under en tid. Hoppas det funkar.
Visa bifogad fil 91079
Prova att kruka om den och plantera den djupare så att mer av stammen hamnar under jord och det bildas rötter över skadan också.Min mest prioriterade tomat växte jättebra men har nu tvärdött Hoppas verkligen att skadan på bild är pga att jag inte varit varsam nog istället för kryp. Vi säger så va?
Visa bifogad fil 91080
Det låter heeeelt ljuvligt! Grattis! Utöver vad som redan sagts om buskar osv, så kan du göra avläggare (hos vänner, grannar, familj) nu om du vill, lagom att gräva upp och sätta ner i jorden i vår, så har du massor av buskbäbisar gratis. Att ta sticklingar efter skörden i höst går bra på mycket och kan också vara ett roligt sätt att få börja ”nu” och ha mycket växtmaterial för utplantering till våren.ÄNTLIGEN kan jag joina den här tråden! Vi har köpt hus med jätteträdgård (med stadsmått mätt då..) och ett ORANGERI. Är så pepp!
I orangeriet finns idag ett stort olivträd och vinrankor. I trädgården finns typ 5 aprikosträd (varav det äldsta gav 200 kg frukt förra året! I år dock frostnupet så oklart om det alls blir någon skörd), några äppelträd av olika sorter, två plommonträd (ett med blå plommon och ett med rödgula-lila) och ett svart mullbärsträd. Ett litet fläderträd också.
Vi får tillträde midsommarveckan. Vad kan man göra i trädgården då i zon 1? Är det för sent att plantera bärbuskar? Vill ympa in vännernas magiska Aroma och som jag förstått görs det bäst på våren? på ett av de mindre äppelträden. Vad kan man odla i grönsaksväg så sent? Anlägga sparrisland? Svartkål? Vad är bättre att spara till hösten eller nästa vår? Vad kan man sätta i orangeriet så sent? Det finns uppmurade jordbäddar som bara väntar på plantering!
Vi kan inte förodla något för vi tågluffar i 2,5 veckor precis innan tillträdet så det blir ingen vattning av plantor då. Känns tyvärr som att vi flyttar in i helt fel säsong även om vi såklart får hela sommaren att njuta i trädgården
Har fått massa tips från förra ägarna på vilka platser i trädgården som mina odlingsidéer kan platsa, så även om man ska bo in sig och känna efter så finns det en del grejer jag vill få igång så fort som möjligt eftersom de kommer ta några år på sig att ge skörd.
Jag har ju en tendens att vattna med vattenkanna och häller typ tio liter på en ny buske i veckan (eller borde). Jag är lite osäker på hur mycket vatten som kommer ur en slang på en halvtimma eller en minut (vilket är så länge som man orkar stå med slangen och som jag tror är betydligt under tio liter) eller vad det kan vara.
Så frågan är om tio liter i veckan duger och hur mycket vatten man får ur slangen på en halvtimma
Använt spridare bara när jag vill vattna barnet också.
Ja vi får se, testar nu så får vi se vad det barkar hän.Hoppas! jag hade verkligen funderat på att testa efter att ha sett en tutorial, den skulle liksom läggas ned, inte stoppas ned som jag trodde. Men jag har inte provat.
Däremot ploppade jag ned en pepparrot i en pallkrage där inget utom hallon vill växa ändå, håller tummarna! för att det blir en lagom mängd pepparrot i pallkragen men inte för mycket eller för lite.
Hade det som gott ogräs på en släktings sommarställe när jag var liten (jag odlade lite där)
Och ni som trädgårdsstressar: Ta det som det kommer, gör det som funkar. Kom ihåg att säsongen är lång (särskilt om en vill sommar- och höstså), att det kommer fler år och att det viktigaste är att det är kul. Jag har skalat ner något ohemult i år, vilket är lite sorgligt men sååå skönt.
Ja det kanske vore en lösning, det där är enda anledningen som jag ser till varför den plötsligt lagt av. Egentligen slutkrukan men har någon ny odlingssäck från Jula som kan gå att stoppa ner den i! Hade samma sorts tomat som levde förra året trots en betydligt större skada så borde ge denna en sista chansProva att kruka om den och plantera den djupare så att mer av stammen hamnar under jord och det bildas rötter över skadan också.