Alltså skratta inte nu men jag har 3 buskar med svarta vinbär som jag ska skörda för första gången i år men hur vet jag när de är mogna? Och finns det ngt tips för att skörda på ett enkelt sätt?
1. Smaka
2. Nej
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Alltså skratta inte nu men jag har 3 buskar med svarta vinbär som jag ska skörda för första gången i år men hur vet jag när de är mogna? Och finns det ngt tips för att skörda på ett enkelt sätt?
Ja, det är luft du vill ha. Lite i taget.Om man delar upp det kan man då göra en del i varje åtgärdsäsong eller får man välja en av säsongerna och sedan hålla sig till det?
Alltså om man åtgärdar trädet i september och sedan i februari och sedan i september och sedan i februari osv. Eller om man börjar åtgärda i september fortsätter nästa september osv..
Det är nog inte så många huvudgrenar på trädet men en massa mindre små grenar som sticker iväg från huvudgrenarna. Det är därför trädet är så kompakt. Antar att det är (mycket) mer luft i trädet man vill ha in?
(Såg först nu länken. Skall kika där)
Hur ska de smaka då?1. Smaka
2. Nej
Jag tror snarare att det mest är klippt som en häck, dvs klippt utanpå det som sticker ut utanför själva "bollen".Ja, det är luft du vill ha. Lite i taget.
Jag har tagit lite varje gång. Dvs som du skriver - JAS, vår, JAS osv
Den där många huvudgrenarna som sticker iväg är antagligen vattenskott. Något har orsakat det. Vad? Har trädet gödslats? Beskurits hårt?
Bra bild från juniper
Tydligen har detta orsakats av för kraftig beskärning som gett trädet panik så det börjar skjuta vattenskott i rejäla mängder. Kanske är det såhär ditt träd ser ut när det är avlövat.
Det är över huvud taget lättare att se när trädet är avlövat. Dvs på vårvintern. Men beskärning under JAS driver inte tillväxt på samma sätt som vårbeskärning gör.
Inte moget.Hur ska de smaka då?
Jag har aldrig ätit bara svarta vinbär utan antingen har de varit i en bärblandning eller vidgjorda i form av saft, gelé osv
Smakade ett i morse och det var lite surt men inte extremt. Inte hårt när man klämde på det men inte heller mjukt
Ok då ska jag hålla utkik dåInte moget.
Mogna bär är mjuka. Du trycker sönder dem med tungan.
de flesta vinbär mognar lite i taget. När samtliga bär är svarta och mjuka på klasen då är de mogna.
Jag hade enbart hållit mig till JAS under de där förutsättningarna, för att slippa ännu mer vattenskott. Att beskära på vårvintern stimulerar tillväxten, däremot är det ett jättebra tillfälle att noga granska trädet utan en massa löv och ev märka upp de grenar som ska tas bort under JAS.Om man delar upp det kan man då göra en del i varje åtgärdsäsong eller får man välja en av säsongerna och sedan hålla sig till det?
Alltså om man åtgärdar trädet i september och sedan i februari och sedan i september och sedan i februari osv. Eller om man börjar åtgärda i september fortsätter nästa september osv..
Det är nog inte så många huvudgrenar på trädet men en massa mindre små grenar som sticker iväg från huvudgrenarna. Det är därför trädet är så kompakt. Antar att det är (mycket) mer luft i trädet man vill ha in?
(Såg först nu länken. Skall kika där)
Plocka klasarna som de är och frys in eller koka saft/gelé på dem som de är, alternativt plockar du klasarna och tar sedan en gaffel och dra genom klasen så trillar bären av.Alltså skratta inte nu men jag har 3 buskar med svarta vinbär som jag ska skörda för första gången i år men hur vet jag när de är mogna? Och finns det ngt tips för att skörda på ett enkelt sätt?
Då är vi oenseJag hade enbart hållit mig till JAS under de där förutsättningarna, för att slippa ännu mer vattenskott. Att beskära på vårvintern stimulerar tillväxten, däremot är det ett jättebra tillfälle att noga granska trädet utan en massa löv och ev märka upp de grenar som ska tas bort under JAS.
Hur ska de smaka då?
Jag har aldrig ätit bara svarta vinbär utan antingen har de varit i en bärblandning eller vidgjorda i form av saft, gelé osv
Smakade ett i morse och det var lite surt men inte extremt. Inte hårt när man klämde på det men inte heller mjukt
Tänkte göra saft och gelé men behöver ju inte plocka allt på en gångJag gissar på att de alldeles strax är lagom till gelé. Nu är jag ingen fan av vinbär, speciellt inte svarta, men ska du göra saft hade jag låtit dem mogna lite mer.
Sådana har jag,dom står väldigt dumt till,men dom går alltså att flytta ¨på våren?!Jag har hittat en Hemerocallis på gården Nu är bara problemet att jag måste komma ihåg att märka ut den så jag kan flytta den i vår
Sådana har jag,dom står väldigt dumt till,men dom går alltså att flytta ¨på våren?!
Äh!Ja, det är då det är bäst.
Äh!
Dagliljor är tåliga för de har så köttiga rötter. Dem kan du flytta när och hur som helst.
gräv upp den och ställ den lite bättre och fetare. Vattna rejält första veckan. Sedan är det inga bekymmer längre.
Äsch. Du har ju en hel kader gräv-villiga bukare på ingång. Förbered för attack baraMen JAG har inte lust att gräva nu, det är fullt upp ändå... #ved
Äsch. Du har ju en hel kader gräv-villiga bukare på ingång. Förbered för attack bara