Ääääntligen dags att så i mina pallkragar!
Har inte hunnit tidigare, men nu har det ju blivit sommar plötsligt så bäst att skynda sig. Har preppat dem med hästbajs i botten, sen föregående års gödsel (som låg i botten) och jord välblandat med maaassor av maskar, och sist lite ekologisk köpejord på toppen. Har dessutom utökat med en till pallkrage, så nu blir det dubbel yta för ätbart i år.
Men jag kan inte bestämma mig riktigt för hur jag ska så. Förra året sådde jag i rader längs kortsidorna. Sen läste jag om square foot gardering och nu vet jag inte om jag ska byta system eller köra på som förra året.
Ska så typ samma saker som förra året. Två sorters morötter (vanliga och vita), rödbetor, mangold och så har jag fått yin yang-bönor (buskbönor) av några vänner och de ska också sås. Kanske får plats med något mer, vad skulle ni komplettera med?
Och
@Philosophia apropå din häck... På bilden nedan syns för övrigt vår lite deppiga avenbokshäck. Den är fem år gammal nu och tyvärr väldigt krokig, då den fick en hård start första vintern med en meter snö och hård skare från november ända in i mars. Har haft stödpinnar i den hela tiden men den lever sitt eget liv.
Funderar på att införskaffa armeringsjärn och köra ner på de värsta ställena där den är sned. Nu har den förstås precis börjat slå ut så den ser ju extra ynklig ut, men vi får se om jag lyckas få den tätare under året. Har klippt den tre gånger per år de senaste somrarna men det ger typ ingen effekt tyvärr. Den har fått blåkornsgödning också. Kanske behöver extra vattning också. Håll tummarna, för om ett år står där bakom en hel radhuslänga och jag avskyr insyn.
Så här ser min äng ut än så länge. Det enda som blommar just nu är humleblomster, men det växer så det knakar nu när värmen kommit. Ska bli spännande att se hur den kommer se ut nu år två!
Och så en bild på mitt jordgubbsland som jag pga okunskap gravt misskötte förra året. Var alldeles för slapp med att ta bort revor så nu kommer jag få ett himla sjå med att rensa.
Ska försöka ge bort småplantor till några bekanta som ville ha, blir spännande att se om jag lyckas få till det. Och jag har inte gödslat heller, är det för sent att göra det nu? Har ett lager täckbark överst, hur går jag bäst tillväga i så fall?
Så här såg min grönsaksodling ut förra året. Längst bort två rader morötter, sen en rad rödbetor, en rad mangold och närmast en rad väldigt övervuxen och maskäten sallad. I år kommer jag så salladen i en balkonglåda istället, och så i omgångar så att jag hinner äta upp den.