Tittar in i ditt kök, del 9

Status
Stängd för vidare inlägg.
Fredagsshoppingen resulterade (utöver klämskador av trängseln i mataffären) i en halv laxsida. Ugnsbakade den på låg temperatur och slängde in en hel kvist körsbärstomater, aubergine, schalottenlök och lite potatis vänt i olja och salt bredvid.

Tomaterna och löken blev himmelska(övrigt mer ordinärt)! Hade en liten bönsallad med vinaigrette till.
 
Hur kändes det som helhet? Låter lite underligt komponerat tycker jag. Alltså menyn, inte rätterna i sig.

Det kändes inte som en treenighet heller ;) Men helhet i sig är sällan något jag strävar efter när jag lagar mat själv heller. Förutom i varje rätt då, men absolut inte att en trerätters måste ha ett genomgående tema a la 3 "exotiska" rätter, eller 3 "husmansrätter" eller 3 något annat. Tar det jag är sugen på helt enkelt, oftast blir det bra :)
 
Det kändes inte som en treenighet heller ;) Men helhet i sig är sällan något jag strävar efter när jag lagar mat själv heller. Förutom i varje rätt då, men absolut inte att en trerätters måste ha ett genomgående tema a la 3 "exotiska" rätter, eller 3 "husmansrätter" eller 3 något annat. Tar det jag är sugen på helt enkelt, oftast blir det bra :)
Aha du beställde själv så, jag trodde att det var en färdigkomponerad meny. :o Men då fattar jag!
 
Nej nej det var en färdigkomponerad meny @Trani
Men nu blir jag nyfiken, lagar alla andra alltid trerätters efter ett tema?
Oftast har man ju olika viner till förrätt och huvudrätt och det skiljer sig ganska stort i smaker vad som passar till vad.
 
Nej nej det var en färdigkomponerad meny @Trani
Men nu blir jag nyfiken, lagar alla andra alltid trerätters efter ett tema?
Oftast har man ju olika viner till förrätt och huvudrätt och det skiljer sig ganska stort i smaker vad som passar till vad.
Kan inte påstå att jag lagar trerätters särskilt ofta men jag tänker absolut på det som en helhet när jag gör det. Inte att det ska vara ett visst tema men att smakerna ska funka lite ihop, komplettera varandra. Och det är ju givetvis en smaksak hur det ser ut! Jag tyckte att chili, koriander, sesam och sedan timjan och lamm lät lite.. urk. Men å andra sidan äter jag inte lamm så vad vet jag. :D
 
Intressant! Hade allt varit på samma tallrik hade jag nog också känt urk :D Men det var ju olika rätter, det första med vitt vin till och det andra med rött. Och huvuddelen i förrätten var lax, inte koriander osv. Var går gränsen? Toast skagen med citron och dill, och varmrätt med skogiga smaker a la svampsås, potatis, rödvinssky osv, funkar det i ett tema? Sånt här är spännande tycker jag, men jag har nog inte funderat så mycket på det heller..

Förra helgen åt jag ju ostron till förrätt och långkoks-chili till varmrätt, det var nog big no-no egentligen men allt var ju jättegott :angel::d
 
Nej nej det var en färdigkomponerad meny @Trani
Men nu blir jag nyfiken, lagar alla andra alltid trerätters efter ett tema?
Oftast har man ju olika viner till förrätt och huvudrätt och det skiljer sig ganska stort i smaker vad som passar till vad.
Nej nej det var en färdigkomponerad meny @Trani
Men nu blir jag nyfiken, lagar alla andra alltid trerätters efter ett tema?
Oftast har man ju olika viner till förrätt och huvudrätt och det skiljer sig ganska stort i smaker vad som passar till vad.
Jag lagar väldigt sällan trerätters. Är inte så förtjust i den idėn. Men det händer, tex ibland när min mamma fyller år. Då är det alltid ett tema. Hon önskar sig temat och jag lagar.

Men jag tycker att förrätt och varmrätt funkar sådär när man inte har kokerska.
 
Intressant! Hade allt varit på samma tallrik hade jag nog också känt urk :D Men det var ju olika rätter, det första med vitt vin till och det andra med rött. Och huvuddelen i förrätten var lax, inte koriander osv. Var går gränsen? Toast skagen med citron och dill, och varmrätt med skogiga smaker a la svampsås, potatis, rödvinssky osv, funkar det i ett tema? Sånt här är spännande tycker jag, men jag har nog inte funderat så mycket på det heller..

Förra helgen åt jag ju ostron till förrätt och långkoks-chili till varmrätt, det var nog big no-no egentligen men allt var ju jättegott :angel::d
Sashimi kanske är rundare i smaken än vad jag tänker mig? (Jag äter ju inte det heller så den här diskussionen är väldigt spekulativ från min sida ;)) Toast skagen tänker jag mig hade passat bättre till lamm-historien. Dill, citron och majonnäs (eller vad en nu har) är ju mycket mjukare och mildare än chili, koriander och lax.

Ostron och chili... :crazy: :rofl:
 
Glömde sonens dessert: Gärna saffransglass med hallonsås. Eller något med mycket hjortron om jag känner mig generös.
 
Det lät ju riktigt gott! @Petruska Men i första exemplet, vad menar du mer än nått med skaldjur/fisk? Det verkar ju som att kryddningen är det kritiska i komponerandet av trerätters. En chili-koriander-nudelsallad med räkor/fisk hade inte passat där eller?

Nåväl, jag kommer nog fortsätta att laga och äta det jag är sugen på i olika rätter, känns väldigt begränsande annars. Trerätters gör jag sällan dessutom :)

Var nyss och handlade grönsaker på torget, kom hem med en enorm kasse aubergine till fyndpris. Vad kan man göra mer än moussaka och baba ganoush? Den där tomat/aubergineförrätten t ex, vad är det mer i den? Har getost och valnötter hemma, känner spontant att det borde passa ihop. Eller bara pankofriterade skivor :d
 
Vad kan man göra mer än moussaka och baba ganoush?
Imam bayildi! Det är vad jag skulle behöva mot min baksmälla idag. :d Men det är Partnerns tur att bestämma och laga middag. Det här snacket om trerätters har fått mig lite sugen på att göra en efterrätt - vad kommer jag inte besluta mig för förrän jag vet vad Partnern tänker laga.
 
Precis bayildi jag fick upp när jag googlade nu! Kul! Eller, confit bayaldi hette det, samma sak? @Trani

Edit: Nä det var visst inte alls samma sak :p
 
Det blir visst sojastrimlor i tomatsås med mycket färsk timjan, klyftpotatis till. Jag kommer att göra en blå- och björnbärspaj med vaniljvisp.
 
Här blev det en snabbrätt med auberginen (men jag har ju många kvar att testa fler recept med ;) ). Delade på längden, penslade med olja och flingsalt och bakade dem i ugnen. Sista minutrarna på med några skivor chevre. Mixade ihop en typ vinegrette (fast utan vinäger då) av tahini, olivolja, limejuice, chiliflagor och honung. Serverade med sallad och rostade sesamfrön och såsen på alltihop, mums. Nu iväg på kalas där jag gissar på efterrätt!
 
Status
Stängd för vidare inlägg.

Liknande trådar

  • Låst
Kropp & Själ Startar en ny tråd, det börjar väl bli dags! Här blev det älgbiff med ljumma grönsaker, min kropp sa att den behövde lite kött efter...
109 110 111
Svar
2 202
· Visningar
114 116
Senast: ullo
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp