Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Jag måste snart rycka upp matinspirationen då jag planerar en fest till nästa lördag på temat mordgåta i en miljö från 1974 på ett kollektivboende à la gröna vågen. Det ska serveras middagsbuffé till gästerna (nej, haschrökning kommer inte att vara tillåten). Det är viktigare att det är gott än tidstypiskt, men det är förstås ett plus om det är både och! Har möjligen mat-oraklen här några bra tips att bjuda på under dessa förutsättningar? Det lär bli en hel del vegetariskt och lite linssallader och sånt, tyvärr ligger jag gravt efter med mina egna odlingar detta år så det får bli köpegrönsaker och sallader men det syns ju inte direkt. Det måste också gå att förbereda så mycket som möjligt, så att jag själv kan delta i spektaklet utöver att stå och laga mat under festen.
Den bruna maten är väldigt underlig. Jag känner knappt igen någon av rätterna sedan 70-talet. Jag fattar inte vad de är ute efter, riktigt.
Det tackar vi för, att den Bruna Maten inte åter tas till heders!http://denbrunamaten.se/ känner jag redan till, ja. Men hade inte tänkt genomföra festligheterna med experiment därifrån.
Surdegsbröd kan dock säkert passa in i upplägget.
Det är en helt autentisk receptsamling, och de är inte ute efter annat än att hjälpa oss komma ihåg. Att du inte kommer ihåg maträtterna beror på att ingen lagade eländet då, eftersom kunskapen att laga god mat var så utbredd ändå. Lik förbaskat skulle varje folkhemskök ha fanstyget, eftersom det var nån slags folkhemsstatus.Den bruna maten är väldigt underlig. Jag känner knappt igen någon av rätterna sedan 70-talet. Jag fattar inte vad de är ute efter, riktigt.
Usel sallad med lax på mosebacke, kompenserades av vädret och Aperol.
Nästa gång äter jag innan...
Känner NÅGON igen den bruna maten? Den kommer på tal bland vänner ibland, de flesta födda 1955-65, ingen brukar känna igen mer än nåt enstaka. Högst.@Petruska hur då utmaning? Frågade du när fisken var fångad och så eller vad baserade du ditt urval på?
Om jag kommer ihåg rätt så har du väl skrivit att ni när du växte upp inte alls lagade typisk svensk mat . Kanske därför du inte känner igen något från den bruna maten?
Bläddrade du i receptionen? Jag lovar, det är den maten bland dessa. Men också kalops, kåldolmar med brunsås, chipsgratäng, sån där gratäng vad den nu heter med kyckling och jordnötter (slemproppar)och ris...all den där maten dom du brukar vara väldigt frågande inför. Den ingår ju i den bruna maten.Känner NÅGON igen den bruna maten? Den kommer på tal bland vänner ibland, de flesta födda 1955-65, ingen brukar känna igen mer än nåt enstaka. Högst.
I mitt hem förekom också receptkort, av sjuttiotalistiskt snitt, men inte tillnärmelsevis så underliga.
Åh. Jag hade en sån där låda. Kan förklara varför jag aldrig lärde mig laga mat utan tyckte att det var (och är) ointressant och tråkigt.Kommer du ihåg receptkorten varenda kök var utrustat med under 70-talet?
Där, är den bruna maten. En okulinarisk kulturskatt, lika värdefull som banlonbyxor, sockiplast och Tramps med extra grov sula och randiga skosnören.
@em76 : Grillad vattenmelon låter som något jag aldrig hade kommit på av mig själv - googlade nu och såg att det faktiskt gav en del träffar. Spännande! Penslar du den bara med olja eller gör något mer med den? Hittade ett recept med jordnötssås, (?!) det låter synnerligen konstigt. Men fetaost kan jag tänka mig funkar bra som tillbehör!
Fisken: det fanns mycket få arter, mycket lite färskt. Iofs goda inlagda sillar och god rökt lax, men det var jag inte ute efter.
Jag hade inte tänkt på det där med bräckvattnet, bara. Glömde det pga ovana. Att det tex inte fanns färska musslor. Jag glömde.