Tittar in i ditt kök, del 11

Status
Stängd för vidare inlägg.
Jag åt med BARN igår!

Fyraåringen åt makaroner med köttbullar och ketchup.
Femåringen åt falukorv med potatismos, lingon och ketchup.

Vi vuxna åt den noggrant hemlagade barnmenyn: köttbullar med sås, kokt potatis och lingon.
 
@Hyacinth
Det här receptet verkar rimligt(men mer arbetsamt än burkvarianten:D). Det är hämtat från matmorsan.wordpress.com

2 morötter
en bit rotcelleri, ca 100 g
0,5 purjo
ett knippe persiljestjälkar
1 lagerblad
1 tsk mejram
1-1,5 l vatten eller buljong (kött-)
250 g stekfläsk eller bacon
4-5 medelstora potatisar
syrad zurekbas, ca 5 dl
ev: 1 msk mjöl utrört i 2 msk grädde

Till servering:

2 hårdkokta ägg i klyftor
2 smakrika korvar, stekta
100-200 g kokt nötkött, stekt fläsk och/eller skinka
persilja
2 msk riven pepparrot

Skär grönsakerna och fläsket/baconet i små tärningar. Fräs grönsakerna mjuka med fläsket. Tillsätt tärnad potatis och kryddorna. Häll på vatten (eller buljong, tycker jag är bättre) så att du får ca 2 liter. Koka 20 minuter eller tills potatisen är helt mjuk.

Ta upp persiljestjälkarna.

Mixa soppan lite slarvigt.

Tillsätt zurekbas, ca 0,5-0,75 liter eller tills du tycker soppan är lagom syrlig. Soppan ska vara tjock i konsistensen. Tillsätt också ev grädden med mjölet. Kan uteslutas.

Koka ytterligare fem minuter. Smaka av med salt och peppar.

Servera soppan med bitar av god korv, kött/skinka och klyftor av hårdkokt ägg. Strö riven pepparrot och persilja över.

SURDEGEN/ZUREKBASEN:
500 g fullkornsmjöl av råg eller havre
Torra bitar av osötat rågsurdegsbröd (ca 2 skivor)
3 vitlöksklyftor
1 liter hett vatten (ska ha kokat)

Häll det heta vattnet över mjöl och torra brödbitar i en gjutjärnsgryta. Lägg i en krossad vitlöksklyfta. Låt stå i rumstemperatur ett dygn.

Häll av vätska som inte sugits upp av mjölet. Tillsätt lika mycket nytt vatten. Vattnet ska vara kokt, men kallt. Tillsätt de två resterande vitlöksklyftorna, krossade. Låt stå i tre dygn. Sedan är basen färdig att tillsätta i soppan.
 
Näe!? Låter som något man ger till en hund med vätskebrist. :wtf:

Det drar ihop sig till mellanmål.

– En riktig immunförsvars–booster, förklarar Fredrik. En lever–smoothie.

Spännande. Jag har avskytt lever lika länge som jag har avskytt fett. Lever luktar illa och smakar illa. Det är en universell sanning.

– Ja, den här smoothien är jätteäcklig, tröstar Fredrik glatt, den blir helt brun, ser ut som skit rent ut sagt. Men det slänger man i sig.

På skärbrädan, ett halvt kilo uppskuren lever. Blodet rinner fint längs skärbrädans sidor. Ner med levern i en mixer. På med en halv liter råmjölk. Och så en rejäl klick med oupphettad honung.

– Tre livsfarliga grejer på en gång, ler Fredrik. Rå lever ska man absolut inte äta enligt läkarna, och inte rå mjölk och inte oupphettad honung.

Mixern drar igång. ”Wroooom”, och leverbitarna blir allt mindre. Men inte alldeles osynliga.

– Den blir lite klumpig den här smoothien, säger Fredrik, men det är bara att svälja. Varsågod.

Jaja, där står man alltså med ett stort glas i handen med en sörja som ser ut som någonting som har med maginfluensa att göra. Men vad gör man inte för den bästa av läsekretsar.

Klunk, klunk, klunk. Nej, där ljög jag allt lite. Bara en ”klunk”. Hubbahuff!

– Nå, vad tyckte du, undrar Fredrik intresserat.

Jag vet inte riktigt. Det känns som om någonting åker hiss i magen. Det smakade lever, men ändå inte så mycket lever. Honungen och mjölken dämpade, inga spykänslor. Men en klunk räcker. Jag ger Fredrik en beundrande blick när utan att blinka drar i sig hela härligheten.

– Det är en riktig befrielse när man vågar hälla i sig alla de här grejerna, säger Fredrik. Du kommer närmare naturen, den känns inte farlig längre, naturen är min kompis.

Härifrån: https://coltingblogg.com/2011/08/24/intervju-med-fredrik-colting-i-senaste-runner´s-world/
 
@Hyacinth
Det här receptet verkar rimligt(men mer arbetsamt än burkvarianten:D). Det är hämtat från matmorsan.wordpress.com

2 morötter
en bit rotcelleri, ca 100 g
0,5 purjo
ett knippe persiljestjälkar
1 lagerblad
1 tsk mejram
1-1,5 l vatten eller buljong (kött-)
250 g stekfläsk eller bacon
4-5 medelstora potatisar
syrad zurekbas, ca 5 dl
ev: 1 msk mjöl utrört i 2 msk grädde

Till servering:

2 hårdkokta ägg i klyftor
2 smakrika korvar, stekta
100-200 g kokt nötkött, stekt fläsk och/eller skinka
persilja
2 msk riven pepparrot

Skär grönsakerna och fläsket/baconet i små tärningar. Fräs grönsakerna mjuka med fläsket. Tillsätt tärnad potatis och kryddorna. Häll på vatten (eller buljong, tycker jag är bättre) så att du får ca 2 liter. Koka 20 minuter eller tills potatisen är helt mjuk.

Ta upp persiljestjälkarna.

Mixa soppan lite slarvigt.

Tillsätt zurekbas, ca 0,5-0,75 liter eller tills du tycker soppan är lagom syrlig. Soppan ska vara tjock i konsistensen. Tillsätt också ev grädden med mjölet. Kan uteslutas.

Koka ytterligare fem minuter. Smaka av med salt och peppar.

Servera soppan med bitar av god korv, kött/skinka och klyftor av hårdkokt ägg. Strö riven pepparrot och persilja över.

SURDEGEN/ZUREKBASEN:
500 g fullkornsmjöl av råg eller havre
Torra bitar av osötat rågsurdegsbröd (ca 2 skivor)
3 vitlöksklyftor
1 liter hett vatten (ska ha kokat)

Häll det heta vattnet över mjöl och torra brödbitar i en gjutjärnsgryta. Lägg i en krossad vitlöksklyfta. Låt stå i rumstemperatur ett dygn.

Häll av vätska som inte sugits upp av mjölet. Tillsätt lika mycket nytt vatten. Vattnet ska vara kokt, men kallt. Tillsätt de två resterande vitlöksklyftorna, krossade. Låt stå i tre dygn. Sedan är basen färdig att tillsätta i soppan.


Ska nog hitta en burk.
 
Det drar ihop sig till mellanmål.

– En riktig immunförsvars–booster, förklarar Fredrik. En lever–smoothie.

Spännande. Jag har avskytt lever lika länge som jag har avskytt fett. Lever luktar illa och smakar illa. Det är en universell sanning.

– Ja, den här smoothien är jätteäcklig, tröstar Fredrik glatt, den blir helt brun, ser ut som skit rent ut sagt. Men det slänger man i sig.

På skärbrädan, ett halvt kilo uppskuren lever. Blodet rinner fint längs skärbrädans sidor. Ner med levern i en mixer. På med en halv liter råmjölk. Och så en rejäl klick med oupphettad honung.

– Tre livsfarliga grejer på en gång, ler Fredrik. Rå lever ska man absolut inte äta enligt läkarna, och inte rå mjölk och inte oupphettad honung.

Mixern drar igång. ”Wroooom”, och leverbitarna blir allt mindre. Men inte alldeles osynliga.

– Den blir lite klumpig den här smoothien, säger Fredrik, men det är bara att svälja. Varsågod.

Jaja, där står man alltså med ett stort glas i handen med en sörja som ser ut som någonting som har med maginfluensa att göra. Men vad gör man inte för den bästa av läsekretsar.

Klunk, klunk, klunk. Nej, där ljög jag allt lite. Bara en ”klunk”. Hubbahuff!

– Nå, vad tyckte du, undrar Fredrik intresserat.

Jag vet inte riktigt. Det känns som om någonting åker hiss i magen. Det smakade lever, men ändå inte så mycket lever. Honungen och mjölken dämpade, inga spykänslor. Men en klunk räcker. Jag ger Fredrik en beundrande blick när utan att blinka drar i sig hela härligheten.

– Det är en riktig befrielse när man vågar hälla i sig alla de här grejerna, säger Fredrik. Du kommer närmare naturen, den känns inte farlig längre, naturen är min kompis.

Härifrån: https://coltingblogg.com/2011/08/24/intervju-med-fredrik-colting-i-senaste-runner´s-world/
Urk! Sådant machotrams. :down: Gissar att Ted Nugent är hans stora idol...
 
Det drar ihop sig till mellanmål.

– En riktig immunförsvars–booster, förklarar Fredrik. En lever–smoothie.

Spännande. Jag har avskytt lever lika länge som jag har avskytt fett. Lever luktar illa och smakar illa. Det är en universell sanning.

– Ja, den här smoothien är jätteäcklig, tröstar Fredrik glatt, den blir helt brun, ser ut som skit rent ut sagt. Men det slänger man i sig.

På skärbrädan, ett halvt kilo uppskuren lever. Blodet rinner fint längs skärbrädans sidor. Ner med levern i en mixer. På med en halv liter råmjölk. Och så en rejäl klick med oupphettad honung.

– Tre livsfarliga grejer på en gång, ler Fredrik. Rå lever ska man absolut inte äta enligt läkarna, och inte rå mjölk och inte oupphettad honung.

Mixern drar igång. ”Wroooom”, och leverbitarna blir allt mindre. Men inte alldeles osynliga.

– Den blir lite klumpig den här smoothien, säger Fredrik, men det är bara att svälja. Varsågod.

Jaja, där står man alltså med ett stort glas i handen med en sörja som ser ut som någonting som har med maginfluensa att göra. Men vad gör man inte för den bästa av läsekretsar.

Klunk, klunk, klunk. Nej, där ljög jag allt lite. Bara en ”klunk”. Hubbahuff!

– Nå, vad tyckte du, undrar Fredrik intresserat.

Jag vet inte riktigt. Det känns som om någonting åker hiss i magen. Det smakade lever, men ändå inte så mycket lever. Honungen och mjölken dämpade, inga spykänslor. Men en klunk räcker. Jag ger Fredrik en beundrande blick när utan att blinka drar i sig hela härligheten.

– Det är en riktig befrielse när man vågar hälla i sig alla de här grejerna, säger Fredrik. Du kommer närmare naturen, den känns inte farlig längre, naturen är min kompis.

Härifrån: https://coltingblogg.com/2011/08/24/intervju-med-fredrik-colting-i-senaste-runner´s-world/


Gode Gud, skattar så jag gråter. Får skylla på bantningen. En tallrik torskögon någon? Dåre.
 
För mig låter det här ungefär som "jag åt med pinnar" "jag åt med kniv och gaffel" - vilket får mig att fundera på hur du håller BARNET? Finns det något bra grepp liksom som är speciellt för att äta med barn eller fungerar det att liksom att hålla BARNET som en sked typ?
Jag läser det bara som "jag åt ETT BARN igår". :laugh: (Kanske var för att jag skrev om att äta spädbarn i en annan tråd.)
 
Status
Stängd för vidare inlägg.

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp