Tittar in i ditt kök, del 10

Status
Stängd för vidare inlägg.
Kan tillägga att det indiska var gott och min bordsgranne delade sitt naan i hundra bitar, döpte dem efter sina kompisar och åt sedan upp dem en efter en. "hejdå Johan" ....."hejdå Fjank". Min coola 2,5-åriga bästis. Sen åt vi kulfi och pratade om alla uppätna småkompisar. Suverän kväll!
Kulfi! :love:
 
Äntligen fick jag tummen ur och lagade paneer masala, och det är jag glad för. Gudars så gott! Naturligtvis kunde jag inte hålla mig till receptet, utan gjorde en variant. Garam masala, koriander, chili, vitlök och riven ingefära och lök, tomatkross, lime, lite socker, och så kikärter och halloumi i kuber. Allt fick puttra i en halv evighet, och så lite färsk koriander ovanpå, och ris kokt med grönsaksbuljong och saffran till. Naan saknade vi förstås, och kanske nån form av raita, för det blev ganska så starkt, men mmmmm.... Jag längtar tills på måndag då jag får ha det i lunchlådan.
 
Jag vet inte men jag har rätt god självkontroll :D Särbon kommer att säga glufs vilket är helt ok, de är ju till honom :love:

Fritera är inte så farligt om man ser till att komma ihåg att ALDRIG ha fläkten på och att hela tiden ha ett stort lock för att kväva lågorna om det börjar brinna (ALDRIG vatten på, då mer eller mindre exploderar oljan). Jag har dessutom alltid koll på oljetemperaturen med en termometer.

Normalt friterar vi utomhus för att slippa oset inne men nu var det ju inte så mycket så jag gör dem på elspisen.

Ett annat alternativ är att köpa en fritös :D

En annan sak jag älskar att göra är att flambera, det är kul och gott :up:


Jag tror jag skulle behöva gå en kurs i det här.. Finns det friteringskurser? :idea:

Fritös har jag faktiskt funderat på! Samtidigt är jag rädd att det ska bli en såndär onödigt kökspryl som bara blir stående efter att nyförälskelsen lagt sig. Typ som glassmaskinen jag fick i julklapp för två år sedan som användes mkt flitigt första veckorna och nu har stått i ett skåp och samlat damm sedan 1.5 år tillbaks.. :meh:
 
Jag tror jag skulle behöva gå en kurs i det här.. Finns det friteringskurser? :idea:

Fritös har jag faktiskt funderat på! Samtidigt är jag rädd att det ska bli en såndär onödigt kökspryl som bara blir stående efter att nyförälskelsen lagt sig. Typ som glassmaskinen jag fick i julklapp för två år sedan som användes mkt flitigt första veckorna och nu har stått i ett skåp och samlat damm sedan 1.5 år tillbaks.. :meh:

Hehe, du får komma hit så håller jag en :p

Allvarligt, har man koll på de saker jag nämnde är det ingen fara även om jag helst är utomhus pga oset. Jag kommer inte att fritera tillräckligt ofta för att köpa en fritös, det får bli i en gryta (min gjutjärnsgryta ÄLSKAR att vara fritös för den blir så väl inoljad).

Jag älskar att grilla, röka och laga mat över öppen eld (och flambera!) så jag är van vid att det brinner lite när jag lagar mat :D

Sjutton, nu blev jag sugen på att flambera :o det var ganska länge sedan. Hm, undrar om man kan grilla först och sedan flambera... :idea:
 
Äntligen fick jag tummen ur och lagade paneer masala, och det är jag glad för. Gudars så gott! Naturligtvis kunde jag inte hålla mig till receptet, utan gjorde en variant. Garam masala, koriander, chili, vitlök och riven ingefära och lök, tomatkross, lime, lite socker, och så kikärter och halloumi i kuber. Allt fick puttra i en halv evighet, och så lite färsk koriander ovanpå, och ris kokt med grönsaksbuljong och saffran till. Naan saknade vi förstås, och kanske nån form av raita, för det blev ganska så starkt, men mmmmm.... Jag längtar tills på måndag då jag får ha det i lunchlådan.
Paneer Masala fast på halloumi?

Paneer är svårt att få tag på och ganska dyrt när jag får tag på det. Funderar ibland på vad som bäst kan ersätta det.
 
Paneer Masala fast på halloumi?

Paneer är svårt att få tag på och ganska dyrt när jag får tag på det. Funderar ibland på vad som bäst kan ersätta det.

Ja, precis! Det blir ju inte riktigt samma sak, men jag tycker det funkade väldigt bra. Bra, tuggig men mjuk konsistens på osten, och den blir mycket mindre salt när man inte steker den utan puttrar den i kuber i såsen.
 
Idag käkade vi typ bästa hamburgaren ever, jag är så jäkla nöjd med mig själv :D

Hur som, gårdagens surdegsbröd, viltfärsbiffar kryddade med enbär, tomatsalsa, mandolinad grönsaker, picklad rödlök, grymt god ost och bacon blev denna fantastiska hamburgare. Jag är så mätt och så nöjd. Älskar när matmisären går över till förmån för bra mat!
 
Falukorv och stuvade makaroner. Det var säkert 20 år sen jag åt det sist. Mycket gott, och nu dröjer det nog 20 år till nästa gång.
 
Jag lagar saag ghost och basmatiråris. Möjligen är riset lite gammalt och torrt, för det tar en evighet för det att koka och jag är hysteriskt hungrig.
 
Allmän köksdag har hittills resulterat i: köttbullar, lussekatter, rostbiff med blandade ugnsstekta rotsaker och rågbröd. Rostbiffen fick bli middag, ett par lussebullar dessert, resten går till förråden. Återstår att knåpa ihop en omgång morotsmarmelad på årets sista skörd.

Jo, och lite senapsrullning har det blivit också ju. :)
 
Maten var inget att skriva hem om idag, men har gjort pepparkaksdeg. Kryddade den först traditionellt men sen ballade jag ur och hade i saffran, apelsinskal och saften samt massa mer ingefära och lite bra kakao. Återstår att se på lördag hur det blev...
 
Idag blev det "vad köket har att erbjuda"-gryta baserat på kyckling och creme fraiche. Kryddat med mango chutney, sambal oelek, ingefära, spiskummin och gurkmeja. Till det broccoli och couscous. Helt okej improvisation :up:
 
Status
Stängd för vidare inlägg.

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp