Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Och angående diskussionen kastrering så är det ju jättestor skillnad på hur vi håller häst respektive hund och katt.
Hingstar kan ju omöjligt gå i en flock med hingstar och ston på ett bra sätt. Hingstflock respektive stoflock känns också väldigt skadebenäget om de kan se och känna lukten av varandra vid brunst... Det är ju inte riktigt naturliga flockkonstellationer.
Hundar däremot, de lever i löst sammansatta grupper och många hanar funkar alldeles utmärkt tillsammans utan att slåss över tikar som löper, det måste vara extremt ovanligt med samma för häst?
Inom hund anser jag även att kastrering kan gömma problem med könsbunden aggression, överdriven könsdrift, problem med löp osv. Då känns det som att det är fritt fram att avla på djur som har problem för avkommorna kan ändå kastreras och då är det inte ett problem längre...
Jag anser istället att man ska rikta aveln mot djur med sund könsdrift och hälsa och de som kastreras pga hälsa, lynne eller annat bör det skrivas in varför i skk så man ser vart aveln leder.
Hundar kan väl dessutom få en hel del problem med både mentalitet och hälsa pga kastrering. Ökade rädslor, sämre päls, andra hundar känner inte igen vilket kön de har, inkontinens osv
Katter vistas ju ofta ute utan uppsyn och då bör de ju absolut kastreras. Vet faktiskt inte om några hälsorisker med att kastrera häst och katt?
Men tänker du som om hingstar också?
Jag tänker att om en kastrering gör hunden eller hästen mer lätthanterlig, och gör umgänget mindre besvärligt för ägaren, så kan det väl vara en en rätt adekvat anledning ändå, om än inte livsnödvändig?
Därmed inte sagt att kastrering löser alla ev. problem med uppfostran etc.
(Sen är ju hanhundskastrering är ganska lätt ingrepp, och inte att jämföra med en tiks kastrering som ju innebär öppnande av buken)
Jag pratar om skilnad i hantering. 600 kg som är svårhanterligt ser jag som livsfarligt men att skylla på svårhanterlig hund...nä. Då får man jobba på problemet. Kastrering är allt annat än en quick fix. Mår hunden däremot dåligt pga hormoner är det en annan sak.Att det finns en storleksskillnad tror jag ingen tvivlar på.
Likväl kan målet vara desamma, att förenkla häst (hingst) resp. (han)hund-ägandet.
Nu var detta ju inte riktat mot mig men.. Eftersom jag håller med hemlig..
Jag ska inte säga 100% nej. Men vad är "besvärligt för ägaren" egentligen? Skulle det vara rätt att kastrera om det eliminerade/minskade en hunds fysiska aktivitetsbehov tex? Vilka sorters beteenden är det som syftas på med det är väl frågan.. Jag tycker väl att man ska undersöka andra åtgärder innan man opererar, helt enkelt.
Vad jag har märkt så har det väl en del att göra med att hanhundar som inte blivit kastrerade är svårare att få hjälp med. Finns tex inget hunddagis i närheten av oss som tar emot hanar om de inte är kastrerade. Tycker du att denna är en acceptabel anledning? Om man ör i kris och tex hunddagis/matte är enda lösningen kvar om man inte vill omplacera?
Personligen är jag väldigt kluven. Tycker att frågan om kastrering är svår. Helst skulle jag nog aldrig göra det.
Skulle snarare tro att det handlar om en kultur av att här i Sverige har vi inte kastrerat hanhundar, medan för häst och katt gör vi ofta det per automatik. Rent logisk kan man ju föra samma resonemang för hingstar, "fritt fram att avla fram hingstar som är aggressiva och inte fungerar i flock, för de kan alltid kastreras. Ska vi inte sikta på sund könsdrift?"
Hundar kan få problem med kastrering, likväl som det finns hälsofördelar. Jag har svårt att tro att det är unikt för arten hund, men det tydliggörs i och med att att kastrering blir ett mer övervägt val där man väger fördelar mot nackdelar noga först.
Som jag ser det är det verkligen inte min plats att säga vad som absolut är acceptabelt eller inte. Som jag ser det måste man bedöma och tänka efter varje specifikt fall vad som är bäst. Den viktigaste poängen iaf jag vill få fram här är just det, att jag inte tycker att man borde se det som en snabb och lätt problemlösande åtgärd och bara köra på, utan faktiskt tänka efter och prova annat först i de allra flesta fallen. Det är ju fullt lagligt och allmänt rätt så accepterat att kastrera sina hundar, och det är en bedömningsfråga om situationen är så allvarlig så att det behövs.
Till ditt exempel. Det är ju inte helt lätt! Om man inte har passningsmöjlighet och hunddagis vägrar ta emot en okastrerad hanne..tjadu. Jag vill helst inte hamna i den sitsen själv och hoppas jag inte gör det, för det skulle inte vara så lätt. Nånstans tycker jag väl att det låter ganska synd att hunddagisen (som ändå tar rätt så okej betalt?) sätter såna övergripande regler.. Finns väl hur många okastrerade hundar som helst som borde funka fint på ett hunddagis? Och hur många andra problem som helst som skulle göra att en hund inte passar på dagis?
Men alltså då är det ju ert beslut som ägare och jag skulle inte påstå mig veta bättre! Jag kan ju bara tala för vad jag vill göra med mina hundar. Att omplacera låter ju spontant verkligen inte bättre än att kastrera...
Absolut tik! Gärna kastrerad om hon inte ska i avel.
Har svårt för att hanar är slavar under testosteronet (gäller inte bara hundar!! ) och att det lätt blir ett revirpinkande överallt, även inomhus.
Om jag ska ha en hane ska den absolut vara kastrerad. Har en sådan just nu, och han är mycket underbar!
Har inte heller haft det problemet med någon av de 5 hanar jag haft (min ena Cavalierhane jag hade var lite VÄL glad i löptiksdoft, men inte ohanterligt ).
En fråga till till allmänheten i tråden, ni som har skrivit om tikar med jobbiga löp och hanar som är "slavar" under hormoner etc: Har ni någon koll på hur föräldrarna/släktingarna beter sig ?
Vad jag märkt enligt min egna erfarenhet så är det väldigt ofta så om man använder ex tikar med jobbiga löp i avel att det lätt förs vidare till deras döttrar. Samma om man använder de här tikgalna/"översexuella" hanarna i avel, att det beteendet lätt förs vidare (sen om det är pga hormonhalter eller annat, det ska jag låta vara osagt eftersom jag inte är vet, genetiker eller annan forskare . ).
För mig blev de en hane då tikarna i kullen var tingade Och det är en shetland sheepdog!
Inte jag heller. Jag har två hanar och ingen av dem är tikfixerade eller pinkar överallt.Jag kan faktiskt inte känna igen det alls. Vare sig tikfixering eller pinkande.
Samt att hanar är något större och starkare generellt sätt, och då jag gillar stora hundar tar jag gärna en individ åt det större hållet i den ras jag väljer.
Det finns ju en stor skillnad här, och det är att som vi håller hästar idag så är det knappast möjligt att hålla en massa hingstar tillsammans utan att det tillkommer väldigt stora risker för hästarna. Det är liksom inte naturligt för vuxna hingstar att gå tillsammans om det finns ston i närheten. Alternativet är isf att hingstarna enbart får gå ensamma eller enbart tsm med ston (som isf kommer föl var år?).Angående kastreringsdiskussionen (citerar ingen pga ont om tid - eller ork - att gå tillbaka, sorry), jag har ingen inblick i hästvärlden utöver den jag får på Buke så vad gäller goda skäl och inte kan jag inte uttala mig. Men jag tycker det är en obehaglig tanke onekligen, att det är så normalt att kastrera hingstar... Liksom någon annan skrev (@Miao ?) tycker jag inte om att man gör kirurgiska ingrepp på friska djur. Alls.
Vad gäller katter (vet heller inte så mycket om dem ska väl sägas) har jag förstått det så att honkatter far väldigt illa av sina löp? Medan hankatter har ngt slags vandringsdrift som utsätter dem för stora risker (vägar, rovdjur, etc)? Så där kan väl sägas föreligga faktiska skäl i så fall, däremot gillar jag inte att det verkar så accepterat. Är problemet något man försökt fixa genom avel? Eller kastrerar man bara och så är det "löst"? Jag tycker faktiskt väldigt illa om tanken att vi medvetet avlar fram djur för vårt eget höga nöjes skull som vi sedan måste korrigera på det viset... Jag tycker att våra husdjurs välmående i grunden borde prioriteras högre än så.
Så nej, jag ser inte hundars situation som unik. Däremot kan jag mycket väl tänka mig att det för andra arter föreligger goda skäl att faktiskt kastrera "alla", däremot gör det mig bedrövad om det är så lite ifrågasatt. Jag tycker inte det är en liten bagatell - det har dock inget att göra med att jag lever mig in i tanken på kastrering och tycker det känns läskigt eller något sådant, utan detsamma skulle gälla att avsiktligt avla fram hundar som... jag vet inte, föddes med ett extra ben som man blev tvungen att amputera, eller liknande.
Det är inte något extremt med välfungerande, intakta hundar! Det är vad som borde vara normalt...
Det finns ju en stor skillnad här, och det är att som vi håller hästar idag så är det knappast möjligt att hålla en massa hingstar tillsammans utan att det tillkommer väldigt stora risker för hästarna. Det är liksom inte naturligt för vuxna hingstar att gå tillsammans om det finns ston i närheten. Alternativet är isf att hingstarna enbart får gå ensamma eller enbart tsm med ston (som isf kommer föl var år?).
Vi håller hundar på ett annat sätt, där vi kan se till att de får umgås med artfränder de passar ihop med och dessutom är hundar väldigt nöjda med att leva i flock med människor så att de inte har kontakt med andra hundar var dag gör inte lika mkt som för hästar.
Hos häst finns det alltså oändligt fler fördelar än nackdelar, till skillnad för mot hund.