Själv fyller jag år nu i dagarna och har familj på besök så det har blivit lite bakande och mer ska det bli.
Det blev en blåbärspaj i förrgår när det var så fina blåbär runt i skogen där vi var och fiskade och badade.
Så jag testade att göra en paj med både botten och smulpaj på toppen, förtjust som jag är i pajdeg. Det blev tyvärr inga bilder eftersom de försvann med mobilen ner i ån efter att jag badade igår.
Men här är receptet, som jag verkligen kan rekommendera:
http://zeinaskitchen.se/hallonpaj-med-blabar/
Igår började jag också med tårtan jag ska bjuda på idag, en kladdig chokladkaka som går under namnet Chokladbomben i min bekantskapskrets.
Så här såg den ut sist jag bakade den och personligen så gillar jag att baka så att det syns vad tårtan, pajen mm är gjord av, så att det blir en ätfest också för ögat.
Katten slickar inte chokladsmet utan de lätt vispade äggen, så ni behöver oroa er för det.
Mayas chokladbomb
5 dl socker
5 ½ dl vetemjöl
1 ¼ dl kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk vanillinsocker
4 st ägg, lätt vispade
2 ½ dl filmjölk
300 g smör, smält
300 g mörk choklad, finhackad
En nypa salt
Glasyr
200 g mörk choklad
1 dl grädde
1. Sätt ugnen på 150 grader, smörj en 23cm kakform och klä kant och botten med bakplåtspapper.
2. Blanda vetemjöl, kakao, vanillinsocker, bakpulver väl i en mindre skål. Häll sockret i en stor skål och tillsätt mjölblandningen, gör en grop i mitten.
3. Vispa äggen lätt och vänd ned dem i mjölblandningen, tillsammans med fil och salt och rör tills allt är väl blandat.
4. Tillsätt det smälta smöret och chokladen, blanda väl. Häll smeten i formen och jämna till ytan.
5. Grädda i 2-2 ¼ h, tills en provsticka är torr efter att ha stuckits ned i mitten. Låt sen kakan svalna i formen.
6. Glasyren: Rör ihop choklad och grädde i en kastrull på svag värme tills glasyren är slät. Skär sen av toppen på kakan och vänd den uppochned och häll över glasyren.
Serveras förslagsvis med vispade grädde eller glass.
Under alla år jag bakat den så har jag serverat den som i receptet, men den här gången bestämde jag mig för att baka den med fyllning. Något som jag inte gjort innan i någon tårta. Det blir mest att jag bakar paj, kladdkaka eller bullar och kakor, så kanske har för många avsnitt av The great British bake off get mig hybris!
Så igår så delade jag smeten i 3 delar, blev ca 5 dl i varje form och de fick vara i ugnen i ca 25 min vardera, testade mig fram hur lång tid de behövde vara inne och förhoppningsvis så blir varje botten fortfarande mer åt kladdkake hållet och inte för torra.
Idag planerar jag att göra fyllningen som förhoppningsvis kommer att bli ett lager cream cheese frosting med hemgjord jordgubbsylt och ett lager med hemmagjord vaniljvisp med färsk hallon och persika. Är det det här som är hybris eller bara experimentlusta?
Vad som händer med toppen, garneringen får jag se. Jag planerar att ta bilder för kul att dela, så ni får se hur väl det faller ut, mitt första experiment med olika fyllningar. :P