Alexandra_W
Trådstartare
Ska ju analysera sockerhalten i hösilaget, men klurar lite på hur många balar jag ska ta prov från innan jag skickar in.
Det är horse hage, så små 25kgs:s 'balar'.
Frågan är hur många man behöver för ett rättvist resultat. Jag vill ju å ena sidan skicka provet så fort som möjligt, å andra sidan ha ett så rättvisande prov som möjligt.
Jag har 96 bal hemma, det är en halv säsong, och mina 4 pall jag har hemma är i sig urplockade ur ett mkt stort parti (33 ton), så det jag tar prov av är så att säga slumpvis utvalt redan det.
Hitills öppnat 4 balar och de har varit väldigt homogena i utseende, struktur, TS osv. Jag vet dock att det stora partiet om 33 ton ligger aningens ojämnt i TS, mellan 50 - 55% TS, snitt 52% TS. De jag öppnat än har dock som sagt var varit väldigt homogena.
Jag ska bara analysera sockret, resten är analyserat.
Så, hur många bal skulle ni ta prov från?
Det är horse hage, så små 25kgs:s 'balar'.
Frågan är hur många man behöver för ett rättvist resultat. Jag vill ju å ena sidan skicka provet så fort som möjligt, å andra sidan ha ett så rättvisande prov som möjligt.
Jag har 96 bal hemma, det är en halv säsong, och mina 4 pall jag har hemma är i sig urplockade ur ett mkt stort parti (33 ton), så det jag tar prov av är så att säga slumpvis utvalt redan det.
Hitills öppnat 4 balar och de har varit väldigt homogena i utseende, struktur, TS osv. Jag vet dock att det stora partiet om 33 ton ligger aningens ojämnt i TS, mellan 50 - 55% TS, snitt 52% TS. De jag öppnat än har dock som sagt var varit väldigt homogena.
Jag ska bara analysera sockret, resten är analyserat.
Så, hur många bal skulle ni ta prov från?