beskriv hur ett tappat rotorblad skapar kostnader för miljarderGolit uttalar sig ofta väldigt tvärsäkert om saker som Golit har dålig koll på.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
beskriv hur ett tappat rotorblad skapar kostnader för miljarderGolit uttalar sig ofta väldigt tvärsäkert om saker som Golit har dålig koll på.
skog går att försäkra, grundvatten förändras av allt möjligt som att du borrar en brunn.Det finns helt andra risker än att vindkraftverken rasar.
T.ex. att områdets hydrologi blir förändrad med förändrad grundvattennivå som följd, eller att risken för skogsbrand ökar.
Storskalig vindkraft är komplicerat.
Då, före folkomröstningen, när vi gick runt och skanderade att vi ville ha "sol och vind", så såg vi inte dagens megastora installationer framför oss.
Varför skulle jag det när du inte svarar på mina frågor tidigare? Ditt att det "nog går att försäkra" är inte heller något svar på @skogalitens påstående att det inte går.beskriv hur ett tappat rotorblad skapar kostnader för miljarder
Det mesta i världen går att försäkra. Birgitte Bardot försäkrade sina bröst. Premien motsvarar risken. Sen är det förstås frågan om vad man vill försäkra sig mot. Birgitte Bardot kunde givetvis inte försäkra sina bröst för all tid och evighet eller mot (då) helt okända faror som inte går att räkna på, som att ozonlagret skulle tunnas ut och det skulle påverka hennes bröst.Varför skulle jag det när du inte svarar på mina frågor tidigare? Ditt att det "nog går att försäkra" är inte heller något svar på @skogalitens påstående att det inte går.
Jag orkar nästan inte en gång till:Det mesta i världen går att försäkra. Birgitte Bardot försäkrade sina bröst. Premien motsvarar risken. Sen är det förstås frågan om vad man vill försäkra sig mot. Birgitte Bardot kunde givetvis inte försäkra sina bröst för all tid och evighet eller mot (då) helt okända faror som inte går att räkna på, som att ozonlagret skulle tunnas ut och det skulle påverka hennes bröst.
Det går alldeles utmärkt att försäkra ett vindkraftverk för skador orsakade av ett nedfallande rotorblad. Däremot är det bara korkat att försöka försäkra sig mot risker som inte finns.
Åkte för övrigt genom Tyskland för en tid sen. Fullt med vindkraftverk och solpaneler. Tyskarna verkade inte ett dugg självmordsbenägna och i ingen stad golit passerade fanns varningar om att grundvattnet var påverkat.
Försök försäkra en motorväg. Eller en stad. Vi kan i och för sig lägga ner Stockholm, Göteborg och Malmö då det har stor eller mycket stor miljöpåverkan och skicka ut alla människorna i skogen. Fast då kommer de förstås att påverka miljön på ett nytt ställeJag orkar nästan inte en gång till:
Enstaka mindre vindkraftverk är företeelser som har lite påverkan på ekologi, hydrologi, lokalt väder eller fragmentering av habitat.
Många, mycket stora vindkraftverk, har en mycket stor påverkan på sin omgivning.
Idag är ett vindkraftverk 270-300 meter högt för att kunna fånga maximalt med vind. I sjöar som Östersjön så talas det 350-400 meter höga verk.
Och få exploatörer vill bygga färre än 15-20 vindkraftverk inom ett exploateringsområde. Ett vindkraftområde omfattar i regel ca 100 hektar per vindkraftverk. Så 20 vindkraftverk innebär att 2000 hektar blir helt avlyst för allmänheten under de delar av året när frost förekommer (risk för "iskast").
Vindkraftverken rör om luftlagren, så att det blir flera grader varmare i marknivå, samt att övre luftlager kyls. det här orsakar ökad risk för skogsbrand. Dessutom styr vindkraftverken om regnskurar.
För att kunna bygga vindkraftverken, som byggs i stora grupper, måste det byggas stora och breda vägar (bredd som en ordinär motorväg) för att få fram material. I större delen av Sverige innebär vägbyggena att man måste passera genom våtmarksområden, som dikas ut för att skapa tillräcklig bärighet för de tunga transporterna av grus, armering, betong och delarna till vindkraftverket.
Varje vindkraftverk får en "egen väg", till sin dränerade grusplan som är ungefär så stor som en fotbollsplan, medan de armerade betongfundamentet till vindkraftverket har ytan av en hockeyrink ungefär, och rejält djup.
När man bygger vägarna, och dränerar våtmarkerna, så förändras hydrologin, vattenföringen, inom betydligt större områden än där vindkraftverken ligger.
De dikade våtmarkerna kommer att avge rejäla CO2 och metanutsläpp under överskådlig tid, samt att de tungmetaller som finns naturligt, eller som samlats i våtmarkerna (främst kvicksilver, men också bly, kadmium, och arsenik), kommer att spolas med genom dikena och nå andra vattendrag och grundvattnet, om inte dyra lakvattendammar anläggs (det görs inte idag).
När de årstidsbundna flödena förändras, så förändras också riskerna för brist på grundvatten till vattentäkter, eller torka eller dålig dränering på bl.a. jordbruksmark.
I den norra delen av Sverige är brist på grundvatten ett mindre problem, men förändrad hydrologi i Västsverige innebär ökad risk för skred miltals ifrån vindkraftanläggningen, och i större delen Svealand och Götaland risk för att odlingsmark blir oanvändbar eller att brunnar sinar, långt "nedströms" vindkraftanläggningen.
Det finns en rörelse som heter "återställ våtmarker"... Den borde rikta in sig en del på vindkraft.
Skilj noga på små (låga) utspridda vindkraftverk som t.ex. finns i odlingslandskapet, och megastora anläggningar med megahöga vindkraftverk.
De små ger små effekter på sin omgivning miljömässigt, medan de stora är fruktansvärda riskprojekt, som inte utvärderats tillräckligt.
Du har fortfarande inte besvarat mina frågor jag ställde i #588.Det mesta i världen går att försäkra. Birgitte Bardot försäkrade sina bröst. Premien motsvarar risken. Sen är det förstås frågan om vad man vill försäkra sig mot. Birgitte Bardot kunde givetvis inte försäkra sina bröst för all tid och evighet eller mot (då) helt okända faror som inte går att räkna på, som att ozonlagret skulle tunnas ut och det skulle påverka hennes bröst.
Det går alldeles utmärkt att försäkra ett vindkraftverk för skador orsakade av ett nedfallande rotorblad. Däremot är det bara korkat att försöka försäkra sig mot risker som inte finns.
Åkte för övrigt genom Tyskland för en tid sen. Fullt med vindkraftverk och solpaneler. Tyskarna verkade inte ett dugg självmordsbenägna och i ingen stad golit passerade fanns varningar om att grundvattnet var påverkat.
Du kanske ska leta lite här i Sverige vilken påverkan vattenkraftsutbyggnaden haft de senaste 100 åren? Du hittar inget i danska eller tyska tidningar, den påverkan som vattenkraften haft i Sverige med dränkt åkermark, försvunna samhällen, förstörda vattenvägar, påverkan på fiskereproduktionen mm lär du inte hitta i varesig tyska eller danska tidningar.Försök försäkra en motorväg. Eller en stad. Vi kan i och för sig lägga ner Stockholm, Göteborg och Malmö då det har stor eller mycket stor miljöpåverkan och skicka ut alla människorna i skogen. Fast då kommer de förstås att påverka miljön på ett nytt ställe
Mänskligheten påverkar miljön.
Men låt oss jämföra, vad har vattenkraften påverkat? Hur mycket åkermark har lagts under vatten. Hur många mil väg har byggts. Hur många hus har dränkts och hur många nya samhällen har byggts?
Har rotat igenom tyska och danska tidningar för att hitta något av de katastrofscenarion du skissar upp. Har du något från die Weldt? Speigel? Jyllandsposten, Berlinske? Från NDR. DR? Katastrofen borde ju vara där.
Nej du får inte sluta!!!!Jag orkar nästan inte en gång till:
IFörsök försäkra en motorväg. Eller en stad. Vi kan i och för sig lägga ner Stockholm, Göteborg och Malmö då det har stor eller mycket stor miljöpåverkan och skicka ut alla människorna i skogen. Fast då kommer de förstås att påverka miljön på ett nytt ställe
Mänskligheten påverkar miljön.
Men låt oss jämföra, vad har vattenkraften påverkat? Hur mycket åkermark har lagts under vatten. Hur många mil väg har byggts. Hur många hus har dränkts och hur många nya samhällen har byggts?
Har rotat igenom tyska och danska tidningar för att hitta något av de katastrofscenarion du skissar upp. Har du något från die Weldt? Speigel? Jyllandsposten, Berlinske? Från NDR. DR? Katastrofen borde ju vara där.
I Danmark har man nromsat och begränsat vidare utbyggnad av vindkraft i hsvet eftersom vindkraftområdena gjort att mindre nederbörd når land och orsakar problem för jordbruket.
Jag har ägnat mycket tid de senaste tre-fyra åren med att söka svensk (dåligt med den) och internationell forskning (finns massor) om storskalig vindkrafts miljöpåverkan.
Här i Sverige håller de multinatinonella energibolagen på med en gigantisk mörkläggning av hur miljövidrig och resurskrävande den storskaliga vindkraften är, och hoppas lura till sig gratis etsbleringsrätt för att tjäna grova pengar på energiexport
Sverige är unikt i Europa nämligen, vindkraftbolag betalar inte ett öre i skatt eller andra ersättningar till vare sig kommun, lokalsamhälle eller närboende. Endast markägare får en arrendepeng.
Vattenkraften: hade vi vetat få vad vi vet idag om hur reglerandet av de stora älvarna skulle ge gör skador på Östersjön, så skulle vi föredragit att skippa delar av den dåtida elektrifieringen.
Dränkta samhällen, utrotad vildlax och havsöring, utrotad ål och liknande dpelsr kanske ingen roll?
Vi kanske ska ge fan i det där löjliga hybrit-stålet till att börja med!Ta det inte fel, men är det bättre att vi går tillbaka till olja och kol? Ett enormt problem, även om vi bortser från miljöpåverkan är att vi kommer att bli helt beroende av att importera, och det är inte direkt länder som Sverige bör bli beroende av.
Kärnkraften kommer inte realistiskt att kunna kicka igång förrän om tio år eller så. Regeringen har ju ännu inte ens påbörjat och bevilja tillstånd för att bygga ut kärnkraften. De har väl inte ens hittat några aktörer som är intresserade av att bygga.
Det är möjligt att du har rätt här. Vilket parti tänker du ensamt kan lösa de problem vi har i samhället?
Hur ska jag tolka detta? Samtliga länder i Europa har lyckats riktigt mycket bättre än Sverige när det kommer till att skapa ett jämlikt samhälle?
Jo det gör faktiskt det! Och där har inget parti tagit något som helst ansvar. Sveriges partier har pga. feghet sett till så Sveriges befolkning nu fått ett rättsosäkert samhälle med en maffia som slagit järnklor kring oss alla.
Vad är alternativet? Utbyggd havsbaserad vindkraft tar förutom minst 7-10 år att bygga dessutom enorma resurser ekologiskt så innebär de att vi fortsätter att skänka bort pengar till multinationella, utländska bolag.Ta det inte fel, men är det bättre att vi går tillbaka till olja och kol? Ett enormt problem, även om vi bortser från miljöpåverkan är att vi kommer att bli helt beroende av att importera, och det är inte direkt länder som Sverige bör bli beroende av.
Kärnkraften kommer inte realistiskt att kunna kicka igång förrän om tio år eller så. Regeringen har ju ännu inte ens påbörjat och bevilja tillstånd för att bygga ut kärnkraften. De har väl inte ens hittat några aktörer som är intresserade av att bygga.
Vad är alternativet? Utbyggd havsbaserad vindkraft tar förutom minst 7-10 år att bygga dessutom enorma resurser ekologiskt så innebär de att vi fortsätter att skänka bort pengar till multinationella, utländska bolag.
Vad har du tänkt att vi ska göra de 7 - 10 åren innan den havsbaserade vindkraften är utbyggd och vad ska vi reglera den med? Inte ens @golit med sina vilda fantasier kommer med några svar utan ignorerar frågan, som vanligt. När det gäller vindkraften så säljer regeringen ut den redan, inte ens den som Vattenfall byggt är längre svensk utan såldes ut till GB.Jag håller med om att kärnkraft (som jag antar är det du menar?) är det bästa av dåliga alternativ. Men problemet är vad ska vi göra fram tills dess att det är utbyggt? Det har ju inte ens kommit så långt att någon aktör har visat intresse för att bygga kärnkraft i Sverige. För att inte prata om att de som eventuellt skulle vara intresserade är inte företag/länder jag vill ska ha något inflytande i Sverige vad gäller något så viktigt som energi. Och jag vill definitivt inte vara beroende av fossilbränslen och de länder som producerar dem.
Vad gör vi under de tio år fram tills dess att kärnkraftverken är redo att tas i bruk? Jag gissar att även om det skulle dyka upp intressenter imorgon så skulle startsträckan innan det ens tas ett spadtag kommer vara några år.
Vad har du tänkt att vi ska göra de 7 - 10 åren innan den havsbaserade vindkraften är utbyggd och vad ska vi reglera den med? Inte ens @golit med sina vilda fantasier kommer med några svar utan ignorerar frågan, som vanligt. När det gäller vindkraften så säljer regeringen ut den redan, inte ens den som Vattenfall byggt är längre svensk utan såldes ut till GB.
Sälj, sälj, sälj. Skattepengar och vinster i en rasande fart till utlandet. Skjutningar, sprängningar och missär kvar i Sverige, var ska pengarna tas ifrån?
Spara, spara och spara lite till.Vad är alternativet till att fortsätta bygga ut vind/vatten/sol? Under de år innan vi kan få igång kärnkraften? Bli mer beroende av fossilbränsle?