Att priserna är höga beror först och främst på det udda sättet att sätta priset. Lite som om man säljer paraplyer vid en Bruce Springsteen konsert. Några garderar sig när solen skiner och köper ett för 10 kronor. Sen börjar det regna och det sista paraplyet går för 1000. Då går man tillbaka till killen som köpte det första och kräver 990:- till.Vattenkraften måste köras året runt, det går inte att bara fylla på en damm, då händer det som hände i Noppikoski 1985 och det som hände i Norge i veckan, det blir dammbrott. Alla kraftbolag måste följa tappningsplanerna i de olika vattendragen och en producent kan inte bestämma själv hur mycket vatten som ska släppas i älvarna, inte ens Vattenfall som äger alla kraftverken i älvarna i Norrbotten. Vattenkraften måste även köras för att reglera ut variationerna i solenergi och vindkraft samt förbrukningen för att hålla en stabil frekvens. Inget av det kan du göra med vind och sol. Miljökonsekvenserna av vattenkraften är dessutom stor men vi behöver ju inte bry oss om det, bara att köra mer oljekondens och öppna upp kolkraftverken igen.
Den kraftproduktion som finns i norr äts upp av industrierna och det kommer inte finnas något att transportera söderut. Det svenska elnätet klarar inte heller av att importera vårt elbehov från Finland pga överlaster och ändrade flöden i elnätet, men det är inget problem. Vi får göra som i många andra länder med mycket vindkraft, roterande bortkoppling några timmar varje dag och kraftigt höjda elpriser i underskottsområdena SE3 och SE4. Att folk riskerar att frysa ihjäl på vintern eller dö av värmeslag på sommaren bidrar till minskad förbrukning, winn - winn.
Vattenkraften är mycket riktigt reglerad och har sina max- och minimivärden, men skillnaderna är stora.
Nej man måste inte köra vattenkraft för att reglera sol och vind. Det kräver visserligen överkapacitet, men den är billig och lagring är praktiskt möjlig.
https://www.dn.se/debatt/vaderberoende-ar-inget-problem-for-elproduktionen/
Då och då, men ganska sällan är det brist på el i södra Sverige. Och de kommer det att fortsätta vara tills man bygger ut vindkraften i södra Sverige. Någon annan lösning finns inte de närmaste 30 åren. Ja, man kan i viss mån importera mer och bygga ut överföringskapacitet.