Sv: Ston som inte tar sina föl??
Tycker det där beteendet oftast verkar uppkomma i samband med stress eller att man stört dem för mkt vid fölningen...det blir som en slags stresspsykos...orsakad av oss människor.(ibland vill vi nog hjälpa till FÖR mkt)
Övervaka på avstånd och låt stoet få en chans att göra sitt utan att störa.Får hon vara ifred...ladda om sina batterier o bekanta sej i lugn o ro med sitt föl borde det gå bra.
Kameraövervakning kanske vore en idé?
Visst var det jag som hade ett sto förra året som inte ville ha sitt föl, och säkert stämmer det att stress vid förlossningen kan orsaka detta men i vårt fall var det inte så.
Stoet var förstföderska, genomsnäll och SUPERcool.
Vi hade ordentlig koll på henne hela dräktigheten även med kameraövervakning.
Hon fölade på exakt rätt beräknad dag MEN utan att ha haft några tecken alls, hon hade innan fölningen varken fyllt ut juver ordentligt eller släppt bäckenband.
Hon klarade dock fölningen galant helt utan hjälp och stod helt lugn efteråt men redan från början var hon väldigt ointresserad, vi lät de vara helt och hållet och stoet stod lugnt och vilade men som sagt väldigt ointresserad, brydde sig inte om att tvätta honom eller ens titta på honom.
Så länge ungen låg i halmen var dock allt frid och fröjd - tills ungen försökte resa sig upp.
För att göra en väldigt lång historia kort så gick stoet från att vara ointresserad till att vara vansinnigt elak, hade jag inte plockat av skorna på henne innan hade jag nog inte haft den fölungen kvar idag.
Varför hon inte vlle ha sin unge är ett mysterium, varken vi eller veterinärerna kunde komma på varför, hon hade mjölk och inte ont i juvren ( jag fick snällt mjölka ur och ge honom i flaska) Vi höll på i en vecka och prövade ALLT.
Klev vi undan 1 meter ifrån sto och föl gick hon till attack.
Personligen tror jag att hon fick någon hormonrubbning, att kroppen inte var inställd på flningen och inte hann med eftersom hon fölade utan att vara "färdig", hon förstod nog aldrig att det var hennes föl , det fanns inte det minsta intresse alls hos henne.
När försöks-ammorna kom, och sen åkte gnäggade hon så glatt på dem när de kom och så sorgset när de åkte , men sin egen unge bemödade hon aldrig ens med en blick och aldrig med ens ett litet hummande.
Sagan slutade ju gott ändå då vår lilla unge efter ca 10 dagars nappning fick en alldelles egen kärleksfull Amma-mamma som tog till sig honom som sin egen.
Vad jag förstod på veterinärerna och andra uppfödare är det ovanligt att ett sto ,till slut inte tar till sig sin egen unge, och om det händer kan det mycket väl funka gång nummer 2.
Jag är dock inte beredd att chansa och skulle inte vilja ta ett till föl på detta sto.
Fölet och sin nya Amma-mamma dagen efter hon anlänt